Η ΚΡΗΤΗ ΜΑΣ

,


Λευτέρης Νουφράκης: Ο Κρητικός παπάς που τόλμησε να λειτουργήσει στην Αγία Σοφία 466 χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

 ΥΝΙΟΥ 24

Τον Ιανουάριο του 1919, στην Κωνσταντινούπολη, έλαβε χώρα ένα γεγονός, το οποίο οι περισσότεροι Έλληνες αγνοούν.
466 χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους, ο ναός της Αγίας Σοφίας που μέχρι τότε λειτουργούσε ως τζαμί, μετετράπη για λίγη ώρα ξανά σε Ελληνικό χριστιανικό ναό και τελέστηκε Θεία Λειτουργία.
Πρωταγωνιστής αυτού του συγκλονιστικού γεγονότος της εθνικής μας ζωής, ήταν ο παπα-Λευτέρης Νουφράκηςαπό τις Αλώνες Ρεθύμνου, ο οποίος υπηρετούσε ως στρατιωτικός ιερέας στη Β’ Ελληνική Μεραρχία, μια από τις δύο Μεραρχίες που συμμετείχαν στις αρχές του 1919 στο «συμμαχικό» εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία.
Η Μεραρχία αυτή στο δρόμο προς την Ουκρανία στάθμευσε για λίγο στην Κωνσταντινούπολη, την Πόλη των ονείρων του ελληνικού λαού, η οποία βρισκόταν τότε υπό «συμμαχική επικυριαρχία», ύστερα από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μια ομάδα Ελλήνων αξιωματικών με επικεφαλής το γενναίο Κρητικό και μαζί του τον ταξίαρχο Φραντζή, τον ταγματάρχη Λιαρομάτη, τον λοχαγό Σταματίου και τον υπολοχαγό Νικολάου αγνάντευαν από το πλοίο την πόλη και την Αγια-Σοφιά, κρύβοντας βαθιά μέσα στην καρδιά τους το μεγάλο μυστικό τους, τη μεγάλη απόφαση που είχαν πάρει το περασμένο βράδυ, ύστερα από πρόταση και έντονη επιμονή του λιονταρόψυχου Κρητικού παπα-Λευτέρη Νουφράκη. Να βγουν δηλαδή στην πόλη και να λειτουργήσουν στην Αγιά-Σοφιά.
Όλοι τους ήταν διστακτικοί, όταν άκουσαν τον παπα-Λευτέρη να τους προτείνει το μεγάλο εγχείρημα. Ήξεραν ότι τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα.
Η Αγιά-Σοφιά, ήταν ακόμη τζαμί, σίγουρα κάποιοι φύλακες θα ήταν εκεί, κάποιοι άλλοι θα πήγαιναν για προσευχή, δεν ήταν δύσκολο από τη μια στιγμή στην άλλη να γεμίσει η εκκλησία. Ύστερα ήταν και οι ανώτεροί τους που δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι αυτή την ενέργεια, η οποία σίγουρα θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων από τους «συμμάχους» για την «προκλητικότητά» της.
Ίσως μάλιστα να δημιουργείτο και διπλωματικό επεισόδιο που θα έφερνε σε δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Όμως ο παπα-Λευτέρης έχει πάρει την απόφασή του, ήταν αποφασιστικός και κατηγορηματικός.
- Αν δεν έρθετε εσείς, θα πάω μοναχός μου! Μόνο ένα ψάλτη θέλω. Εσύ, Κωνσταντίνε (Λιαρομάτη), θα μου κάνεις τον ψάλτη;
- Εντάξει, παππούλη, του απάντησε ο Ταγματάρχης, που πήρε και αυτός την ίδια απόφαση, κι όλα πια είχαν μπει στο δρόμο τους.
Τελικά, μαζί τους πήγαν και οι άλλοι.
Το πλοίο που μετέφερε τη Μεραρχία είχε αγκυροβολήσει στ’ ανοιχτά, γι αυτό επιβιβάστηκαν σε μια βάρκα στην οποία κωπηλατούσε ένας Ρωμιός της Πόλης και σε λίγο αποβιβάστηκαν στην προκυμαία. Ο Κοσμάς, ο ντόπιος βαρκάρης, έδεσε τη βάρκα και τους οδήγησε από τον συντομότερο δρόμο στην Αγια-Σοφιά. Η πόρτα ήταν ανοιχτή λες και τους περίμενε.
Ο Τούρκος φύλακας κάτι πήγε να πει στη γλώσσα του, όμως τον καθήλωσε στη θέση του και τον άφησε άφωνο ένα άγριο κι αποφασιστικό βλέμμα του ταξίαρχου Φραντζή. Όλοι μπήκαν μέσα σε ευλάβεια και προχώρησαν κάνοντας το σταυρό τους. Ο παπα-Λευτέρης ψιθύρισε με μεγάλη συγκίνηση: «Εισελεύσομαι εις τον οίκον σου, προσκυνήσω προς Ναόν Αγίον σου εν φόβω.».
Προχωρεί γρήγορα, δεν χρονοτριβεί. Εντοπίζει το χώρο στον οποίο βρισκόταν το Ιερό και η Αγία Τράπεζα. Βρίσκει ένα τραπεζάκι, το τοποθετεί σ’ αυτή τη θέση, ανοίγει την τσάντα του, βγάζει όλα τα απαραίτητα για τη Θεία Λειτουργία, βάζει το πετραχήλι του και αρχίζει.
- Ευλογημένη η Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων.
- Αμήν, αποκρίνεται ο ταγματάρχης Λιαρομάτης και η θεία λειτουργία στην Αγιά-Σοφιά έχει αρχίσει. Οι αξιωματικοί μοιάζουν να τα ‘χουν χαμένα, όλα έγιναν τόσο ξαφνικά και φαίνονται απίστευτα.
Η Θεία Λειτουργία προχωρεί κανονικά. Η Αγια-Σοφιά ύστερα από 466 ολόκληρα χρόνια ξαναλειτουργείται! Ο παπα-Λευτέρης συνεχίζει. Όλα γίνονται ιεροπρεπώς, σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας. Ακούγονται τα «Ειρηνικά», το «Κύριε ελέησον», «ο Μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού.», που γράφτηκε από τον ίδιο τον Ιουστινιανό με την προσταγή και την φροντίδα του οποίου χτίστηκε και η Αγιά-Σοφιά. Ακολουθεί η «Μικρή Είσοδος», το «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ.», ο «Απόστολος» από τον ταξίαρχο Φραντζή και το «Ευαγγελικό Ανάγνωσμα» από τον παπα-Λευτέρη. Χρέη νεωκόρου εκτελεί ο υπολοχαγός Νικολάου.
Στο μεταξύ η Αγιά-Σοφιά αρχίζει να γεμίζει με Τούρκους. Ο παπα-Νουφράκης δεν πτοείται και συνεχίζει. Οι άλλοι κοιτάζουν σαστισμένοι πότε τον ατρόμητο παπά και πότε τους Τούρκους που μέχρι εκείνη τη στιγμή παρακολουθούν σιωπηλοί μη μπορώντας ίσως να πιστέψουν στα μάτια τους, γιατί αυτό που γινόταν εκείνη την ώρα μέσα στην Αγια-Σοφιά, ήταν πραγματικά κάτι το απίστευτο.
Μετά το «Ευαγγέλιο» ακολουθεί το «Χερουβικό» από τον ταγματάρχη Λιαρομάτη, ενώ ο παπα-Λευτέρης τοποθετεί το αντιμήνσιο πάνω στο τραπεζάκι, για να κάνει την «Προσκομιδή». Οι Τούρκοι συνεχώς πληθαίνουν. Οι ώρες είναι δύσκολες, αλλά και ανεπανάληπτες, επικές. Ο παπα-Νουφράκης συνεχίζει. Βγάζει από την τσάντα ένα μικρό «Άγιο Ποτήριο», ένα δισκάριο, ένα μαχαιράκι, ένα μικρό πρόσφορο κι ένα μικρό μπουκαλάκι με νάμα.
Με ιερή συγκίνηση και κατάνυξη κάνει την προσκομιδή, ενώ ο Λιαρομάτης συνεχίζει να ψάλει το «Χερουβικό». Όταν ολοκλήρωσε την «Προσκομιδή», στρέφεται στον υπολοχαγό Νικολάου, του λέει ν’ ανάψει το κερί για να ακολουθήσει η «Μεγάλη Είσοδος». Ο νεαρός υπολοχαγός προχωρεί μπροστά με το αναμμένο κερί και ακολουθεί ο παπάς βροντοφωνάζοντας: «Πάααντων ημών μνησθείη Κύριος ο Θεός.».
Στη συνέχεια ακολουθούν οι «Αιτήσεις» και το «Πιστεύω», το οποίο είπε ο Φραντζής. Στο μεταξύ η Αγια-Σοφιά, έχει γεμίσει με Τούρκους κι ανάμεσά τους υπάρχουν και πολλοί Έλληνες της Πόλης, που βρέθηκαν εκεί αυτή την ώρα και παρακολουθούν με συγκίνηση τη λειτουργία, χωρίς να τολμούν να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους «δια τον φόβον των Ιουδαίων», δηλαδή των Τούρκων.
Μόνο κάποιες στιγμές δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυα που τρέχουν από τα μάτια τους και για να μην προδοθούν φροντίζουν και τα σκουπίζουν πριν γίνουν «πύρινο» ποτάμι και τότε ποιός θα μπορούσε να τα συγκρατήσει.
Η Λειτουργία στο μεταξύ φτάνει στο ιερότερο σημείο της, την «Αναφορά». Ο παπα-Λευτέρης με πάλλουσα από τη συγκίνηση φωνή λέει: «Τα σα εκ των Σω, Σοι προσφέρομεν κατά πάντα και δια πάντα».
Όλοι οι αξιωματικοί γονατίζουν και η φωνή του ταγματάρχη Λιαρομάτη ακούγεται να ψέλνει το «Σε υμνούμεν, Σε ευλογούμεν, Σοι ευχαριστούμεν Κύριε και δεόμεθά Σου ο Θεός ημών».
Σε λίγη ώρα η αναίμακτη θυσία του κυρίου μας έχει τελειώσει στην Αγια-Σοφιά, ύστερα από 466 ολόκληρα χρόνια! Ακολουθεί το «Άξιον Εστί», το «Πάτερ ημών», το «Μετά φόβου Θεού πίστεως και αγάπης προσέλθετε» και όλοι οι αξιωματικοί πλησιάζουν και κοινωνούν τα «Άχραντα Μυστήρια».
Ο παπά-Λευτέρης λέει γρήγορα τις ευχές και ενώ ο Λιαρομάτης ψέλνει το «Ειη το όνομα Κυρίου ευλογημένον.» καταλύει το υπόλοιπον της Θείας Κοινωνίας και απευθυνόμενος στον υπολοχαγό Νικολάου του λέει: «Μάζεψέ τα γρήγορα όλα και βάλ’ τα μέσα στην τσάντα». Ύστερα κάνει την «Απόλυση».
Η Θεία Λειτουργία στην Αγιά-Σοφιά, έχει ολοκληρωθεί. Ένα όνειρο δεκάδων γενεών Ελλήνων έχει γίνει πραγματικότητα. Ο παπα-Νουφράκης και οι τέσσερις αξιωματικοί είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν και να επιστρέψουν στο πλοίο. Η Εκκλησία όμως είναι γεμάτη Τούρκους, οι οποίοι έχουν αρχίσει να γίνονται άγριοι, επιθετικοί συνειδητοποιώντας τι ακριβώς είχε συμβεί.
Η ζωή τους κινδυνεύει άμεσα. Όμως δε διστάζουν, πλησιάζει ο ένας τον άλλο, γίνονται «ένα σώμα», μια γροθιά και προχωρούν προς την έξοδο.
Οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να τους επιτεθούν, όταν ένας Τούρκος αξιωματούχος παρουσιάζεται με την ακολουθία του και τους λέει: «Ντουρούν χέμεν..»
(Αφήστε τους να περάσουν). Το είπε με μίσος. Θα ήθελε να βάψει τα χέρια του στο αίμα τους, όμως εκείνη τη στιγμή έτσι έπρεπε να γίνει, αυτό επέβαλαν τα συμφέροντα της πατρίδας του, δεν ήταν χρήσιμο γι αυτούς να σκοτώσουν τώρα πέντε Ρωμιούς αξιωματικούς μέσα στην Αγιά-Σοφιά.
Δεν ξεχνά ότι στ’ ανοιχτά της Πόλης βρίσκονται δύο ετοιμοπόλεμες ελληνικές Μεραρχίες κι ακόμη ότι η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ουσιαστικά υπό την επικυριαρχία των νικητών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στους οποίους βέβαια δεν συμπεριλαμβάνονται οι Τούρκοι.
Στο άκουσμα αυτών των λόγων οι Τούρκοι υποχωρούν.
Ο παπα-Νουφράκης και οι άλλοι αξιωματικοί βγαίνουν από την Αγια-Σοφιά και κατευθυνόμενοι προς την προκυμαία, όπου τους περιμένει η βάρκα. Ένας μεγαλόσωμος Τούρκος τους ακολουθεί, σηκώνει ένα ξύλο και ορμά για να χτυπήσει τον παπα-Νουφράκη. Διαισθάνεται, ξέρει ότι αυτός ο παπάς είναι ο εμπνευστής, ο δημιουργός αυτού του γεγονότος.
Ο ηρωικός παπάς σκύβει για να προφυλαχθεί, αλλά ο Τούρκος καταφέρνει και τον χτυπά στον ώμο. Λυγίζει το σώμα του από τον αβάσταχτο πόνο, όμως μαζεύει τις δυνάμεις του, ανασηκώνεται και συνεχίζει να προχωρεί.
Στο μεταξύ ο ταγματάρχης Λιαρομάτης και ο λοχαγός Σταματίου αφοπλίζουν τον Τούρκο, που είναι έτοιμος για να δώσει το πιο δυνατό κι ίσως το τελειωτικό χτύπημα στον παπά. Ήδη, πλησιάζουν στη βάρκα. Μπαίνουν όλοι μέσα.
Ο Κοσμάς μαζεύει τα σχοινιά και αρχίζει γρήγορα να κωπηλατεί. Σε λίγο βρίσκονται πάνω στο ελληνικό πολεμικό πλοίο ασφαλείς και θριαμβευτές.
Ακολούθησε διπλωματικό επεισόδιο και οι «σύμμαχοι» διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος αναγκάστηκε να επιπλήξει τον παπα-Λευτέρη Νουφράκη. Όμως κρυφά επικοινώνησε μαζί του και επαίνεσε και συνεχάρη τον πατριώτη ιερέα, που «έστω και για λίγη ώρα ζωντάνεψε μέσα στην Αγια-Σοφιά τα πιο ιερά όνειρα του Έθνους μας».
Αυτό ήταν σε γενικές γραμμές το ιστορικό της Θείας Λειτουργίας που έγινε ύστερα από 446 χρόνια στην Αγια-Σοφιά από τον ηρωικό παπα-Λευτέρη Νουφράκη.Σήμερα δεν υπάρχει καμία προτομή του στο χωριό του, στην πόλη του Ρεθύμνου, στον περίβολο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης ή σε κάποια πλατεία της πρωτεύουσας της Ελλάδας. Κανένας δρόμος, έστω και ο πιο ασήμαντος, δε φέρει το όνομά του. Καμία αναφορά δε γίνεται στη ζωή και στη δράση του στα πλαίσια της τοπικής ή της εθνικής μας ιστορίας.
Τίποτε απ’ όλα δεν έχει γίνει! Όχι γι αυτόν. Αυτός το χρέος του το έκαμε χωρίς να αποβλέπει σε κανενός είδους ανταπόδοση. Αλλά για μας, για μας που έχουμε ανάγκη από τέτοια ηρωικά πρότυπα, από ισχυρά στηρίγματα, για να, μπορέσουμε να κρατήσουμε και να διασώσουμε ό,τι είναι δυνατόν από την ταυτότητά μας, από τα ιδανικά του γένους μας, από την ίδια την ψυχή μας.









Δεν πλησιάζει τον Μπερά ο Σήφης – Ασφαλιστικά μέτρα για να μη συλληφθεί ο κροκόδειλος!



Η χθεσινή επιχείρηση ξεκίνησε νωρίς το βράδυ, όταν πια έπεσε το σκοτάδι, ο ειδικός με τους συνεργάτες του μπήκαν στη βάρκα με όλα τα απαραίτητα σύνεργα, όμως ενώ είδαν τον «Σήφη», δεν κατάφεραν για πολλή ώρα να τον προσεγγίσουν και να επιχειρήσουν να τον συλλάβουν.
Να θυμίσουμε ότι ο Ολιβιέ Μπερά βρίσκεται στο Ρέθυμνο από το περασμένο Σαββατοκύριακο και κάθε βράδυ μπαίνει στη λίμνη, με στόχο να πιάσει το ερπετό.
Σήμερα, το GOODnet.gr δημοσιεύει φωτογραφίες του διάσημου κροκόδειλου, που τράβηξε ο ρεθυμνιώτης ερασιτέχνης φωτογράφος, Μανώλης Πολίτης.

 
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΗΦΗ!
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, εννέα κάτοικοι της περιοχής του Αμαρίου, μεταξύ αυτών και ο Μάρκος Ιερωνυμάκης, κατέθεσαν χθες ασφαλιστικά μέτρα κατά της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων και της Διεύθυνσης Δασών Νομού Ρεθύμνου, ζητώντας να μην συνεχιστεί η επιχείρηση παγίδευσης του κροκόδειλου από το φράγμα των Ποταμών!
Θεωρούν ότι η λίμνη των Ποταμών είναι πλέον το φυσικό περιβάλλον του ερπετού και δηλώνουν αντίθετοι στη μεταφορά του σε ένα άλλο, κατασκευασμένο περιβάλλον. Μάλιστα, ζητούν την έκδοση προσωρινής διαταγής μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, με στόχο να σταματήσουν τις επιχειρήσεις του Ολιβιέ Μπερά!
Τι ακριβώς θα γίνει, καλείται να το αποφασίσει το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου! Πάντως, η προσωρινή διαταγή θα συζητηθεί την Παρασκευή.
Α.Κ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ














Υπέροχο video για το φαινόμενο των όπλων στην Κρήτη

Υπέροχο video για το φαινόμενο των όπλων στην Κρήτη

Μέσα από εικόνες, συναισθήματα και καταστάσεις που πολλοί Κρητικοί μπορεί να έχουν βιώσει, περιγράφονται μέσα σε 4 λεπτά οι συνέπειες της αλόγιστης χρήσης των όπλων, ενώ όπως αναφέρεται κάθε χρόνο 10 άτομα χάνουν τη ζωή τους από όπλα.
Με την υπογραφή του σκηνοθέτη Αριστοτέλη Δασκαλάκη και Κρητικούς συντελεστές, ξετυλίγεται η ιστορία δύο ανδρών με «προηγούμενα», που λύνουν τις διαφορές με τα όπλα, ενώ το βίντεο έχει έντονο «χρώμα» Κρήτης.
Το βίντεο με τον τίτλο «Συνενοχή» έγινε με τη στήριξη της Οργάνωσης κατά της Βίας και Οπλοχρησίας «Ο Άνθρωπος» στον Προφήτη Ηλία.





       

     

Η «Πετροπέρδικα» του Ψαραντώνη … και σε ροκ εκτέλεση (βίντεο)

Η «Πετροπέρδικα» του Ψαραντώνη … και σε ροκ εκτέλεση (βίντεο)

Η μεγάλη επιτυχία του Ψαραντώνη «Θ’ανεβώ στον ουρανό» σε στίχους του Ηλία Βασιλαρά, το γνωστό τραγούδι σε όλους «Πετροπέρδικα», διασκευάστηκε από το γνωστό Αυστριακό συγκρότημα «The Ash».

Θα κυκλοφορήσει αποκλειστικά από το Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι & Σείστρον – Αεράκης , αναφέρει το inotos.gr σε μία διπλή συλλογή του Ψαραντώνη με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.



    Ξενάγηση στα έγκατα της πόλης - Στα άδυτα άγνωστης δεξαμενής



                       Ξενάγηση στα έγκατα της πόλης -  

                       Στα άδυτα άγνωστης δεξαμενής


Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/09/2014, 10:09
Τελευταία ενημέρωση: 29/09/2014, 12:30
Η κουρτίνα του χρόνου τραβήχτηκε για πρώτη φορά μετά από
 έντεκα αιώνες και τα ανθρώπιν βλέμματα αντίκρισαν με δέος 
την ίδια την ιστορία να έχει "παγώσει" ανέπαφη, σε μια 
χρονοκάψουλα γεμάτη μυστικά. Εκείνα που κρυβόταν
 κάτω από το έδαφος, κοντά δέκα μέτρα από την 
επιφάνεια του "Παγοποιείου" στην πλατεία του Αγίου Τίτου.
Μια γυριστή σκάλα, την οποία ακολουθούσαν τα βήματα
ανθρώπων που για πρώτη φορά από το 1923, όταν
 δημιουργήθηκε το κτήριο, "καταδύονταν" στο
 παρελθόν και μετά από αιώνες εξερευνούσαν το
 θρυλικό οικοδόμημα των δεξαμενών που έχουν πάρει
το όνομα του ιδιοκτήτη του παλιού εκείνου εργοστασίου
 πάγου, του Μυστίλογλου.
Σκαλί-σκαλί οι αιώνες, με την αγωνία στο κατακόρυφο για
όσα μας περίμεναν πίσω από τις σκιές, με το βλέμμα θολό ν
α προσπαθεί να συνηθίσει το σκοτάδι και τις ανάσες βαριές
από την πνιγηρή υγρασία. Και η εικόνα που ξεδιπλώθηκε
μπροστά μας ήταν απλά μοναδική. Ασύλληπτη. Με τα λόγια
αδύναμα να περιγράψουν αυτό που είδαν για πρώτη φορά οι
αρχαιολόγοι της 13ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων πριν
 μερικούς μήνες και εμείς που ακολουθήσαμε τα βήματά τους,
αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά με το φωτογραφικό φακό και
την τηλεοπτική κάμερα το μνημείο. Τις δεξαμενές της Β' Βυζαντινής
Περιόδου, όπως όλες οι ενδείξεις συνηγορούν - οι οποίες ξεπερνούν με την
αρχιτεκτονική αρτιότητα, τη μυστηριακή ατμόσφαιρα και το βάρος της
 ιστορίας που στηρίζεται πάνω τους κάθε ανθρώπινη φαντασία - κάνουν
τις λέξεις φτωχές και τα συναισθήματα εκρηκτικά, ενθουσιώδη,
ανίκητα και κυρίαρχα






Οι εκδηλώσεις «ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» μετέτρεψαν το Ηράκλειο σε πόλη γιορτής (Δείτε φωτογραφίες)

 

Οι εκδηλώσεις «ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ»  μετέτρεψαν το Ηράκλειο σε πόλη γιορτής (Δείτε φωτογραφίες)

Πλημμύρισαν από κόσμο οι πλατείες του Ηρακλείου για τις «Ημέρες Τουρισμού 2014″ στην έναρξη των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί για τρίτη χρονιά η Περιφέρεια Κρήτης/ΠΕ Ηρακλείου, στις πλατείες Ελευθερίας, Καλλεργών, Αγ. Αικατερίνης, Αγ.Τίτου-25ης Αυγούστου.
Στις 6:30 το απόγευμα τελέσθηκε ο αγιασμός στη πλ. Αγ. Αικατερίνης από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, ενώ στις 8:30 στη πλ. Ελευθερίας πραγματοποιήθηκε η έναρξη των εκδηλώσεων με χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, και του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού.
1
2
224257
Οργανώνονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου.
224266
224267
224263
224271
224269
224270
224262
Δείτε όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων!
Πλατεία Αγίου Τίτου
Ώρα 19.45- 20.30: Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Βώρων «Χορωδία του Νότου»
Ώρα 20.30- 21.15: Χορωδία «Ιωνία Αηδών». Δ/νση Λένα Χατζηγεωργίου
Ώρα 21.15- 22.00: Συγκρότημα «ΑΛΛΗ ΜΠΑΝΤΑ»: Νίκος Μανιουδάκης (λύρα, φωνή), Δημήτρης Ζωγραφάκης (κιθάρα, φωνή), Γιώργος Τζωρτζάκης (μπάσο), Ευθύμης Φασουλάκης (τύμπανα).
Ώρα 22.00-22.45: Μουσικό Σχήμα «Ήχοι Ίριδας»: Αγαθή Παντελίδου (πλήκτρα, φωνητικά), Ευάγγελος Λυράκης (ηλεκτρική κιθάρα, φωνητικά), Νathan Λυράκης (ηλεκτρική κιθάρα), Φυλάρετος Ανυφαντάκης (μπάσο), Gian Andrea P. Garancini (κρουστά)
Ώρα 22.45-23.30: Μουσικό Σχήμα «Locrian Brass Band»: Σφακιανάκης Μανώλης (1ο τρομπόνι), Παλιός Κωνσταντίνος (2ο τρομπόνι), Λεοντάκης Θανάσης (3ο τρομπόνι), Παλιός Μπάμπης (τούμπα), Παπαδάκης Μανώλης (κοντραμπάσο), Παγωμένος Νίκος (ντράμς).
Πλατεία Ελευθερίας
‘Ώρα 18.30-19.15: Σφακιανάκης Γιάννης (λύρα), Καπελάκης Στέλιος (λαούτο), Σαλούστρος Παντελής (κιθάρα). Χορεύει η ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΕΝΩΣΗ ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ και τα μέλη από τις σχολές Φουρναράκη Μηνά, Αγγελικής Παναγιωτάκη και Στέλιου Καφετζάκη
Ώρα 19.15- 20.00: Γιακουμάκης Γιώργος (λύρα, τραγούδι), Παπαδάκης Δημήτρης (λαούτο), Δασκαλάκης Μιχάλης (κιθάρα), Τσακουντάκης Νίκος (μπάσο). Χορεύει το ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ
Ώρα 20.00- 20.45 : Συγκρότημα του Αποστόλη και του Γιώργου Μοσχολάκη
Ώρα 20.45- 21.15: Συναυλία με τον Βασίλη Σκουλά. Χορεύει ο Λαογραφικός Όμιλος Ηρακλείου «ΠΑΠΑΔΟΚΩΣΤΑ»
Ώρα 21.15- 22.00: Γιώργης Μανωλάκης (λαούτο, τραγούδι), Γιώργης Σταυρακάκης (λαούτο), Γιάννης Παπατζανής (κρουστά), Παύλος Σπυρόπουλος (κόντρα μπάσο)
Ώρα 22.00-22.45 Χάρης Φασουλας (μαντολίνο, τραγούδι), Αντώνης Κοντόκαλος (λύρα τραγούδι), Γιώργος Μπαμπατσης (λαούτο), Θωμάς Μπολάκης (κιθάρα, λαούτο), Δημήτρης Μανουσάκης (κρουστά, ασκομπαντουρα).
Ώρα 22.45-23.30: Αλεξάκης Βαγγέλης (λύρα, τραγούδι), Παραγιουδάκης Γρηγόρης (λαούτο, τραγούδι), Δρίμης Μανόλης (κιθάρα), Μπαλτζάκης Φραγκίσκος (κρουστά, ασκομαντούρα), Χαριστάκης Νίκος (κρουστά) .
Πλατεία Αγίας Αικατερίνης
Ώρα 18.00-19.15: «Ανθός της Κρητικής Ποίησης». Ποιητές: Γιώργης Παλαμιανάκης (Γέργερη Ηρακλείου) και Άννα Τακάκη (Σητεία). Παρουσίαση: Γιάννης Κριαράκης (Δημοσιογράφος)
Ώρα 19.30-20.30: Θεατρικό: «Το ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο» απο τη Θεατρική Ομάδα του Πνευματικού – Νεανικού Κέντρου της Ενορίας Εισοδίων της Θεοτόκου Ν. Αλατσάτων Ηρακλείου. Υπεύθυνη: κ. Μάρω Βαλασκατζή.
Ώρα 21.00- 21.45: Γρινιεζάκης Μιχάλης (λύρα, τραγούδι), Επαμεινώνδας Ερωτοκριτάκης (λαούτο), Σωτήρης Αγγελάκης (κιθάρα). Χορεύει ο Όμιλος Βρακοφόρων της Νέας Γενιάς. Χοροδιδάσκαλος Παπαδάκης Στέλιος
Εκθέσεις- Παρουσιάσεις:
Εορτασμός Ημερών Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (European Heritage Days), 26-28 Σεπτεμβρίου, Loggia (ημιυπαίθριος χώρος)
Σειρά εκδηλώσεων με τίτλο: “Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΧΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ” ιστορία της οδού 25ης Αυγούστου.
ü 26-27/9 ώρα 10:00 -13:00: ξεναγήσεις στα μνημεία της οδού 25ης Αυγούστου για τα σχολεία της πόλης
ü 27-28/9 10:00 – 19:00: Φωτογραφική έκθεση
ü 28/9 ώρα 18:00 – 21:00: Ομιλίες
Διοργάνωση από: Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς της πόλης
25,26,27,28 Σεπτεμβρίου, ώρα 10.00-23.30
Τοπικά Προϊόντα & Είδη Λαϊκής Τέχνης
Πλατεία Ελευθερίας
Θρησκευτικός Τουρισμός- Μοναστηριακά είδη, 16.00-21.00
Πλατεία Αγίας Αικατερίνης
Έκθεση Λουλουδιών
25ης Αυγούστου
Παρουσίαση Φορέων της Κρήτης
Πλατεία Ελευθερίας
Μάθημα Κρητικής Παραδοσιακής Κουζίνας & Μπουφές Κρητικής Παραδοσιακής Κουζίνας, ώρες 11.30-14.00
Πλατεία Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου
Σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Παγκρήτιο Σύλλογο Δ/ντων Ξενοδοχείων, Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, ΟΤΕΚ Ηρακλείου.
Παρουσίαση εργαστηρίων, πλατεία Ελευθερίας
Αγγειοπλαστική
Ρακοκάζανο
Παρουσίαση δραστηριοτήτων Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ), 25-28/9 ώρα 18.00-20.00
Ενός ηλεκτροκίνητου δίτροχου οχήματος όρθιας θέσης οδήγησης, segway, το οποίο χρησιμοποιείται για την πληροφόρηση, την εξυπηρέτηση και τη διανομή φυλλαδίων και ενημερωτικού υλικού στους επιβάτες κρουαζιέρας και το τουριστικό κοινό γενικότερα.
Ενός ειδικού 6θέσιου οχήματος με ράμπα και ειδική θέση πρόσδεσης για αναπηρικό αμαξίδιο για τη μεταφορά ΑΜΕΑ,
Επίσης, άλλες δράσεις του ΟΛΗ που θα είναι εκείνες τις μέρες σε εξέλιξη είναι οι παρακάτω:
Ανάδειξη των κατασκευαστικών και ιστορικών στοιχείων χρήσης των Νεωρίων του Ενετικού Λιμένα.
Έκθεμα Ελιά για την προώθηση του «κρητικού διατροφικού προτύπου» (επί της παραλιακής λεωφόρου του Ηρακλείου, δίπλα στον σταθμό των υπεραστικών ΚΤΕΛ).
Κινητή έκθεση φωτογραφίας από ταινία «EL GRECO» βασισμένη στην ζωή του σημαντικού ζωγράφου της Κρήτης Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, τα γυρίσματα της οποίας πραγματοποιήθηκαν στην χερσαία ζώνη του ΟΛΗ (φωτογραφικό υλικό από τον φωτογράφο κ. Μετζάκη Μανόλη)
«Μίτος της Αριάδνης» μια δράση για την εξυπηρέτηση των επιβατών κρουαζιέρας και των χρηστών του λιμανιού. Ο επισκέπτης της πόλης, που θα αποφασίσει να περπατήσει από τον επιβατικό σταθμό μέχρι το κέντρο της (Λιοντάρια), καθοδηγείται από μια απλή κίτρινη γραμμή (Follow the Yellow Line).
Έκθεση ειδών φυτών & βοτάνων της κρητικής υπαίθρου, αλλά και πληροφορίες για την χρήση τους στην κρητική κουζίνα, την ζαχαροπλαστική και την βιοτεχνία του νησιού στο περιβάλλοντα χώρου του επιβατικού σταθμού του Λιμένα Ηρακλείου (Δράση See…Feel..Smell & Get to know the Cretan Nature).
Παρουσίαση εργαστηρίων από τον Όμιλο Παιδείας & Πολιτισμού «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ», περίπτερο Ομίλου «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ», Πλατεία Ελευθερίας
Διαγωνισμοί παραδοσιακών φαγητών & γλυκών 25- 28/9: ώρα 17.00-21.00 & 23.00. Οι όροι του διαγωνισμού στο www.Aetogiannis.gr
Εργαστήρι υφαντικής 25-28/9 ώρα 19.00-21.00
Εργαστήρι Καλαθοπλεκτικής 26-28/9 17.00-22.00
Εργαστήρι κατασκευής παραδοσιακής ενδυμασίας και υποδημάτων (στιβάνια) 26-28/9 19.00-21.00
Βιωματικό Εργαστήριο Παραδοσιακού Χορού 26-28/9 ώρα 20.00-22.00
Βιωματικό Εργαστήριο Παραδοσιακής Τυροκομικής 28/9 ώρα 18.00-22.00
Βιωματικό Εργαστήριο Παραδοσιακού Χορού 26-28/9 ώρα 20.00-22.00
Εργαστήριο κατασκευής Κρητικών Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων 25-28/9
Εργαστήριο κατασκευής Κρητικού Παραδοσιακού Κοσμήματος 25-28/9
Εργαστήριο για την κατασκευή χειροποίητων εργόχειρων – κεντημάτων 25-28/9
Οι μουσικοί και οι χορευτές του Ομίλου «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ» αμέσως μετά την Επίσημη Έναρξη και την παράσταση κάνουν παραδοσιακή κρητική Καντάδα σε όλα τα περίπτερα της Έκθεσης, 25/9 ώρα 22.00
Έκθεση «Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ» του Καθ. Ευθύμιου Βαρλάμη, 25-26 Σεπτεμβρίου
Βασιλική Αγίου Μάρκου, ώρες λειτουργίες καθημερινά από τις 9:00π.μ έως 13:30μ.μ και από τις 18:00μ.μ έως τις 21:00μ.μ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 30/9.
Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης , της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου και του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας.
Έκθεση φωτογραφίας «Τοπία και Καθημερινή ζωή στην Κρήτη» από την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης (ΕΦΕΚ), 25-28 Σεπτεμβρίου
Οδός 25ης Αυγούστου
Λεωφόρος Δικαιοσύνης
Πάρκο Γεωργιάδη
Πλατεία Αγίας Αικατερίνης
Πλατεία Κορνάρου
Μπροστά από τα γραφεία του ΕΟΤ
Άγαλμα Βενιζέλου
Λεωφόρος Δημοκρατίας
Έκθεση κλασικών οχημάτων από την Λέσχη Κλασικών Οχημάτων Ηρακλείου (ΛΕΚΟ Ηρακλείου) σε συνεργασία με το Vespa Club και την Περιφέρεια Κρήτης
ü Οδός 25ης Αυγούστου, ώρα 10.00-23.30
Αγώνας κλειστής διαδρομής (Circuit) στο κέντρο του Ηρακλείου με όποια οχήματα θέλουν να συμμετέχουν. Ο αγώνας θα είναι τύπου Regularity., υπολογίζεται δε ότι θα αρχίζει στις 10:00 και θα τελειώνει στις 13:00. Τα οχήματα που θα συμμετέχουν θα είναι ασφαλισμένα και σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΦΙΛΠΑ. Οι ταχύτητες που θα αναπτύσσονται λόγω του ότι ο αγώνας διεξάγεται σε αστικό κέντρο, θα είναι μικρές.
Παιδική έκθεση για τη συμπλήρωση των τετρακοσίων χρόνων από το θάνατο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (1541-1614), 25-28/9, πλατεία Αγίας Αικατερίνης
Στις εκδηλώσεις του εορτασμού « ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2014» που οργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης τα ΚΔΑΠ Ηρακλείου συμμετέχουν υπό την σκέπη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης στην ενότητα του Θρησκευτικού Τουρισμού στην πλατεία Αγ. Αικατερίνης από 25 έως και 28 Σεπτέμβρη του 2014. Με την παρούσα παιδική έκθεση για τη συμπλήρωση των τετρακοσίων χρόνων από το θάνατο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (1541-1614), η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Ηρακλείου θέλησε να δώσει την ευκαιρία για ένα μάθημα ανάγνωσης της οπτικής αντίληψης πάνω στη ζωή και το έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη, με σκοπό να βοηθήσει τους μικρούς μαθητές και τους μικρούς φίλους που θα επισκεφθούν την έκθεση, να εντοπίσουν τις εικαστικές αξίες του καλλιτεχνικού έργου του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου αλλά και να διαφωτιστούν με ιστορικά στοιχεία της ενδιαφέρουσας καλλιτεχνικής ζωής του.
Θεατρικές Παραστάσεις στο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις», ώρα έναρξης: 20.30
25/9: ΔΙΚΤΥΟ GRECO 2014, ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ EL GRECO. Μαθητικά Γυμνάσματα 400 χρόνια από το θάνατό του «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΜΕ ΠΛΟΗΓΟ ΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ» (ψηφιακή παρουσίαση / αφήγηση / μουσικό δρώμενο). Από το 10Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ υπεύθυνοι καθηγητές: Χριστιανού Μαρία και Ιορδανίδου Βασιλική, 60΄
26/9: ΔΙΚΤΥΟ GRECO 2014, ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ EL GRECO. Μαθητικά Γυμνάσματα 400 χρόνια από το θάνατό του «ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ…» (ψηφιακή παρουσίαση / δραματοποίηση /αφήγηση / μουσικό δρώμενο),. Από το ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ υπεύθυνοι καθηγητές: Ζεάκη Παρασκευή και Κατσά Χριστίνα, 45΄
27/9: «ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Από το 7ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, υπεύθυνοι καθηγητές: Διασκευή -Διδασκαλία: Ελένη Γιαμαλάκη, Αφήγηση -Διασκευή κειμένων: Μανόλης Ουσταμανωλάκης, Κατασκευή σκηνικών αντικειμένων: Μαρία Γραικού, 60΄
28/9: «ΟΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ» Τρία μονόπρακτα του Άντον Τσέχωφ. Από το 1ο ΕΠΑΛ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, υπεύθυνοι καθηγητές: Σκηνοθεσία: Μπικάκη Ελεάννα Επιμέλεια σκηνικών: Πινιρτζή Μαρία, 70΄
Διοργάνωση: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, ΥΠΕΥΘΥΝΗ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΖΑΧΑΡΑΤΟΥ
28/9 «ΤΡΕΧΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ»
8ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΝΩΣΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ 20χλμ & αγώνας δρόμου 5χλμ
ü Ώρα 9.00: Εκκίνηση Κνωσός και τερματισμός πλατεία Ελευθερίας
ü Ώρα 11.40 Απονομή επάθλων
Διοργάνωση: Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Κρήτης υπο την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Μαζικού Αθλητισμού και Υπεραποστάσεων (ΕΟΣΛΜΑ-Υ). Δηλώσεις συμμετοχής : www.cretamarathon.gr τηλ. 2810284635 & 6945251883
Παράλληλα:
Πληροφορίες
Γραφείο Πληροφοριών ΕΟΤ: Πέμπτη και Παρασκευή 9.00- 14.30
Πλατεία Αρχαιολογικού Μουσείου
Γραφείο πληροφοριών Δήμου Ηρακλείου: Πέμπτη και Παρασκευή 8.30-14.30
Πλατεία Λιονταριών
Δωρεάν παρκινγκ:
25-27 Σεπτεμβρίου : Παρκινγκ ΟΛΗ, Πύλη Λιμένος Ηρακλείου, Λιμεναρχείο 17.00-24.00 & Κυριακή 29/9 δωρεάν όλη μέρα
Δωρεάν είσοδος 27 και 28 Σεπτεμβρίου στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία του Κράτους στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Περιφέρεια Κρήτης- Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλειου & ΕΟΤ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ : Ηρακλείου, Αρχανών- Αστερουσίων, Βιάννου, Γόρτυνας. Μαλεβιζίου, Μινώα Πεδιάδας, Φαιστού, Χερσονήσου
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Συνοδική Επιτροπή επί του Θρησκευτικού Τουρισμού της Εκκλησίας της Κρήτης, Ο.Τ.Ε.Κ. Ηρακλειου, Ο.Λ.Η Α.Ε., Επιμελητήριο Ηρακλείου, Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, ΟΕΒΕΝΗ, Σύνδεσμος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Ένωση Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Ν. Ηρακλείου « Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», Παγκρήτιος Σύλλογος Δ/ντων Ξενοδοχείων, Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Αγ. Πελαγίας, Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών Επιχειρηματιών, ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου, Σωματείο Λαϊκής & Σύγχρονης Τέχνης Ηρακλείου-Λσιθίου – Ρεθύμνου «ΔΑΙΔΑΛΟΣ»
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ- ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
ΜΜΕΚρήτης, AEGEAN AIRLINES, CTRS, SUPER MARKET ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ, KAPPA STUDIES, Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκοχωρίου «ΛΕΥΚΕΣ»







Ανοίγουν τα καζάνια αλλά με..κωδικό "e-mail"



Ανοίγουν τα καζάνια αλλά με..κωδικό "e-mail"



Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/09/2014, 13:23
Τελευταία ενημέρωση: 24/09/2014, 13:24

Κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω πρωτοφανούς γραφειοκρατίας από το κράτος, που έχει την απαίτηση να λειτουργήσουν οι αμπελουργοί σχεδόν σαν... κομπιουτεράδες, ανακοινώνει το Τελωνείο Ηρακλείου το άνοιγμα των ρακοκάζανων από την ερχόμενη Κυριακή 26 του μήνα μέχρι και τις 25 Νοεμβρίου.
«Μα το θέμα είναι να καταφέρουμε να ανοίξουμε, κάτι που δεν το βλέπω», λέει στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος των καζανάρηδων του νομού Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης, που χθες ήταν στην Αθήνα, τα είπε στον Πάρη Κουκουλόπουλο - «έχετε δίκιο», συμφώνησε αυτός - αλλά από 'κει και πέρα, καμία κίνηση δε γίνεται για να ξεπεραστούν τα προβλήματα!


Ηλεκτρονικά η δήλωση συγκομιδής:«Οι αγρότες δεν ξέρουν καν τι θα πει e-mail»
Ο πρόεδρος των καζανάρηδων μάς δίνει μόνο ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε πόσο περιπλέκεται το όλο σύστημα. «Χρειάζεται να έχεις προσωπικό e-mail. Να έχεις γνώσεις υπολογιστή. Να στείλεις στο υπουργείο μήνυμα και να του πεις "είμαι ο τάδε, με το ΑΦΜ μου. Θέλω να καταθέσω δήλωση συγκομιδής του αμπελοτεμαχίου μου στη θέση... Παπούρα, 3,5 στρέμματα". Να σου στείλει κωδικό στο e-mail. Και δε σου δίνει το δικαίωμα να πας ομαδικά μέσα από έναν φορέα, όπως η Ένωση Ηρακλείου, ο σύλλογός μας, ο Αλεξάκης κ.λπ. Δεν επιτρέπεται δηλαδή να σταλούν ομαδικές καταστάσεις για να μας στείλουν από την Αθήνα και τους κωδικούς».
Σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, οι αγρότες δεν ξέρουν καν τι θα πει e-mail. Έτσι θα πρέπει να πάνε σε λογιστή για να εξυπηρετηθούν και άρα να πληρώσουν. Και μετά να πάνε και στη Διεύθυνση Γεωργίας και στο Τελωνείο Ηρακλείου για να πάρουν αποδεικτικά της κατάθεσης της δήλωσης και να περιμένουν να τους εκδοθεί στη συνέχεια η άδεια.
Την ίδια ώρα, καμία απάντηση δε δίνεται ούτε στο αίτημα των καζανάρηδων για την απόσταξη μέρους του σταφυλιού σουλτανί, λόγω των φετινών καταστροφών. «Φέτος, ζητούμε το 20%, που δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, να μας αφήσουν να το αποστάξουμε κατ' εξαίρεση και να πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ των αμπελοτεμαχίων. Κι ενώ μας λένε ότι "είναι σωστό το αίτημα", δεν δίνουν λύση ούτε σε αυτό», καταλήγει με αγανάκτηση ο Στάθης Φραγκιαδάκης.
Συγκεκριμένα, η απόφαση του Τελωνείου Ηρακλείου αναφέρει ότι από 26-9-14 έως και 25-11-14 θα ανοίξουν τα καζάνια σε όλες τις περιοχές του νομού Ηρακλείου εκτός των δήμων Φαιστού και Γόρτυνας (όπου είναι υπεύθυνο το Τελωνείο Τυμπακίου) και των περιοχών Αγίας Βαρβάρας και Αρχανών, για τις οποίες η αποστακτική περίοδος ορίζεται από τις 6 Οκτωβρίου μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου 2014.  
Πίσω από τη γραφειοκρατία, ο Στάθης Φραγκιαδάκης "βλέπει" δύο οργανωμένα σχέδια. Το ένα είναι να εξαφανιστούν η τσικουδιά και το τσίπουρο, για να γιγαντώσουν τα κέρδη τους οι ποτοβιομηχανίες με τα ξενόφερτα ποτά τους, και το άλλο είναι να εξαφανιστεί από την Κρήτη το σουλτανί σταφύλι, με τις ευλογίες και κάποιων συνεταιριστικών οργανώσεων της υπόλοιπης Ελλάδας...
Παράλογες απαιτήσεις
«Ο αμπελουργός, για να κάνει όλα αυτά που του ζητούν, θα αναγκαστεί να χρειαστεί λογιστή. Θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει εκτελωνιστή, για να μπορεί να αποστάξει την τσικουδιά του φέτος», καταγγέλλει ο Στάθης Φραγκιαδάκης. «Κι αυτό διότι πρέπει να γίνουν όλα ηλεκτρονικά. Και δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Θα έχουμε και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των αδειών. Από τις 10 Σεπτεμβρίου προσπαθούμε να απαλύνουμε τη γραφειοκρατία, να γίνει απλοποίηση των διαδικασιών κι ενώ περιμένουμε κάθε μέρα, αντί να έχουμε μία τέτοια ανταπόκριση, βλέπουμε τη γραφειοκρατία να γίνεται χειρότερη»...
Χθες ο πρόεδρος των καζανάρηδων βρέθηκε στην Αθήνα. Επισκέφτηκε το γενικό διευθυντή Φυτικής Παραγωγής και τον αναπληρωτή υπουργό Πάρη Κουκουλόπουλο, που είναι αρμόδιος για τη φυτική παραγωγή, και τους εξήγησε ποια είναι τα εμπόδια που μπαίνουν. «Κατανόησαν, αλλά... Μείναμε στο αλλά», λέει χαρακτηριστικά ο Στάθης Φραγκιαδάκης.
«Όλοι οι αμπελουργοί έχουν τα χαρτιά. Αλλά θα πρέπει να καταθέσουν ηλεκτρονικά τη δήλωση συγκομιδής των οιναμπέλων. Και δεν ξέρω αν είναι ικανοί από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Ηρακλείου να εκδώσουν πιστοποιητικά ότι όντως κατατέθηκαν οι δηλώσεις συγκομιδής, ώστε να στείλουμε τα πιστοποιητικά στο Τελωνείο και να μας εκδώσει την άδεια»




Έπαιρνε απαγορευμένες ουσίες με πλαστές συνταγές







Έπαιρνε απαγορευμένες ουσίες με πλαστές συνταγές


Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/09/2014, 12:41
Τελευταία ενημέρωση: 24/09/2014, 12:55

Ένας 34χρονος συνελήφθη στα Χανιά καθώς όπως  διαπιστώθηκε  έπαιρνε από φαρμακεία απαγορευμένες ουσίες σε χάπια, με πλαστογραφημένες ιατρικές συνταγές για τα οποία απαιτείται από το νόμο συνταγή ιατρού.
Μάλιστα είχε αφαιρέσει 13 κουτιά ναρκωτικών δισκίων και όπως προέκυψε αυτά  προορίζονταν για τον ίδιο και για μία γυναίκα .
Χθες το μεσημέρι στη Σούδα , από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, συνελήφθη  ο 34χρονος , για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών και για πλαστογραφία. Επιπλέον σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για το αδίκημα της κλοπής.
Οι συγκεκριμένες ιατρικές συνταγές είχαν αφαιρεθεί σε άγνωστο χρόνο από ιατρείο, στην πόλη των Χανίων.
Στην κατοχή του συλληφθέντα και σε ΕΡΕΥΝΑ που πραγματοποιήθηκε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά :
∙      δύο συμπληρωμένες ιατρικές συνταγές αμφιβόλου γνησιότητας,
∙      σφραγίδα παραποιημένη, η οποία κατά την αποτύπωση της εμφάνιζε  στοιχεία ιατρού,
∙      10 δισκία, χωρίς την απαιτούμενη ιατρική συνταγή και
∙      ξιφίδιο συνολικού μήκους 57 εκατοστών.
Ο συλληφθείς, με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.
Το προανακριτικό έργο που συνεχίζεται διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίω






Νεαρός Χανιώτης πέρασε θηλιά στο λαιμό του και κρεμάστηκε!






Τέλος στη ζωή του έβαλε το πρωί της Δευτέρας ένας νεαρός από τα Χανιά μη μπορώντας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να αντέξει άλλο την ανεργία.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 31χρονος Χανιώτης, μηχανολόγος στο επάγγελμα, πήγε σε χωράφι στην περιοχή των..

Κρήτη: Σπαραγμός για τον θάνατο βρέφους σε ελικόπτερο του στρατού - Το αγγελούδι ''λύγισε'' λίγο πριν την προσγείωση!

Κρήτη: Σπαραγμός για τον θάνατο βρέφους σε ελικόπτερο του στρατού - Το αγγελούδι ''λύγισε'' λίγο πριν την προσγείωση! 

 

Τραγικές φιγούρες οι γονείς που συνόδευαν το παιδί τους - Μάνα και πατέρας κατέρρευσαν όταν διαπίστωσαν πως το αγγελούδι τους έχασε τη μάχη...

Δεν τα κατάφερε το νεογέννητο που διεκομίσθη με ελικόπτερο του στρατού ξηράς, τύπου Σινούκ, στο Ηράκλειο από τη Ρόδο. Το βρέφος αντιμετώπιζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου.

Δυστυχώς και παρά τις προσπάθειες των γιατρών, δεν τα κατάφερε και το αγοράκι άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο αεροσκάφος, λίγο πριν αυτό προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της πολης.

Τραγικές φιγούρες οι γονείς του που το συνόδευαν. Μάνα και πατέρας κατέρρευσαν όταν διαπίστωσαν πως το αγγελούδι τους έχασε τη μάχη. Η σορός του βρέφους μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης, όπου οι γιατροί δεν κατάφεραν να επαναφέρουν στη ζωή το άτυχο μωρό.

Πηγή: candianews.gr

 


 

Δίνουν και πάλι ραντεβού στους δρόμους για το νοσοκομείο








Δίνουν και πάλι ραντεβού στους δρόμους για το νοσοκομείο



Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/09/2014, 20:12
Τελευταία ενημέρωση: 20/09/2014, 18:27


Και πάλι στους δρόμους κατεβαίνουν οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου για το νοσοκομείου.


Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων και σε δυναμικό κλίμα η έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η έκτακτη συνέλευση είχε θέμα τις αρνητικές εξελίξεις σχετικά με την πορεία του Νοσοκομείου και εκτός των εργαζομένων παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Κλώντζας, ο περιφερειακός σύμβουλος της Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Κρήτης, Μανόλης Θραψανιώτης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λασιθίου Μιχ. Σταυρακάκης και ο αν. συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου Γ. Καλλιντέρης.


Οι εργαζόμενοι πήραν θέση απέναντι σε όσα γίνονται και καταλόγισαν ευθύνες στην κυβέρνηση και στους τοπικούς κυβερνητικούς και πολιτικούς παράγοντες, ενώ αποφάσισαν να ζητήσουν την ενεργοποίηση της επιτροπής φορέων για τη στήριξη του ΓΝΑΝ και την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των κατοίκων του Μεραμπέλου για το θέμα της ραγδαίας υποβάθμισης του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου στο επόμενο δεκαήμερο.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απόφασης της γενικής συνέλευσης:


«Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου συνεχώς επιδεινώνεται εδώ και τρία  χρόνια λόγω των κυβερνητικών πολιτικών και του μνημονίου, ενώ η συγχώνευση με τα άλλα Νοσοκομεία του νομού όχι μόνο δεν έλυσε προβλήματα, άλλα δημιουργήθηκαν και επιπρόσθετα, ενώ το Νοσοκομείο δεν διαθέτει δική του ξεχωριστή διοίκηση.


Ακόμη, πέρυσι και φέτος υπήρξε συρρίκνωση του κονδυλίου των εφημεριών των ιατρών από 136.513 ευρώ το μήνα για το 2012 στις 86.160 ευρώ το μήνα το 2013 και το 2014, μείωση σε ποσοστό 39% το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης από όλα τα Νοσοκομεία της Κρήτης. Αποτέλεσμα της μείωσης  σε συνδυασμό με τις αναντικατάστατες συνταξιοδοτήσεις είναι να μένουν μεγάλα κενά στο πρόγραμμα εφημεριών του Νοσοκομείου σε όλες τις ειδικότητες και να έχει συρρικνωθεί η συνολική λειτουργία του Νοσοκομείου.


Φέτος υπήρξε μείωση του κονδυλίου των πρόσθετων αμοιβών του νοσηλευτικού, διοικητικού, παραϊατρικού και τεχνικού κατά 20% με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είναι απλήρωτες οι αργίες, τα νυχτερινά και οι υπερωρίες από τον Ιούνιο και μετά.


Ακόμη, όλες οι δαπάνες του προϋπολογισμού του 2014 μειώθηκαν υποχρεωτικά με εντολή του υπουργείου κατά 14% εντείνοντας και διευρύνοντας τα μεγάλα προβλήματα που υπήρχαν.


Το πάγωμα των προσλήψεων λόγω του μνημονίου έχει μειώσει κατά 30% τον αριθμό του προσωπικού τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ εκτός από τις συνταξιοδοτήσεις υπάρχουν και αθρόες αποσπάσεις εργαζομένων προς άλλα Νοσοκομεία, κυρίως του Ηρακλείου. Η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην πλήρη και ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και στη σύνταξη παράνομων και εξαντλητικών προγραμμάτων εργασίας.


Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι αναγκαία η δραστηριοποίηση όλων για την προσπάθεια επίλυσης των παραπάνω σοβαρών προβλημάτων ώστε να επιτευχθεί η αναστολή της συνεχούς υποβάθμισης του Νοσοκομείου και να ανταποκριθεί πλήρως στο ρόλο του ως κεντρικό Νοσοκομείο του νομού αφού διαθέτει εξειδικευμένες απαραίτητες μονάδες (ΜΕΘ, ΜΤΝ, Αιμοδοσία, αξονικό τομογράφο, ΚΨΥ).


Όμως δυστυχώς λόγω των κυβερνητικών χειρισμών, το τελευταίο διάστημα  τα προβλήματα αντί να επιλύονται, διογκώνονται.


Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη σχετική σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο υγείας για τα προβλήματα των Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου προέκυψαν αρνητικές εξελίξεις για το Νοσοκομείο μας και υποσχέσεις που είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα τηρηθούν.

Πιο αναλυτικά:

Α) Πρόταση για ένταξη του ΓΝΑΝ στη Γ ζώνη εφημέρευσης.
Η πρόταση αυτή έγινε από τον υπουργό υγείας κ. Γρηγοράκο με  στόχο να λύσει τα προβλήματα στα κενά εφημεριών του ΓΝΑΝ και των άλλων Νοσοκομείων του νομού με το μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος για την κυβέρνηση, μέσα από την εντατικοποίηση της εργασίας των ιατρών, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει μια τέτοια κίνηση.


Ακόμη και αν διασφαλιστεί παράλληλη αύξηση του σχετικού κονδυλίου εφημεριών (που πολύ αμφιβάλλουμε),  η ένταξη του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου στη Γ Ζώνη θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου, και  σε εργασιακή εξάντληση των ιατρών και του προσωπικού αφού το ΓΝΑΝ είναι από τα ελάχιστα προς ένταξη στη Γ ζώνη εφημεριών Νοσοκομεία που δεν έχει ΚΥ. Επίσης αργά ή γρήγορα με την ένταξη στη Γ ζώνη το ΓΝΑΝ θα μετατραπεί ακόμα περισσότερο σε δεξαμενή μετακινήσεων ιατρών προς τα άλλα Νοσοκομεία του νομού, κάτι που θα εντείνει τις άσχημες εργασιακές συνθήκες των ιατρών και θα οδηγήσει σε αποχωρήσεις των ήδη υπαρχόντων και σε απροθυμία προσέλκυσης νέων ιατρών για διορισμό στο ΓΝΑΝ. Θεωρούμε ότι μ ια επικείμενη ένταξη του ΓΝΑΝ στη γ ζώνη εφημεριών θα αποτελέσει την αρχή της πλήρους διάλυσης του Νοσοκομείου μας.


Β) Υποσχέσεις για διορισμούς ιατρών
Ο αν. υπουργός έδωσε με μεγάλη ευκολία υποσχέσεις για διορισμούς μόνιμων και επικουρικών ιατρών στο Νοσοκομείο μας. Αντίστοιχες υποσχέσεις που είχε δώσει πέρυσι το Δεκέμβριο ο διοικητής της ΥΠΕ Κρήτης κ. Γρηγοράκης  δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Είμαστε επιφυλακτικοί στο θέμα και απαιτούμε να ξεκινήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες διορισμού ιατρών για να καλυφθούν τα κενά.


Γ)Υποσχέσεις για πρόσληψη νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού
Η κυβέρνηση στο θέμα αυτό δεν έδωσε στη σύσκεψη της Αθήνας κανένα συγκεκριμένο νούμερο για το Νοσοκομείο μας, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είτε θα είναι ελάχιστες, είτε ακόμα δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες ούτε στο ελάχιστο. Ζητούμε άμεσα να ανακοινωθούν οι θέσεις που θα προκηρυχτούν για το ΓΝΑΝ και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.


Δ) Στο θέμα της αμοιβαίας μετακίνησης χειρούργων μεταξύ των Νοσοκομείων Αγ. Νικολάου και Ιεράπετρας οι μικροπολιτικοί χειρισμοί της ηγεσίας του υπουργείου υγείας ξεπέρασαν κάθε όριο, σε συνδυασμό με τους αντίστοιχους χειρισμούς των τοπικών πολιτικών παραγόντων.  Η αμοιβαία μετακίνηση των χειρούργων γίνεται χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο, ενώ ήδη έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα τόσο στους ίδιους στους ιατρούς όσο και στα δύο Νοσοκομεία.  Έχουμε και άλλες φορές τονίσει ότι με τα "γαϊτανάκια" μετακινήσεων όχι μόνο δεν λύνονται τα προβλήματα των Νοσοκομείων ΚΥ του νομού, αλλά μεγεθύνονται.  Επίσης υπάρχει πλήρης έλλειψη δημοκρατικής συζήτησης και λειτουργίας για την εξεύρεση λύσεων μεταξύ των Νοσοκομείων και εφαρμόζεται από την κυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ και τους τοπικούς εκπροσώπους της  η λογική του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", τόσο σε αυτές τις μετακινήσεις όσο και σε όσες έχουν προηγηθεί (όπως η αρχική μετακίνηση του μόνιμου χειρούργου από το Νοσοκομείο Ιεράπετρας στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου). Απαιτούμε να μη γίνεται καμιά αναγκαστική μετακίνηση ιατών και προσωπικού μεταξύ των Νοσοκομείων χωρίς διάλογο και αμοιβαία συναίνεση. Απαιτούμε να καλυφθεί άμεσα το κενά που δημιουργήθηκαν με τις μετακινήσεις στη χειρ/κη και ΩΡΛ κλινική.


Με βάση τα παραπάνω εκτιμούμε ότι το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου έχει μπει πλέον σε πορεία ραγδαίας υποβάθμισης, τόσο λόγω της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής, όσο και λόγω των επιμέρους χειρισμών των πολιτικών και κυβερνητικών παραγόντων.


Γι' αυτό νομίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει δυναμική αντίδραση από τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και την κοινωνία της περιοχής και καλούμε:


1) Σε ενεργοποίηση μαζί με το Δήμο Αγ. Νικολάου της ήδη υπάρχουσας επιτροπής φορέων για τη στήριξη του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου.


2) Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στο επόμενο δεκαήμερο ενάντια στη ραγδαία υποβάθμιση του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου σε ημερομηνία και ώρα που θα καθοριστεί σε συνεννόηση με το Δήμο και την επιτροπή φορέων.


Η συνεχής υποβάθμιση του ΓΝΑΝ δε θα περάσει!
Κάτω τα χέρια από το κεντρικό Νοσοκομείο του νομού Λασιθίου.
Κάτω τα χέρια από το Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου».


Από χαράτσι σε χαράτσι οι αγρότες


«Αγρότης; Θα πληρώσεις»... Κάπως έτσι αντιμετωπίζει το κράτος τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, μέσα από το γραφειοκρατικό του σύστημα, με συνέπεια να τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη φάση κατά την οποία δε θα παράγουν, επειδή δε θα έχουν να πληρώνουν διάφορα "κερατιάτικα".


Το θέμα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και προέρχεται από παράπονα αγροτών, που μας λένε πως «για ό,τι και να κάνουμε, οι αρμόδιες υπηρεσίες μάς ζητάνε να πληρώνουμε διάφορα ποσά, από λίγα μέχρι και κάτι "τρακοσάρες".


Πού θα πάει αυτό; Στο τέλος θα σταματήσουμε να παράγουμε»! Τη δυνατότητα νομιμοποίησης όλων των αυθαίρετων σταυλικών εγκαταστάσεων χωρίς κανένα πρόστιμο και μόνο με ένα παράβολο 300 ευρώ έχουν οι ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι.


Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, όπως λένε, ήταν η καινούργια ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου, που καλεί τους κτηνοτρόφους να καταβάλουν παράβολο 300 ευρώ για να δηλώσουν τους στάβλους τους.


Το συγκεκριμένο παράβολο δεν απαιτείται απ' όσους κτηνοτρόφους είχαν υποβάλει αίτηση εξαίρεσης από την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στις κατά τόπους Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού μέχρι και τις 30/06/2012.


Όμως, μακάρι να ήταν το μόνο "χαράτσι" που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Όπως χαρακτηριστικά λέει στη "Ν.Κ." ο αγροτοσυνδικαλιστής Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «δηλώνουμε τα πηγάδια και τις γεωτρήσεις μας για να τα νομιμοποιήσουμε. Και μετά από δύο χρόνια ξανά από την αρχή. Αυτά τα μέτρα είναι εισπρακτικά. Διότι, ακόμα και αν δεχτούμε ότι μπορεί να υπάρχει λόγος ελέγχου στα πηγάδια και τις γεωτρήσεις, δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό, κάθε δύο-τρία χρόνια να πρέπει να τα δηλώνουμε και να πληρώνουμε».


Όπως λέει παρακάτω ο συνδικαλιστής, «υπάρχουν αγρότες που έχουν μεγάλες εκτάσεις. Αλλά υπάρχουν και αγρότες που έχουν πέντε-δέκα στρέμματα. Είναι δυνατόν να τους βάζουν διαρκώς σε αυτήν τη διαδικασία, όταν για να επιβιώσουν οι άνθρωποι φτύνουν αίμα;». Για τους στάβλους, ο κ. Ιερωνυμάκης λέει: «300 ευρώ τη νομιμοποίηση των στάβλων.


Αυτό είναι εξωφρενικό. Δηλαδή, αυτή είναι λογική; Εξάλλου, ακόμα και αν είσαι, για παράδειγμα, σε κάποιο σημείο όπου απαγορεύεται να χτίσεις. Δεν είναι σωστό να πληρώνεις. Ας γίνει μια απλή δήλωση. Και ακόμα χειρότερο είναι να δικαιούσαι να χτίσεις στάβλο, αλλά να πρέπει να πληρώσεις για να τον δηλώσεις, όπως κάνει και ο άλλος που απαγορεύεται. Άλλωστε, από τη στιγμή που θα κάνεις τη δήλωση και θα πληρώσεις την "τρακοσάρα" θα σε νομιμοποιήσουν. Επομένως, νομιμοποιούν τα πάντα».


Εξάλλου, ο ίδιος τονίζει πως «ό,τι αφορά τις πιστοποιήσεις των αμπελιών, της ελιάς και άλλων καλλιεργειών, αυτές οι πιστοποιήσεις είναι πανάκριβες για τους αγρότες. Γενικά θα σας πω ότι στην Ελλάδα τα καλλιεργητικά έξοδα είναι άνω των διπλασίων καλλιεργητικών εξόδων που πληρώνουν

0 σχόλια to “Η ΚΡΗΤΗ ΜΑΣ”

Δημοσίευση σχολίου

 

Komitis News Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger Templates