ΥΓΕΙΑ

,
Συμβουλές για να προλάβετε τις ανοιξιάτικες παιδικές αλλεργίες! 

 



Αλλεργία είναι η παράδοξη και υπερβολική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού σε ένα ερέθισμα του περιβάλλοντος.Αυτές οι εποχιακές αλλεργίες γνωστές με διάφορα ονόματα όπως πυρετός εκ χόρτου, εαρινός κατάρρους ,εαρινή ρινίτιδα οφείλονται στην αντίδραση του οργανισμού στη γύρη και στους σπόρους διάφορων φυτών που εισέρχονται στο σώμα μέσω της εισπνοής ,της κατάποσης , της δερματικής επαφής.
Ανάλογα με την εποχή της ανθοφορίας και την γεωγραφική περιοχή οι εποχικές αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν εκτός της άνοιξης ,το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Συνήθη φυτά που την προκαλούν είναι η ελιά ,το περδικάκι, το γρασίδι , τα αγρωστώδη ,το κυπαρίσι, το πεύκο, η λεύκα ,το χρυσάνθεμο και άλλα.
Οι αλλεργίες που οφείλονται στα αεροαλλεργιογόνα εμφανίζονται συνήθως σε παιδιά μεγαλύτερα των 3 ετών και είναι συχνότερα στα παιδιά που και δύο γονείς έχουν ιστορικό αλλεργίας μάλιστα τότε η πιθανότητα να παρουσιάσει αλλεργία ένα παιδί μπορεί να φτάσει το 60%.Το ποσοστό αυτό μειώνεται όταν είναι ένας μόνο γονιός αλλεργικός.

ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ Η ΑΛΛΕΡΓΙΑ

Η ανοιξιάτικη αλλεργία εκδηλώνεται με ρινική καταρροή, παροξυσμικά φταρνίσματα, φαγούρα στη μύτη και στα μάτια, δάκρυα, κάψιμο και αίσθημα κνησμού στο ρινοφάρυγγα, μπούκωμα ,δερματικό εξάνθημα και βήχα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν το καθένα μόνο του ή και όλα μαζί. Αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για τον μικρό ασθενή αλλά είναι αιτία παθήσεων όπως πονοκεφάλων ,ιγμορίτιδας, εκκριτικής ωτίτιδας , απώλειας της γεύσης και της όσφρησης.

ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΕΡΓΙΑ;

Η αλλεργία είναι μια κατάσταση που δεν θεραπεύεται αλλά κυρίως προλαμβάνεται και όταν εκδηλωθεί τότε δίδονται φάρμακα που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα. Αυτά είναι αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά κορτικοστεροειδή φάρμακα ,
τα οποία χορηγούνται ανάλογα με την εκδήλωση της αλλεργίας σε μορφή σπρέι, σιροπιών, κολλύριου .Στην περίπτωση που μετά από ειδικά δερματικά τεστ και εξετάσεις αίματος ανιχνευτεί το υπεύθυνο αλλεργιογόνο τότε υπάρχει ειδική θεραπεία αποευαισθητοποίησης ώστε ο οργανισμός να αποκτήσει ανοσία στην ουσία που τον ενοχλεί.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ

Η πρόληψη της εαρινής αλλεργίας επιτυγχάνεται με την αποφυγή της έκθεσης στη γύρη. Είναι όμως εφικτό να κρατήσεις στο σπίτι τα μικρά παιδιά κατά τους ανοιξιάτικους μήνες ,από Μάρτιο έως Μάιο που κυκλοφορούν τα περισσότερα αλλεργιογόνα όπως γύρη από το περδικάκι, το κυπαρίσσι, το πεύκο και την ελιά; Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να περιορίσετε τις βόλτες νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα και όταν φυσάει δυνατά .
Μετά την έξοδό σας να κάνετε ολόσωμο μπάνιο στο παιδί , να πλύνετε τα ρούχα που φορούσε κατά την έξοδό του, να κλείνετε καλά τα παράθυρα του σπιτιού ώστε να μην επιτρέπετε την είσοδο της γύρης στο σπίτι, και να χρησιμοποιείται ειδικά φίλτρα στα κλιματιστικά σας.
Είναι καλό τα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα αλλεργικής επιπεφυκίτιδας να φορούν γυαλιά ηλίου ώστε να προστατεύουν τα μάτια τους .Επίσης να αποφεύγετε το περπάτημα με γυμνά πόδια στην εξοχή ή να αγγίζετε φυτά ή το γρασίδι εφόσον έχετε γνωστή αλλεργία σε αυτά.
Αν γνωρίζουμε το υπεύθυνο αλλεργιογόνο μπορούμε να χορηγήσουμε στο παιδί, σε συννενόηση με τον παιδίατρό του ,κάποιο αντιισταμινικό φάρμακο για να προλάβουμε τα έντονα συμπτώματα αλλεργίας. Το φάρμακο αυτό λαμβάνεται καθημερινά ένα μήνα πριν την έναρξη της ανθοφορίας και βοηθά στην ηπιότερη εκδήλωση των συμπτωμάτων.





















9 τρόποι για να χάσετε το λίπος της κοιλιάς χωρίς άσκηση











Το λίπος που αποθηκεύεται γύρω από τη μέση μας είναι το πιο επικίνδυνο από άποψη  υγείας. Εάν δεν ελεγχθεί έγκαιρα , μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας όπως  εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή νόσο, θέματα μεταβολισμού και διαβήτη. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να χάσετε  το λίπος της κοιλιάς είναι μέσω της άσκησης. Αλλά χρειάζεται πολλή προσπάθεια.
Εδώ είναι μερικές απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές  που μπορείτε να  ακολουθήσετε για να μειώσετε το κοιλιακό λίπος  χωρίς άσκηση.




1 . Οι ορμόνες  μπορεί να μας δυσκολεύουν στο να απαλλαγούμε από το κοιλιακό  λίπος.  Μια τέτοια ορμόνη είναι η κορτιζόλη.  Το πολύ άγχος οδηγεί στην έκκριση της κορτιζόλης που οδηγεί σε συσσώρευση λίπους. Αυτό περιβάλλει τα  όργανα στην κοιλιακή κοιλότητα. Κρατηθείτε μακριά από το  άγχος  με δραστηριότητες όπως ο διαλογισμός, ένα αφρόλουτρο με αρωματικά άλατα, να ακούτε μουσική ή ένα χαλαρωτικό χόμπι.

2 . Η στέρηση ύπνου κάνει τα άτομα να αισθάνονται υποτονικά, προκαλώντας τα να τρώνε περισσότερο. Έτσι, 7 έως 8 ώρες ύπνου θα σας βοηθήσουν  να διατηρήσετε το βάρος σας μακροπρόθεσμα. Αφαιρέστε τις ηλεκτρονικές συσκευές από το υπνοδωμάτιό σας ή βάλτε τις μακριά πριν πάτε για ύπνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο λιγότερο είστε εκτεθειμένοι σε ηλεκτρονικές συσκευές, τόσο καλύτερα το  μυαλό και το σώμα σας ξεκουράζεται.


3 . Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα. Το νερό θα γεμίσει μέρος της κοιλιάς σας. Αυτό θα σας αποτρέψει από την υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Εναλλακτικά, μπορείτε να πίνετε  γουλιές νερό στη διάρκεια  των γευμάτων σας.


4 . Για να χάσετε κοιλιακό λίπος χωρίς άσκηση, θα πρέπει να κάψετε περισσότερες θερμίδες. Αποφεύγετε να τρώτε junk food και λιπαρά τρόφιμα. Αντ 'αυτού, τρώτε τροφές πλούσιες σε ίνες που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τις χωνέψετε. Αυτό θα σας κρατήσει χορτασμένους και το μεταβολισμό σας σε τέλεια φόρμα.


5 . Αποφύγετε τις μεγάλες μπουκιές και προτιμήστε τις μικρότερες. Κόψτε το κρέας σε μικρότερα κομμάτια καθώς και  το ψωμί σας. Επίσης, τρώτε 3 έως 5 ελαφριά γεύματα, αντί να τρώτε 3 βαριά. Αυτό θα κρατήσει το μεταβολισμό σας σε υψηλά επίπεδα και το σάκχαρο του αίματος στο βέλτιστο επίπεδο.


6 .Η μη ισορροπημένη διατροφή και ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι κάποιοι  από τους μεγαλύτερους λόγους συσσώρευσης βάρους στη μέση σας. Ως εκ τούτου, ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε το λίπος στην κοιλιά είναι να  ακολουθείτε μια  διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, που αποτελείται κυρίως από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής. Τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, καθώς περιέχουν πολλές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά και καταστέλλουν την όρεξή σας. 


7 . Κρατήστε τον εαυτό σας καλά ενυδατωμένο. Η ενυδάτωση θα πρέπει ιδανικά να προέρχεται από το νερό και το  τσάι από βότανα. Το πράσινο τσάι είναι ένα άλλο εξαιρετικό ποτό, το οποίο θα πρέπει να καταναλώνετε  σε τακτική βάση. Είναι πλούσιο σε κατεχίνες, μία ένωση η οποία αυξάνει το μεταβολισμό του λίπους στο σώμα. Αποφύγετε την κατανάλωση αεριούχων ποτών και αλκοόλ .


8 . Το περπάτημα είναι ένας από τους
 καλύτερους τρόπους για να χάσετε το λίπος στο στομάχι σε μόνιμη βάση. Βοηθάει στη μείωση του βάρους και βελτιώνει τη συνολική υγεία σας.



9 . Ποτέ μην παραλείψετε το πρωινό σας. Οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός υγιούς πρωινού δίνει  «άλμα»  στο μεταβολισμό σας. Βοηθάει επίσης το μεταβολισμό να λειτουργεί τέλεια σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η παράλειψη γευμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα βάζει το σώμα σε μια καταβολική κατάσταση. Αυτό  έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να μεταβολίζει τους μυς για ενέργεια και όχι το λίπος. 


















Τι πρέπει να κάνετε για να διατηρήσετε υγιή τα μαλλιά σας;

 

 

 

 

 

Ενισχύστε τα μαλλιά με σιλικόνη

Λεπτά, χωρίς ζωή μαλλιά είναι σημαντικό παράπονο για πολλές γυναίκες. Αν θέλετε να δώσετε στα μαλλιά σας όγκο ψάξτε για προϊόντα που περιέχουν σιλικόνη, όπως dimethicone ή cyclomethicone.
Αυτά καλύπτουν τις τούφες με λεπτό φιλμ, δημιουργώντας πιο ‘’γεμάτο’’ κεφάλι με μαλλιά που δεν δείχνουν λιπαρά.

Τρώτε ψάρια και ξηρούς καρπούς
Η πρωτεΐνη και τα ωμέγα- 3 λιπαρά που περιέχουν τα ψάρια και οι ξηροί καρποί εγγυώνται υγιή μαλλιά. Τα ψάρια επίσης περιέχουν σίδηρο και βιταμίνη B12, που είναι αναγκαία για υγιές δέρμα και μαλλιά. Ο σίδηρος αποθηκεύεται στα θυλάκια και χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για άλλους λόγους. Αν υπάρχει έλλειψη σιδήρου ο αποθηκευμένος σίδηρος χρησιμοποιείται από άλλα κύτταρα και τα μαλλιά υποφέρουν.
Καρύδια και κάσιους είναι καλή πηγή ψευδαργύρου, ενός σημαντικού μετάλλου που μπορεί να επιβραδύνει την απώλεια και τη λέπτυνση των μαλλιών.

Ψαλίδα και μαλλιά που σπάνε
Κανένα προϊόν για τα μαλλιά δεν πρόκειται να σώσει την ψαλίδα και τις σπασμένες άκρες.
Όταν τα μαλλιά έχουν φτάσει στο σημείο να σπάνε, το μόνο που τα σώζει είναι ο κομμωτής. Άνθρωποι με τάση για ψαλίδα θα πρέπει να επισκέπτονται τον κομμωτή κάθε 6 εβδομάδες.

Χρησιμοποιήστε κρύο νερό για λάμψη

Το ζεστό νερό μπορεί να απογυμνώσει το κεφάλι από σμήγμα, που είναι το προστατευτικό έλαιο που δρα σα φυσικό conditioner και δίνει στα μαλλιά τη λάμψη τους.
To κρύο νερό σφραγίζει τη στρώση της επιδερμίδας των μαλλιών και βοηθά το conditioner να δρα καλύτερα, αφήνοντας τα μαλλιά πιο λαμπερά.
Όταν η επιδερμίδα είναι μαλακή, το φως αντικατοπτρίζεται εύκολα από την επιφάνεια των μαλλιών, επομένως τα μαλλιά έχουν υγιή λάμψη.

Βαφές και προϊόντα
Η βαφή των μαλλιών μπορεί να τα βλάψει. Υπάρχουν 3 είδη βαφής- μόνιμη, ημιμόνιμη και προσωρινή- και οι περισσότερες έχουν χημικές ουσίες σε διαφορετικές συγκεντρώσεις.
Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν πολλά χημικά προϊόντα στα μαλλιά τείνουν να υποφέρουν περισσότερο από άλλους.
Η αναπλήρωση της υγρασίας στα μαλλιά με conditioner καλής ποιότητας θα βοηθήσει στην πρόληψη του προβλήματος. Αγοράστε μερικά για βαμμένα μαλλιά ή μαλλιά που έχουν βλάβες.

Μη λούζεστε καθημερινά
Το καθημερινό λούσιμο στερεί τα μαλλιά από τις θρεπτικές ουσίες και τα έλαια και μπορεί να ξηράνει το κρανίο και τα μαλλιά. Αν τα λούζετε κάθε 2 έως 3 ημέρες θα είναι πιο υγιή.
Αν έχετε πολύ λιπαρά μαλλιά και δεν θέλετε να τα λούζετε μέρα παρά μέρα δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε λίγο ξηρό σαμπουάν στις ρίζες και τη γραμμή των μαλλιών.

Συμπληρώματα
Τα συμπληρώματα, όπως η βιοτίνη, η Silica και ο σίδηρος μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη υγιών μαλλιών.
Η βιοτίνη, μια σημαντική βιταμίνη Β μπορεί να βελτιώσει τη δύναμη των μαλλιών έναντι των σπασιμάτων. Περιέχεται στα όσπρια όπως οι φακές.
Η Silica συχνά αποτελεί συστατικό πολλών από τις διαθέσιμες βιταμίνες για μαλλιά, δέρμα και νύχια.

Μη βουρτσίζετε τα μαλλιά όσο είναι βρεγμένα

Όταν τα μαλλιά σας είναι βρεγμένα, βρίσκονται στο πιο αδύνατο σημείο- επομένως μην τα βουρτσίζετε.
Το να χτενίσετε τα μαλλιά σας με μια χτένα που έχει φαρδιά δόντια, ενώ έχουν conditioner πάνω τους, είναι καλύτερη λύση. Τα βρεγμένα μαλλιά βλάπτονται πιο εύκολα από τα στεγνά.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα τυλίξετε με μια πετσέτα και να τα αφήσετε να στεγνώσουν με φυσικό τρόπο, χωρίς να τα βουρτσίσετε.

 














Χρήσιμες συμβουλές για εγκύους






Το άρθρο αυτό καλύπτει ένα σύνολο απο απορίες και απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που αφορούν την εγκυμοσύνη. Στη πιο σημαντική στιγμή μιας γυναίκας, λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε μια υγιή και μία επικύνδυνη έκβαση.


Τι είναι το φολικο οξύ, χρειάζεται να πάρω έξτρα?

Το φολικό οξύ είναι μια βιταμίνη που βοηθάει στην πρόληψη κατά ελαττωματικού νευρικού σωλήνα: δισχιδής ράχη .
Αν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος η είστε έγκυος - ρωτήστε τον γιατρό σας αν χρειάζεται να πάρετε φολικό οξύ.


Είναι σημαντικό να τρωτέ φαγητά που είναι πλούσια σε φολικό οξύ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τροφές που είναι καλές πηγές φολικού οξέως είναι ενισχυμένα δημητριακά και ψωμί, λαχανικά με πράσινα φύλλα ( λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδη), πορτοκάλια, φυσικό χυμό πορτοκαλιού, μπανάνες, φασόλια, αρακά και φακές. Αναφερθείτε στον γιατρό, ή στη μαία σας για περισσότερες πληροφορίες.


Τι πρέπει να κάνω όταν νοιώθω ναυτία?


Είναι σύνηθες φαινόμενο η αίσθηση της ναυτίας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Τρωτέ πολύ τακτικά, αποφεύγοντας φαγητά που συχνά σας κάνουν να νοιώθετε χειρότερα.


Οι παρακάτω ιδέες μπορεί να σας φανούν χρήσιμες:


* Φάτε 1 ξηρό κράκερ η 1 φρυγανιά
* Προσπαθήστε να μην πιείτε τίποτα για ½ ώρα μετά το φαγητό
* Μερικές γυναίκες βρίσκουν χρήσιμο να τρώνε 1 μπισκότο όταν σηκωθούν το πρωί.



Τι γίνεται όταν δεν θέλω να μαγειρέψω?
Ένα γεύμα σνακ μπορεί να είναι το ίδιο υγιεινό όσο ένα μαγειρεμένο γεύμα


Δοκιμάστε τα παρακάτω:
* Σάντουιτς με τονοσαλατα και ένα γιαούρτι
* Ψωμί με τυρί, ντομάτα και αγγούρι
* Γαλλική μπαγκέτα με γαλοπούλα και ντομάτα
* Μια μικρή πίτσα και μια μπανάνα


Θα μου δώσει ο γιατρός μου ταμπλέτες σιδήρου?




Χρειάζεστε καλή κατανάλωση σιδήρου (Fe) όταν είστε έγκυος και ο γιατρός μπορεί να σας δώσει ταμπλέτες σιδήρου. Για καλύτερη απορόφηση του σκεύασματος σιδήρου πρέπει να λαμβάνεται μεταξύ των γευμάτων και οχι σε συνδιασμό με γάλα, τσάι ή καφέ, γιατί έτσι θα δυσκολέψει η διαδικασία απορόφησης. Τροφές που είναι καλές πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν: όλα τα κρέατα, αυγά, αρακάς, φασόλια, φακές και πράσινα λαχανικά ( σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο ).
Η απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό είναι αποτελεσματικότερη αν παράλληλα καταναλώνονται τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C όπως φρούτα ( κυρίως εσπεριδοειδή).



Τα παρακάτω φαγητά έχουν υψηλή περιεκτικότητα λίπους ή/και ζάχαρης και δεν είναι απαραίτητα σε μια υγιεινή διατροφή.
Ελαττώστε: τα γλυκίσματα, σοκολάτες, καραμέλες, αναψυκτικά ή χυμούς με ζάχαρη και τα τηγανιτά.


Για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας τι πρέπει να κάνω?


Πρέπει να τρωτέ περισσότερες άπεπτες φυτικές ίνες και να πίνετε περισσότερο νερό.
Τα παρακάτω είναι καλές πηγές άπεπτων φυτικών ινών ινών:

* Ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά ολικής αλέσεως
* Μαύρο ρύζι και μακαρόνια ολικής αλέσεως
* Φασόλια, αρακάς, και φακές.
* Πίνετε 6 -8 ποτήρια νερό την ημέρα.
* Η συχνή άσκηση βοηθάει στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας: Περπάτημα, κολύμπι και ασκήσεις προ-τοκετού, είναι μερικές χρήσιμες ασκήσεις.


Είναι ασφαλής η κατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης?


Προσπαθήστε να μην καταναλώνετε αλκοόλ όταν είστε έγκυος. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει το μωρό σας.


Είναι ασφαλής  η κατανάλωση καφεΐνης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης?


Προσπαθήστε η κατανάλωση καφεΐνης να γίνεται με μέτρο.

Να αποφεύγεται η κατανάλωση ο,τιδήποτε μη φαγώσιμου.

Μερικές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λαχαταρούν να καταναλώνουν μη φαγώσιμα αντικείμενα π.χ. πάγο, σκόνη πλυντηρίου, σοβά κτλ. Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη έλλειψης κάποιων διατροφικών στοιχείων και πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας.


Χρειάζεται να πάρω έξτρα βιταμίνες?


Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ή τη μαία σας προτού πάρετε ταμπλέτες η σταγόνες βιταμινών. Παρόλα αυτά αν ακολουθείτε τον οδηγό υγιεινής διατροφής, τότε δεν είναι απαραίτητη η κατανάλωση των έξτρα βιταμινών.

Τι μπορώ να κάνω αν νοιώθω καρδιαλγία ( καούρα)?


Οι παρακάτω ιδέες μπορεί να σας φανούν χρήσιμες:

* Προσπαθήστε να έχετε μικρά τακτικά γεύματα.
* Αποφεύγετε τα τηγανιτά και λιπαρά φαγητά.
* Αποφεύγετε τα πολύ πικάντικα φαγητά.
* Καταναλώνετε το βραδινό γεύμα σας νωρίτερα.
* Αποφεύγετε την κατανάλωση νερού η αλλού ποτού την ώρα του γεύματος.
* Αποφεύγετε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης και ανθρακούχων ποτών.
* Αποφεύγετε να ξαπλώνετε για 1-2 ώρες μετά την κατανάλωση φαγητού.
* Αν συνεχίσετε να έχετε έντονο πρόβλημα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ποιές τροφές επιτρέπονται αν έχετε “σάκχαρο”











Και μόνο στο άκουσμα της έκφρασης «έχεις ζάχαρο», ο περισσότερος κόσμος χλωμιάζει. Δεν είναι και ότι καλύτερο να σκέφτεσαι ότι πρέπει να αποχαιρετήσεις όλες τις – αλμυρές και γλυκές – απολαύσεις της ζωής. Την σκέψη αυτή, όμως, απ’ ό,τι φαίνεται μάλλον πρέπει να την διαγράψουμε από το μυαλό μας. Παρότι εμείς δεν έχουμε πάρει… χαμπάρι, εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες έχει πάψει να είναι αυστηρή και στερητική η διατροφή που συνιστούν οι ειδικοί στους διαβητικούς. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Διαβάστε παρακάτω.

* Μην τρώτε μια φορά την ημέρα. Χρειάζεστε οπωσδήποτε τα τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και πιθανώς 2-3 ενδιάμεσα (σνακ) – αυτό εξαρτάται από το είδος της θεραπείας που κάνετε και τον τρόπο ζωής σας.

* Ναι στους μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες . Αυτού του είδους τα τρόφιμα πρέπει να αποτελούν το 45-55% των ημερήσιων θερμίδων σας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι πολύ επεξεργασμένα αλλά όσο το δυνατόν πιο ακατέργαστα και θα κατανέμονται σε όλα τα γεύματα της ημέρας. Συνεπώς, να διαλέγετε τις ποικιλίες ολικής άλεσης – και να φροντίσετε να τρώτε σε κάθε γεύμα της ημέρας κι από λίγο. Αποφύγετε όμως τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως για παράδειγμα τις πατάτες που περιέχουν άμυλο. Περισσότερα για τον γλυκαιμικό δείκτη δείτε εδώ.

* Φάτε φρούτα. Δεν χρειάζεται να τρώτε μόνο τα ξινά, όπως το ξινόμηλο και το γκρέιπ φρουτ. Μπορείτε να φάτε όποια θέλετε, αρκεί να έχουν μέτριο μέγεθος και μέση ωρίμανση (δεν πρέπει να είναι «παραγινωμένα»). Να προτιμάτε τα φρούτα εποχής και να τα καταναλώνετε με την φλούδα τους (όταν αυτό είναι εφικτό) για να μην χάνετε τις φυτικές ίνες τους. Πιο συχνά να τρώτε φρούτα όπως το μήλο, το αχλάδι και το ακτινίδιο, και πιο αραιά φρούτα όπως η μπανάνα, το καρπούζι, το σύκο και το σταφύλι. Όσο πιο άγουρα είναι τα φρούτα τόσο καλύτερα γιατί τα σάκχαρά τους αργούν να πάνε στο αίμα. Πρέπει να προτιμάτε για παράδειγμα μια άγουρη μπανάνα από μια ώριμη. Όταν το φρούτο είναι ώριμο οι δεσμοί των σακχάρων είναι πιο χαλαροί και κατά συνέπεια το “ζάχαρο” στο αίμα ανεβαίνει πιο γρήγορα.

* Να τρώτε ντομάτες. Πέρασε η εποχή που οι διαβητικοί έτρωγαν μόνο μαρούλι και κολοκυθάκια. Σήμερα μπορούν να καταναλώνουν και ντομάτες στη σαλάτα τους, αρκεί να μην είναι πολύ ώριμες και να συνοδεύονται από άλλα λαχανικά με πολλές φυτικές ίνες. Καλό είναι να αποφεύγετε να τις τρώτε μαγειρεμένες (π.χ. στα γεμιστά) γιατί λόγω θέρμανσης γίνονται πιο γλυκές.

* Μην ξεχνάτε τη σαλάτα – με ξύδι. Καθημερινά χρειάζεστε ποικιλία από φρέσκα λαχανικά μεσημέρι και βράδυ, στα οποία καλό είναι να προσθέτετε λίγο ξίδι διότι μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου. Τα λαχανικά σας μπορείτε να τρώτε ωμά ή βρασμένα. Περισσότερα για το ξύδι δείτε εδώ.

* Δεν χρειάζεται να στερείστε τα γλυκά. Επίσημη σύσταση για το πόσα γλυκά επιτρέπεται να τρώτε, δεν υπάρχει. Όμως για πολλούς είναι πολύ δύσκολο να τα αποκλείσουν εντελώς από τη διατροφή τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα τρώτε μια πάστα την μέρα. Μπορείτε να απολαμβάνετε το γλυκάκι σας μια ή το πολύ δυο φορές την εβδομάδα, αρκεί να είναι καλά ρυθμισμένο το σάκχαρό σας. Καλό είναι επίσης το γλυκό που θα διαλέξετε να μην περιέχει πολλά τρανς λιπαρά τα οποία είναι δύο φορές χειρότερα από τα κορεσμένα λιπαρά. Καλές επιλογές γλυκών είναι ζελέ χωρίς ζάχαρη, γλυκά παρασκευασμένα με τεχνητά γλυκαντικά, πικρή σοκολάτα, απλό παγωτό βανίλια και γλυκά τύπου τάρτα ή μηλόπιττα (βάλτε όσο περισσότερα μήλα μπορείτε και όσο το δυνατόν λιγότερο παντεσπάνι).

* Μην το παρακάνετε με τα κρέατα. Κρέας, ψάρια, πουλερικά και τυριά είναι η κύρια πηγή πρωτεϊνών στο διατροφή μας. Ωστόσο, πρέπει να παρέχουν το 15-30% των ημερήσιων θερμίδων σας και όχι να αποτελούν τον κορμό του διαιτολογίου σας. Από τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα συνιστάται συχνότερα η κατανάλωση ψαριού – έπονται κοτόπουλο (χωρίς πέτσα), γαλοπούλα και στο τέλος άπαχο μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας. Τα γαλακτοκομικά πρέπει να αποτελούν συμπλήρωμα του φαγητού και όχι κύριο γεύμα.

Να ξέρετε ότι το λίπος όχι απλώς δεν είναι κακό για όσους θέλουν να συγκρατήσουν  το “ζάχαρό” τους αλλά είναι όχι  καλύτερο υπάρχει, παρότι έχει κατηγορηθεί τόσο πολύ. Ο λόγος που έχει κατηγορηθεί είναι ότι το κορεσμένο λίπος αυξάνει τη κακή χοληστερίνη που θεωρείται μια από τις βασικές αιτίες των καρδιακών προσβολών(μαζί με το κάπνισμα και την υπέρταση. Στην περίπτωση όμως που υπάρχει διαβήτης τύπου 2, το λίπος βοηθάει διότι δεν ανεβάζει το “ζάχαρο” ούτε την ινσουλίνη. Βέβαια το μειονέκτημα του λίπους είναι ότι έχει περισσότερες θερμίδες από τους υδατάνθρακες.

* Βάλτε ελαιόλαδο. Όχι με τον τόνο, αλλά βάλτε. Το σημαντικό είναι να μην τρώτε πολλά κορεσμένα λίπη (προέρχονται από ζωικής προέλευσης τρόφιμα, δηλαδή κόκκινο κρέας, πλήρες γάλα και πλήρη γαλακτοκομικά), για να αποφύγετε τα καρδιαγγειακά νοσήματα που είναι πάρα πολύ συχνά στους διαβητικούς. Το ελαιόλαδο όμως δεν έχει πολλά κορεσμένα λιπαρά οξέα. Αντίθετα αποτελείται περίπου κατά 75% από ελαϊκό οξύ το οποίο είναι μονοακόρεστο και ρίχνει τη χοληστερίνη (χοληστερόλη). Από την άλλη, δεν πρέπει να το παρακάνετε με το ελαιόλαδο. Ει μη τι άλλο, έχει θερμίδες και παχαίνει. Τα περιττά κιλά είναι επιβαρυντικά για εσάς. Συνεπώς, να βάζετε ελαιόλαδο στο φαγητό και στην σαλάτα σας – αλλά με μέτρο. Αλλά βέβαια αν μπορείτε να αυξήσετε κάπως το ελαιόλαδο χωρίς αυτό να σας οδηγήσει σε περισσότερες θερμίδες, δηλαδή το ελαιόλαδο να αντικαταστήσει άλλες τροφές που περιέχουν ζάχαρη,  αυτό είναι ότι καλύτερο μπορείτε να κάνετε.

* Μπορείτε να πιείτε ένα ποτηράκι κρασί στο γεύμα σας. Η γενική σύσταση είναι «να πίνετε αλκοόλ με μέτρο, αρκεί να μην έχετε και κάποια άλλη πάθηση που το απαγορεύει». Αυτό σημαίνει ότι ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτά για τους άντρες δεν πρόκειται να επιβαρύνουν το σάκχαρο. Καλό είναι να πίνετε το ποτό σας μετά το φαγητό (αυτό είναι απαραίτητο, αν παίρνετε ινσουλίνη), για να αποφεύγετε τις υπογλυκαιμίες. Αν εκτός από διαβήτη έχετε και υπέρταση, αυξημένα τριγλυκερίδια ή περιττά κιλά, πρέπει να το αποφεύγετε. Και επίσης μην ξεχνάτε να υπολογίζετε τις θερμίδες του αλκοόλ στο σύνολο της ημέρας. Προτιμήστε το κόκκινο κρασί που έχει πολλά αντιοξειδωτικά. Πρέπει ωστόσο να το πίνετε με γεμάτο στο στομάχι. Αυτό που κάνει καλό στο κόκκινο κρασί είναι βέβαια το αλκοόλ. Όταν το πίνετε με γεμάτο το στομάχι αργεί να να πάει στο αίμα και έτσι το έχετε για περισσότερο χρόνο στον οργανισμό σας (και σε μικρότερη ποσότητα) και αυτό είναι καλό. Το αλκοόλ μειώνει τη θρόμβωση και γι’ αυτό μπορεί να σας προστατέψει από ενδεχόμενη καρδιακή προσβολή.

* Βάλτε κανέλα. Νέες μελέτες έχουν δείξει πως λίγη κανέλα την ημέρα μπορεί να συμβάλλει στη καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου.

10 απλές συμβουλές για να διώξετε το άγχος...!!!!




 





1. Πιες χαμομήλι

Το χαμομήλι έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και βοηθά στο ύπνο. Αν πέρασες μια δύσκολη μέρα και δεν μπορείς να ηρεμήσεις, φτιάξε μια μεγάλη κούπα χαμομήλι και πρόσθεσε λίγο μέλι.

2. Πες όχι στον καφέ

Περιόρισε την κατανάλωση του καφέ. Μπορεί να δημιουργήσει νεύρα και απότομες αλλαγές στη διάθεση.

3. Απόφυγε τις επεξεργασμένες τροφές

Οι επεξεργασμένες τροφές προκαλούν στρες στο πεπτικό σύστημα. Συμπεριέλαβε σε αυτή τη λίστα τα τεχνητά γλυκαντικά, τα αναψυκτικά, τα τηγανιτά, το fast food, τη ζάχαρη, τα προϊόντα που περιέχουν άσπρο αλεύρι και τα συντηρητικά.

4. Φάε τζίντζερ

Την επόμενη φορά που θα νιώθεις στρεσαρισμένη ή κουρασμένη από το άγχος ψάξε για λίγο τζίντζερ. Είναι σίγουρο πως θα σε ανεβάσει.

5. Δοκίμασε το λινέλαιο

Το λινέλαιο βελτιώνει τη διάθεση αλλά και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Δοκίμασε το στα πρωινά σου smoothies για να επωφεληθείς από τα Ω3 λιπαρά.


6. Απλά ανέπνευσε

Αυτό το tip μπορεί να εφαρμοστεί παντού. Είτε είσαι κολλημένη στην κίνηση, είτε έχεις ένα πολύ μεγάλο project, οι βαθιές αναπνοές σε βοηθούν να ηρεμήσεις εκείνη τη στιγμή. Μερικές φορές το να φαντάζεσαι ότι εκπνέεις το στρες μπορεί να σε βοηθήσει.

7. Βγες από την πρίζα

Εννοούμε το κινητό, το ipod, το ipad, το laptop, ακόμα και την τηλεόραση. Αυτές οι συσκευές σε κάνουν να νιώθεις ότι είσαι συνέχεια στην πρίζα, και να αντιδράς συνεχώς σε μηνύματα που λαμβάνεις. Κάνε ένα διάλειμμα από όλες αυτές τις συσκευές έστω και για 30 λεπτά τη μέρα.

8. Κινήσου

Μπορεί να σου ακούγεται περίεργο, αφού η άσκηση είναι το αντίθετο της ηρεμίας, αλλά η άσκηση σε βοηθά να κοιμηθείς καλύτερα και πιο ήρεμα το βράδυ. Ακόμα και μερικές διατάσεις πριν ξαπλώσεις μπορούν να σε βοηθήσουν να κοιμηθείς πιο γρήγορα και πιο ήρεμα.

9. Ανάλυσε το

Το να μάθεις να αναγνωρίζεις τα σημάδια του άγχους, είναι μια πολύ καλή στρατηγική. Με τον τρόπο αυτό μπορείς να το ξεπεράσεις πιο εύκολα όταν ξέρεις ότι έρχεται.

10. Πάρε άδεια

Το αφεντικό σου μπορεί να διαφωνεί, αλλά περνώντας μια μέρα χωρίς να πας στη δουλειά θα σου κάνει πολύ καλό. Παίρνοντας άδεια μια καθημερινή μπορείς να απολαύσεις περισσότερο το σαββατοκύριακο.  Κάνε τις προσωπικές σου εργασίες εκείνη την ημέρα, κάνοντας έτσι χώρο στο πρόγραμμα σου, για να χαλαρώσεις το σαββατοκύριακο και να ξεκινήσεις ανανεωμένη τη νέα εβδομάδα.
 











Τι είναι και πώς θεραπεύεται η τενοντίτιδα;





-Τι είναι η τενοντίτιδα του ώμου;

Ο όρος τενοντίτιδα ή θυλακίτιδα ή -με έναν παλαιότερο τρόπο- περιαρθρίτιδα του ώμου, χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια φλεγμονή μιας συγκεκριμενης περιοχής του ώμου που προκαλεί συγκεκριμένα συμπτώματα. Η σωστή ορολογία είναι συνδρομο υπακρωμιακής προστριβής.
-Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα;

Ο ώμος είναι μια άρθρωση με πολύ μεγάλο εύρος κίνησης, στην οποία συμμετέχουν η κεφαλή του βραχιονίου και η ωμογλήνη της ωμοπλάτης. Η επαφή μεταξύ των δύο οστικών δομών είναι μικρή. Σημαντικό ρόλο στην σταθεροποίηση και την ομαλή κίνηση παίζουν οι τένοντες που σχηματίζουν μια σύνθετη δομή που ονομάζεται ανατομική περιχειρίδα ή στροφικό πέταλο ή απλώς στροφείς του ώμου (rotator cuff). Το σύμπλεγμα των τενόντων αυτών, μαζί με έναν θύλακο που τους προστατεύει, κινείται ομαλά σε έναν χώρο μεταξύ της κεφαλής του βραχιονίου και το ακρωμίου (άκρη του ώμου).
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο χώρος αυτός στενεύει με αποτέλεσμα οι τένοντες και ο θύλακος να φλεγμαίνουν. Η φλεγμονή με τη σειρά της διατείνει τους τένοντες και έτσι ο χώρος γίνεται ανεπαρκής. Οι τένοντες κάθε φορά που κινούνται προσκρούουν στην κάτω πλευρά του ακρωμίου και έτσι δημιουργείται το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής.
-Ποιες είναι οι αιτίες της πάθησης;

Οι αιτίες είναι διαφόρων ειδών. Σε μερικά άτομα η ανατομία της περιοχής και ειδικά του ακρωμίου είναι τέτοια που να αφήνουν πολύ στενό υπακρωμιακό χώρο. Η κακή στάση του σώματος, ιδίως σε άτομα που έχουν την τάση να «ρίχνουν» τους ώμους προς τα εμπρός, επιτείνει το πρόβλημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις αρκεί μια απλή κίνηση, όπως το χτένισμα των μαλλιών ώστε να φέρει τους στροφείς του ώμου σε πρόσκρουση κάτω από το ακρώμιο.
Άλλες φορές ένας τραυματισμός μπορεί να δώσει αρχή σε ένα φαύλο κύκλο φλεγμονής πόνου- διάτασης του θυλάκου και των τενόντων.Επίσης η φλεγμονή μπορεί να είναι αποτέλεσμα χρόνιας κόπωσης ειδικά σε ανθρώπους που έχουν δραστηριότητες με το χέρι πάνω από το κεφάλι για πολλή ώρα.

-Τι συμπτώματα έχει το σύνδρομο αυτό;


Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: πόνο στον ώμο που μπορεί να επεκτείνεται και στο άνω 1/3 του βραχίονα, πόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου, ιδίως όταν ακουμπά ο πάσχων ώμος στο στρώμα και περιορισμό του εύρους κίνησης όπως: α)απαγωγή, δηλαδή ο ασθενής δυσκολεύεται να σηκώσει το χέρι και β) έσω στροφή , δηλαδή ο ασθενής δεν μπορεί να ακουμπήσει το χέρι του στη πλάτη του ( οι κυρίες δεν μπορούν να φτάσουν το κούμπωμα του στηθόδεσμου). Η κλινική εξέταση θα πρέπει να είναι ενδελεχής ώστε να αποκλειστούν άλλες παθολογίες που προκαλούν περίπου τα ίδια συμπτώματα


-Ποιες εξετάσεις χρειάζονται εξετάσεις;

Ο ακτινολογικός έλεγχος είναι χρήσιμος για να ελεγχθεί η ανατομία των οστών της περιοχής αλλά και για διαπιστωθεί αν υπάρχει εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στους τένοντες οπότε τίθεται διάγνωση ασβεστοποιού τενοντίτιδας. Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί η ενδεχόμενη ρήξη των τενόντων των στροφέων, πράγμα που αλλάζει τη βαρύτητα της κατάστασης.
-Ποια είναι η θεραπεία;
H θεραπεία περιλαμβάνει κάποια απλά βήματα όπως η ανάπαυση με ανάρτηση του πάσχοντος χεριού, η αποφυγή των κινήσεων που επιβαρύνουν την τενοντίτιδα, όπως οι εργασίες με το χέρι πάνω από το κεφάλι, ύπνος στο πλευρό που πονάει, άρση βάρους κλπ., η παγοθεραπεία( 15 με 20 λεπτά ανά ημέρα) και η θεραπεία με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπου δεν υπάρχουν αντενδείξεις στη χρήση των φαρμάκων αυτών. Η θεραπεία με τα φάρμακα αυτά δεν θα πρέπει να διαρκεί πάνω από 10 ημέρες. Αν δεν επιτύχουμε ύφεση των συμπτωμάτων, περνάμε σε ασκήσεις που σκοπό έχουν να «ανοίξουν» τον υπακρωμιακό χώρο. Χρήσιμη μπορεί να είναι και η φυσικοθεραπεία.
Σε περίπτωση αποτυχίας όλων των παραπάνω μπορεί να γίνει μια έγχυση κορτιζόνης σε συνδυασμό με τοπικό αναισθητικό στον υπακρωμιακό χώρο.Αν η συμπτωματολογία του συνδρόμου είναι πολύ έντονη, η ένεση μπορεί να είναι και πρώτη θεραπευτική επιλογή. Η δράση της κορτιζόνης περιορίζεται τοπικά,οπότε και αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχει η συστηματική χορήγηση.


-Είναι απαραίτητο το χειρουργείο;


Η απάντηση είναι ναι. Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι στην μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων η συντηρητική θεραπεία έχει άριστα αποτελέσματα. Στις περιπτώσεις όμως που υπάρχουν ανατομικά προβλήματα (ακρώμιο τύπου ΙΙ ή ΙΙΙ) ή στις λίγες περιπτώσεις αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής, η χειρουργική θεραπεία έχει ένδειξη. Η επέμβαση που γίνεται ονομάζεται υπακρωμιακή αποσυμπίεση και εκτελείται αρθροσκοπικά, που σημαίνει εξαιρετικά μικρές τομές, της τάξεως του 1εκ., και ταχεία αποκατάσταση. Οι ασθενείς απαλλάσσονται από τον πόνο σχεδόν άμεσα, ενώ μέσα σε 15 ημέρες με την βοήθεια ενός εξειδικευμένου προγράμματος αποκατάστασης, ανακτούν το πλήρες εύρος κίνησης του ώμου.

Οι μαθηματικές ικανότητες του παιδιού "γεννιούνται" στη μήτρα








 
 
 
α μαθηματικά μυαλά γεννιούνται, δεν γίνονται, αναφέρει μια μελέτη η οποία κατέδειξε ότι τα επίπεδα των ορμονών μιας γυναίκας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζονται με τις δεξιότητες του παιδιού στα μαθηματικά στην ηλικία των 5 ετών.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα αγόρια και τα κορίτσια των οποίων οι μητέρες είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα της ορμόνης θυροξίνης στην εγκυμοσύνη, είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να παίρνουν χαμηλούς βαθμούς στα μαθηματικά.
Η θυροξίνη, η οποία περνάει από τη μητέρα στο μωρό μέσα στη μήτρα, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου - αλλά πολλές μέλλουσες μητέρες έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα της ορμόνης αυτής.
Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, μελέτησαν σχεδόν 1.200 παιδιά από όταν ήταν στη μήτρα μέχρι να ξεκινήσουν το σχολείο. Εκείνα που είχαν εκτεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα της θυροξίνης στη μήτρα είχαν 90% περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν να τα πηγαίνουν άσχημα στα μαθηματικά τεστ.
Είναι ενδιαφέρον ότι, τα επίπεδα των ορμονών δεν συνδέονται με τη βαθμολογία των παιδιών στα τεστ λεξιλογίου και την ικανότητα χειρισμού της γλώσσας. Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Μάρτιν Φίνκεν είπε ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί οι γλωσσικές ικανότητες του παιδιού οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ανατροφή του. Η μαθηματικά ικανότητά , από την άλλη πλευρά, μπορεί να εντοπιστεί πιο άμεσα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, τόνισε.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μπορεί λυθεί το πρόβλημα απλά εξετάζοντας τις ορμόνες των γυναικών στην αρχή της εγκυμοσύνης και δίνοντας συμπληρώματα θυροξίνης σε εκείνες που τα χρειάζονται. Οι γιατροί έχουν δοκιμάσει αυτή την τακτική στο παρελθόν χωρίς επιτυχία, αλλά ο Δρ Φίνκεν πιστεύει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα συμπληρώματα δεν δόθηκαν αρκετά νωρίς. «Οι γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν τα δισκία στις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της εγκυμοσύνης τους», είπε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Λεύκανση δοντιών με φυσικό τρόπο - Κάντε το μόνοι σας χωρις κόστος..!!!!








Τα πολλά τσιγάρα, οι καφέδες, τα αναψυκτικά και η ηλικία είναι ορισμένες μόνο από τις αιτίες της δυσχρωμίας στο σμάλτο το δοντιών μας.

Κι επειδή το λευκό και υγιές χαμόγελο είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που προσδίδει γοητεία και ανεβάζει την ψυχολογία του, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι καταφεύγουν στην τεχνική της λεύκανσης.

Ωστόσο, αντί να ξοδέψουμε χρήματα γι’ αυτό το σκοπό, υπάρχει ο φυσικός και πάνω απ’ όλα δωρεάν τρόπος να λευκάνουμε τα δόντια μας στο σπίτι. Είναι πανεύκολο και μπορεί να πραγματοποιηθεί πολύ γρήγορα με απλά υλικά από την κουζίνα μας!

Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι μαγειρική σόδα (1/4 του φλιτζανιού) και χυμό λεμονιού (από μισό λεμόνι).

Οδηγίες χρήσης:

α) Στύβουμε το λεμόνι μέσα σε ένα μπολ όπου έχουμε βάλει τη μαγειρική σόδα. Αυτά τα δύο μαζί θα δημιουργήσουν φυσαλίδες,

β) Βυθίζουμε λίγο βαμβάκι μέσα στο μείγμα και το περνάμε από τα δόντια,

γ) Αφήνουμε το μείγμα να κάτσει στα δόντια για περίπου ένα λεπτό,

δ) Βουρτσίζουμε τα δόντια για να αφαιρέσουμε το λεμόνι με τη σόδα. Τα αποτελέσματα θα γίνουν εμφανή από την πρώτη κιόλας φορά που θα το δοκιμάσουμε!


Προσοχή: Δεν πρέπει το μείγμα να μείνει στα δόντια για περισσότερο από ένα λεπτό, αφού αυτό μπορεί να τα διαβρώσει. Τις πρώτες φορές που θα καταφύγουμε σε αυτή την πρακτική, καλό είναι να το δοκιμάσουμε για λιγότερο από ένα λεπτό, ώστε να διαπιστώσουμε αν τα δόντια μας έχουν κάποιου είδους ευαισθησία.









Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το τεστ ΠΑΠ












Οσα κι αν έχεις ακούσει για το Τεστ Παπανικολάου επιμένεις να αρνείσαι να επισκεφτείς το γυναικολόγο σου. Όταν σε ρωτούν τον λόγο για τον οποίο αποφεύγεις μια τόσο σωτήρια εξέταση ρουτίνας απαντάς πως φοβάσαι τα αποτελέσματα. Μην κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου… αυτό που φοβάσαι μάλλον είναι η ίδια η εξέταση.
Εως ένα βαθμό είναι λογικό να νιώθεις άγχος κατά την πρώτη σου επίσκεψη στο γυναικολόγο για να κάνεις τεστ ΠΑΠ. Ίσως να είναι η ντροπή που σε εμποδίζει να λάβεις την απόφαση ή ο φόβος σου πως θα πονέσεις και γι' αυτό το λόγο καθυστερείς να κλείσεις ραντεβού για την εξέταση. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος για αναβολή. Η εξέταση είναι απλή, ανώδυνη και παίρνει λιγότερο από 10 λεπτά.
Τι είναι το τεστ ΠΑΠ ;
Είναι μια απλή εξέταση κατά την οποία ο γυναικολόγος εξετάζει τον τράχηλο της μήτρας για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν πιθανές μεταβολές στα κύτταρα που δεν οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές ή στην ηλικία.
Η επιστήμη αλλά και ολόκληρος ο κόσμος οφείλει την ανακάλυψη του τεστ Παπ η αλλιώς τεστ Παπανικολάου στον Γεώργιο Παπανικολάου, τον Ελληνα γιατρό και βιολόγο που κατά τη διάρκεια των επιστημονικών του ερευνών ανακάλυψε την πρωτότυπη για την εποχή μέθοδο των επιχρησμάτων. Αρχικά την εφήρμοσε το 1923 σε γυναίκες αρχικά για μελέτη των φυσιολογικών γεννητικών λειτουργιών και στη συνέχεια για τη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας.
Η πρώτη του ανακοίνωση για τη χρησιμότητα της στη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας, έγινε το 1928 και αρχικά αντιμετωπίστηκε από την επιστημονική και ιατρική κοινότητα με αρκετό σκεπτικισμό. Σήμερα η μέθοδος, που διεθνώς είναι γνωστή με την ονομασία Τεστ Παπ εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο για την έγκαιρη διάγνωση νεοπλασιών και έχει σώσει πολλές γυναίκες από τη μάστιγα του καρκίνου.
Γιατί να κάνεις το τεστ ΠΑΠ;
Διότι η πρόληψη είναι σωτήρια. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τον δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στον γυναικείο πληθυσμό. Ωστόσο, μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με το τεστ που δείχνει εάν υπάρχουν ύποπτες αλλοιώσεις των κυττάρων για νεοπλασία και οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σε γυναίκες που δεν ελέγχονται τακτικά με τεστ Παπανικολάου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αναπτύσσεται δίχως να γίνει αντιληπτός καθώς δεν ακουλουθείται από συμπτώματα. Όταν τα συμπτώματα εμφανιστούν, η νόσος θα βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.
Με το τεστ Παπ μπορούν επίσης να ανιχνευτούν ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, λοιμώξεις ή και κάποιος έρπητας. Eπιπλέον, πέρα από τον εντοπισμό μη φυσιολογικών κυττάρων στον τράχηλο και στον ενδοτράχηλό της γυναίκας με το τεστ Παπανικολάου μπορούν να εντοπιστούν κολπίτιδες, τραχηλίτιδες και μολύνσεις.
Πότε πρέπει να κάνεις το πρώτο τεστ ΠΑΠ;
Η πρώτη εξέταση πρέπει να γίνει το συντομότερο μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή ή στην ηλικία των 21 ετών. Μην αμελείς λοιπόν να επισκεφτείς το γυναικολόγο σου.
Πως γίνεται;
Ξαπλώνεις στην καρέκλα του γυναικολόγου σου σε παρόμοια θέση με αυτήν που λαμβάνεις για την κλασική γυναικολογική εξέταση. Ο γιατρός με τη βοήθεια ενός οργάνου, του κολποδιαστολέα εξετάζει τον τράχηλό σου και στη συνέχεια με μια μικρή ξύλινη σπατουλίτσα κι ένα εργαλείο, που μοιάζει με μαλακό βουρτσάκι παίρνει δείγμα κυττάρων από τον κόλπο και τον τράχηλο σου. Το δείγμα, (κολπικό επίχρισμα) εναποθέτεται σε ένα «πλακάκι» οποίο στη συνέχεια εξετάζεται από κυτταρολόγους.
Πονάει η εξέταση;

Οι περισσότερες γυναίκες δεν νιώθουν καμία ενόχληση και δεν καταλαβαίνουν πραγματικά τίποτα. Ωστόσο κατά καιρούς θα έχεις ακούσει ίσως από φίλες ότι αισθάνθηκαν κάποιο πόνο. Τις περισσότερες φορές ο πόνος που αισθάνονται είναι καθαρά ψυχολογικός και σε καμία περίπτωση έντονος. Αν τις ρωτήσεις να τον περιγράψουν θα σου πουν πως ένιωσαν ασθενές κάψιμο ή μικρή ενόχληση που περνάει σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Αν δεις αίμα να ανησυχήσεις;

Μη φοβηθείς. Μετά την εξέταση πιθανότατα να παρατηρήσεις λίγο αίμα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και θα περάσει μετά από κάποιες ώρες.

Πότε είναι η καλύτερη ημέρα να κάνεις την εξέταση;

Προσπάθησε να προγραμματίσεις το τεστ Παπ όταν δεν θα είσαι αδιάθετη. Εάν ο κύκλος της περιόδου σου είναι άστατος και τύχει να συμπέσει με την ημερομηνία της εξέτασης, κάλεσε το γιατρό σου και ζήτα αλλαγή ραντεβού. Η καλύτερη περίοδος που ενδείκνυται για πιο ακριβή αποτελέσματα είναι η 1η εβδομάδα μετά το τέλος της περιόδου σου.

Πώς να προετοιμαστείς;

Για να διασφαλίσεις ότι τα αποτελέσματα θα είναι ακριβή απέφευγε την ερωτική επαφή, τη χρήση ταμπόν, τα σπερματοκτόνα, αφρούς και ενδοκολπικές αλοιφές για ένα 48ωρο.

Επίσης καλό θα είναι να αποφύγεις την κολπική πλύση για τουλάχιστον ένα 24ωρο πριν την εξέταση.
Κάθε πότε πρέπει να κάνεις τεστ ΠΑΠ;
Τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. «Κλειδί» για τη μείωση των ποσοστών γυναικών που προσλαμβάνονται από καρκίνο της μήτρας αποτελεί η πρόληψη με τακτικούς ελέγχους.
Αν είσαι άνω των 30 ετών θα ήταν καλό είναι να υποβληθείς και σε μια εξέταση για τον ιό HPV.

Γιατί πρέπει να κάνεις τακτικό έλεγχο;

Σε γυναίκες που δεν ελέγχονται τακτικά με τεστ Παπανικολάου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αναπτύσσεται χωρίς να έχουν ανιχνευθεί προκαρκινικές αλλοιώσεις. Όταν τα συμπτώματα εμφανιστούν, η νόσος θα βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Τι είναι ο HPV (ιος Ανθρωπίνων Θηλωμάτων);

Το τεστ Παπ αποτελεί την πρώτη γραμμή εντοπισμού του ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papillomavirus), ο οποίος μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Υπάρχουν περίπου 100 τύποι του HPV, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μη ογκογόνοι και μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες όπως τα κονδυλώματα. Ωστόσο, 15 τύποι του HPV μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις σχετίζονται με την ηλικία;

Η ηλικία δεν παίζει ρόλο. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν εμφανίζεται μόνο στις μεγαλύτερες γυναίκες. Ολες οι σεξουαλικά ενεργές κοπέλες μπορεί να προσβληθούν από τον ιό HPV και να εμφανίσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις. Άλλωστε τα υψηλότερα ποσοστά λοιμώξεων HPV διαπιστώνονται σε νεαρές ηλικίες.

HPV DNA ο διάδοχος του τεστ Παπ;

Το HPV DNA τεστ για την ανίχνευση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αναμένεται να αντικαταστήσει τα επόμενα χρόνια το τεστ Παπ.

Η νέα γενετική εξέταση κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος δεδομένου ότι εντοπίζει περισσότερες προκαρκινικές αλοιώσεις από το συμβατικό τεστ ΠΑΠ. Η νέα εξέταση είναι πιο ευαίσθητη και αξιόπιστη καθώς εντοπίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις προκαρκινικές αλοιώσεις.

Ο τρόπος της εξέτασης είναι εξίσου απλός με το τεστ ΠΑΠ αφού ακολουθείται η ίδια διαδικασία όπως αυτή του τεστ ΠΑΠ με τη διαφορά ότι τα κύτταρα που θα ληφθούν από την απόξεση θα εξεταστούν γενννετικά λωστε να να ανιχνευθεί το DNA των HPV που πιθανόν έχουν μολύνει τον τράχηλο.

Συνεπώς καλό θα ήταν να συμπληρώνεις τον ετήσιο τραχηλικό έλεγχο και με την νέα εξέταση ειδικά από την στιγμή που δε χρειάζεται να υποβληθείς σε επιπλέον ταλαιπωρία.

Γιατί να κάνεις το εμβόλιο για τον καρκίνο της μήτρας;

Ο εμβολιασμός συνιστάται σε κορίτσια 12-26 ετών, προλαμβάνει τη νόσο μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου τραχήλου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%.

Δεν χρειάζεται να κάνεις το εμβόλιο αν κάνεις τακτικά τεστ ΠΑΠ;

Ακόμη και αν υποβάλεσαι σε τακτικό προληπτικό έλεγχο είναι αναγκαίο να κάνεις το εμβόλιο. Η μια μέθοδος πρόληψης λειτουργεί συμπληρωματικά στην άλλη. Το τεστ επιτρέπει τον εντοπισμό και ως εκ τούτου την έγκαιρη θεραπεία τραχηλικών βλαβών, πριν αυτές εξελιχθούν σε καρκίνο. Το εμβόλιο προλαμβάνει τη νόσο μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου τραχήλου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο συνδυασμός εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων και του τεστ ΠΑΠ αποτελούν ασπίδα κατά του καρκίνου της μήτρας μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξής του κατά 94%.

Νέα θεραπεία για την υπερπλασία του προστάτη


 


 




 



 


 

Η νέα μέθοδος παλμικής ηλεκτρομαγνητικής θεραπείας μελετήθηκε σε σκύλους με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό The Prostate. Να σημειωθεί ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι σκύλοι ταλαιπωρούνται εξίσου από την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη - που παρουσιάζεται στα ηλικιωμένα αρσενικά - και έχουν παρόμοια ανατομική εικόνα και συμπτώματα.

Η νέα μέθοδος που δοκιμάστηκε από τους ερευνητές του Ιδρύματος Parsemus σε ασθενείς σκύλους είναι μη επεμβατική και βασίστηκε στη χρήση ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων τα οποία σήμερα χρησιμοποιούνται ήδη στην ορθοπεδική, τη νευρολογία και την ουρολογία. Θεωρούνται ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, αυξάνουν τον ρυθμό επούλωσης και κυκλοφορίας του αίματος.

Η βασική ιδέα εφαρμογής της στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη είναι η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στον προστάτη και η μείωση του μεγέθους του προστατικού αδένα.

Η μέθοδος εφαρμόστηκε σε 20 σκύλους οι οποίοι λάμβαναν αγωγή επί πέντε λεπτά τη φορά, δις ημερησίως επί τρεις εβδομάδες. Μέσα σε τρεις εβδομάδες θεραπείας σημειώθηκε μείωση του προστατικού αδένα κατά 57%, χωρίς να επηρεαστούν η ποιότητα του σπέρματος, των επιπέδων της τεστοστερόνης ή της λίμπιντο.

Η επιτυχία της θεραπείας χωρίς την ύπαρξη παρενεργειών στο πλαίσιο της πιλοτικής αυτής έρευνας υποδηλώνει ότι αυτή η θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει και τους ανθρώπους. Το επόμενο βήμα της έρευνας είναι να δοκιμαστεί σε ανθρώπους.

 

 

Εγκεφαλικές ανωμαλίες έχουν όσοι πάσχουν από χρόνια κόπωση . . . !!!











Άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης παρουσιάζουν εγκεφαλικές ανωμαλίες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει σήμερα το αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Radiology, η οποία διεξήχθη με διάφορες τεχνικές σάρωσης.
Το σύνδρομο που ονομάζεται επίσης μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα χαρακτηρίζεται κυρίως από μια επίμονη και ανεξήγητη κόπωση που διαρκεί μήνες, ακόμη και χρόνια, παρά τις περιόδους ανάπαυσης.
Θεωρείται νευρολογική νόσος και συχνά εμφανίζεται ξαφνικά προκαλώντας ταχεία και σημαντική επιδείνωση της υγείας. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ενήλικες και παιδιά πάσχουν από την ασθένεια στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC).
Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν υποβάλλοντας σε μαγνητικές τομογραφίες 15 ασθενείς, άνδρες και γυναίκες, που έχουν προσβληθεί από το σύνδρομο αυτό, καθώς και ομάδα ελέγχου αποτελούμενη από 14 εθελοντές, άνδρες και γυναίκες, ίδιας ηλικίας και υγιείς.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρεις διαφορετικές τεχνικές μαγνητικής τομογραφίας για να λάβουν μια ογκομετρική ανάλυση που επιτρέπει τη μέτρηση του μεγέθους διαφόρων διαμερισμάτων του εγκεφάλου, ώστε να παρατηρούν τη λευκή ουσία του εγκεφάλου που αποτελείται από νευρικές ίνες που μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ των νευρώνων και μια άλλη για τη μέτρηση της εγκεφαλικής ροής αίματος.
Η σύγκριση των διαφόρων αποτελεσμάτων έδειξε ότι τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης έχουν όγκο ελαφρώς μικρότερο σε λευκή ουσία. Παρουσιάζουν επίσης ανώμαλη διάχυση μορίων νερού σε μέρος της λευκής ουσίας του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου.
Τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν στα άτομα που υποφέρουν από το σύνδρομο αυτό, ανωμαλίες σε δύο περιοχές του εγκεφάλου που ενώνουν τον μετωπιαίο λοβό και τον κροταφικό λοβό.
"Όσο περισσότερες ανωμαλίες παρουσιάζουν οι δύο αυτές πλευρές του εγκεφάλου, τόσο περισσότερο τα συμπτώματα είναι σοβαρά", υπογραμμίζει ο δρ Μάικλ Ζέινεχ, αναπληρωτής καθηγητής Ραδιολογίας στην Ιατρική σχολή του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.
Τα αποτελέσματα αυτά επιτρέπουν να εξεταστεί η δυνατότητα να υπάρξει ένας βιοδείκτης του συνδρόμου της χρόνιας κόπωσης που μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του συνδρόμου, αναφέρει ο δρ Ζέινεχ.
Αν και η συγκεκριμένη έρευνα αφορά μόνο 15 ασθενείς, οι τεχνικές της μαγνητικής τομογραφίας δίνουν ελπίδες ότι μπορεί να αποτελέσουν διαγνωστικό εργαλείο για τον εντοπισμό ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο αυτή, εκτιμούν οι ερευνητές, διευκρινίζοντας ότι πέτυχαν ποσοστό ανίχνευσης 80%.
Εκτός από διαγνωστικό εργαλείο, μαγνητικές τομογραφίες πιθανόν να ανιχνεύουν επίσης τους μηχανισμούς του εγκεφάλου ή τη νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.
Η υπόθεση μιας ιογενούς αιτίας δεν μπορεί να αξιολογηθεί, καθώς μια λοίμωξη συχνά ανιχνεύεται ως παράγοντας πρόκλησης σε συνδυασμό με μια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα συμπτώματα δεν περιορίζονται στη μεγάλη κόπωση, αλλά και σε πόνους στις αρθρώσεις και τους μύες, σε ημικρανίες, πρήξιμο των λεμφαδένων, γαστρεντερικά προβλήματα, διαταραχές στην αρτηριακή πίεση.









Παρακολουθήστε τις ελιές σας...!!!










Το μελάνωμα, μία από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου, είναι θεραπεύσιμο 100% εάν διαγνωστεί έγκαιρα. Παρακολουθείτε τακτικά τις ελιές σας κι αν δείτε οποιαδήποτε αλλαγή όπως ασυμμετρία, φαγούρα, απολέπιση, αιμορραγία, αύξηση μεγέθους και ανώμαλα όρια σε κάποια ελιά πηγαίνετε κατευθείαν στον δερματολόγο. Μία λύση για να είστε σίγουροι, ειδικά εάν έχετε πολλές ελιές και είστε ανοιχτόχρωμοι, είναι η χαρτογράφηση σπίλων (ελιών) μία φορά το εξάμηνο. Η χαρτογράφηση των σπίλων είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος. Με μια ειδική κάμερα συντάσσεται ένας ακριβής και λεπτομερής κατάλογος δερματικών κηλίδων, ο οποίος περιέχει πανοραμικές φωτογραφίες του σώματος του ασθενούς που βοηθούν στον εντοπισμό κάθε δερματικής κηλίδας. Έτσι στις επόμενες εξετάσεις ακόμα και οι πιο μικροσκοπικές αλλαγές θα μπορούν να ανιχνευτούν.







Προβλήματα του θυρεοειδούς: αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης . . . !!!








Ποιος είναι ο λόγος που παρατηρείται ραγδαία αύξηση των νοσημάτων που σχετίζονται με αυτόν τον σημαντικό για την υγεία μας αδένα;


Ο θυρεοειδής είναι ο αδένας που ρυθμίζει ανά πάσα στιγμή το μεταβολισμό μας. Αυξάνει ή μειώνει το μεταβολισμό ανάλογα με τις συνθήκες (κρύο, ζέστη), τις ανάγκες (ξεκούραση, άσκηση) αλλά και την συναισθηματική μας κατάσταση (θυμός, φόβος, χαρά)


Βρίσκεται στο λαιμό μας και ονομάζεται έτσι γιατί έχει το σχήμα θυρεού (ασπίδα, οικόσημο) και παράγει δύο βασικές ορμόνες:

την Τ4 (Θυροξίνη) και


την Τ3 (Τριιωδοθυρονίνη)

οι αριθμοί 3 και 4 αναφέρονται στο πόσα άτομα ιωδίου περιέχονται στην κάθε ορμόνη (βλ. σχήμα).


Από τις δύο ορμόνες η δραστική είναι η Τ3 και επηρεάζει σχεδόν οποιαδήποτε φυσιολογική μεταβολική διαδικασία μέσα στο σώμα όπως την ανάπτυξη, την θερμοκρασία του σώματος, την καρδιακή συχνότητα, την έμμηνο ρύση, την αιμοποίηση, την ανάπτυξη των τριχών, την αποθήκευση και την καύση του λίπους και πολλές άλλες.


Ο θυρεοειδής παράγει Τ4 όπου στη συνέχεια μετατρέπεται σε Τ3 ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες των κυττάρων μας.Πρόκειται για έναν ευαίσθητο και ακριβή μηχανισμό ρύθμισης που βοηθάει άμεσα το σώμα μας να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί σε αυτό που συμβαίνει άμεσα.


Οι εντολές για το πόση Τ3 και Τ4 θα εκκρίνει ο θυρεοειδής

έρχονται από την υπόφυση μέσω της TSH (Thyroid Stimulating Hormone). Όταν ο οργανισμός χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα από τις θυρεοειδικές ορμόνες, αυξάνεται η έκκριση της TSH.


Όσο μικρότερες ποσότητες Τ3 και Τ4 κυκλοφορούν στο αίμα μας τόσο αυξάνονται τα επίπεδα της TSH, ώστε να πιέσουν το θυρεοειδή να απελευθερώσει περισσότερη Τ3 και Τ4, ανάλογα με τις ανάγκες.


Υψηλές τιμές TSH υποδηλώνουν υπο-θυρεοειδισμό (ο θυρεοειδής υπολειτουργεί και χρειάζεται να δεχτεί μεγαλύτερη πίεση για να αντεπεξέλθει) ενώ πολύ χαμηλές τιμές συνδέονται με υπερ-θυρεοειδισμό.


Ο θυρεοειδής αλληλεπιδρά μέσω νευρικών και ορμονικών οδών με τον φλοιό του εγκεφάλου, ενώ επηρεάζει και επηρεάζεται από τις ορμόνες του στρες, την αδρεναλίνη και την κορτιζόλη.


Γνωρίζουμε ότι ο συγκεκριμένος αδένας είναι ευάλωτος και η λειτουργία του αλλάζει άμεσα υπό συνθήκες στρες. Χρόνια συναισθηματικά, μεταβολικά ή άλλα ήδη στρες μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στη λειτουργία του.



Γιατί Νοσεί ο Θυρεοειδής

Όπως είδαμε παραπάνω ο συγκεκριμένος αδένας προσπαθεί να ρυθμίσει τον μεταβολισμό και κυρίως την ταχύτητα που γίνονται οι μεταβολικές διεργασίες. Η απόκλιση όμως από τον φυσικό τρόπο ζωής και διατροφής είναι οι βασικοί παράγοντες στην εμφάνιση των νοσημάτων του θυρεοειδούς σε βιοχημικό και συναισθηματικό επίπεδο.


Τοξίνες και βαρέα μέταλλα, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και σεληνίου, η έλλειψη ιωδίου αλλά και η επιβάρυνση του οργανισμού με βρώμιο και χλώριο εμποδίζουν τη φυσιολογική παραγωγή Τ3 και Τ4.


Το βρώμιο για παράδειγμα, όπως και το χλώριο, ανήκει στην ίδια οικογένεια μεταλλικών στοιχείων (αλογόνα) με το ιώδιο και χρησιμοποιείται ευρέως στην παρασκευή αρτοποιημάτων. Το βρώμιο καταλαμβάνει τους υποδοχείς που θα έπρεπε να συνδεθούν με το ιώδιο και μειώνει τα επίπεδα διαθέσιμου ιωδίου στον θυρεοειδή. Αυξημένα επίπεδα βρωμίου και αντίστοιχα χαμηλά επίπεδα ιωδίου έχουν βρεθεί σε ασθενείς που πάσχουν από βρογχοκήλη.


Γνωρίζουμε επίσης ότι αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης αλλά και χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συμβάλουν στην εμφάνιση υποθυρεοειδισμού και αυτοάνοσου θυρεοειδίτιδας.


Στρες και Θυρεοειδής

Ο θυρεοειδής είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα όργανα στο στρες. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι που “ζορίζουν” προκαλούν δηλαδή στρες στο σώμα μας.


Το μεταβολικό στρες είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Σε συνθήκες μεταβολικού στρες ο οργανισμός ζορίζεται λόγω της έλλειψης βασικών μικροθρεπτικών συστατικών. Η απόδοση του κάθε κυττάρου στο σώμα μας, όσον αφορά στην παραγωγή ενέργειας, μειώνεται και αυξάνεται εναλλακτικά ή έκκριση ορμονών του στρες για να καλύψουν το ενεργειακό έλλειμμα. Μια από αυτές είναι και η Τ3.


Όσο χαμηλότερη είναι η απόδοση του μεταβολισμού μας τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη παρέμβασης από πλευράς του θυρεοειδούς.


Η μακροχρόνια ανάγκη παρέμβασης και υπερλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα οδηγεί σε αλλοίωση τόσο της λειτουργίας όσο και της δομής του. Υπό την συνεχή πίεση της TSH, αρχικά παρατηρείται μια διάχυτη αλλαγή στο παρέγχυμα (ιστός) του θυρεοειδή αδένα που σταδιακά οδηγεί στην δημιουργία όζων (μικρά εξογκώματα). Η αλλοίωση της μορφολογίας των κυττάρων φτάνει κάποια στιγμή στο σημείο όπου το ανοσοποιητικό δεν αναγνωρίζει αυτά τα κύτταρα και παράγει αντισώματα ενάντια τους.


Η καταστροφή από αυτό το σημείο και μετά προξενείται και από τον ίδιο τον οργανισμό και σταδιακά θα οδηγήσει σε υπολειτουργία του αδένα και ανάγκη για φαρμακευτική παρέμβαση.


Η εξωτερική όμως χορήγηση ορμονών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προσομοιάσει την φυσιολογική συνεχή έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών. Το σώμα μας προσαρμόζεται με τη βοήθεια του θυρεοειδή συνεχώς και άμεσα στις συνθήκες που επικρατούν ανά πάσα στιγμή. Είτε τρώμε, είτε κάνει ζέστη ή κρύο, όταν ανεβαίνουμε τις σκάλες, όταν κάνουμε άσκηση ή όταν ξεκουραζόμαστε, ακόμη και όταν είμαστε χαρούμενοι ή κλαίμε ο μεταβολισμός μας αυξομειώνεται και προσαρμόζεται συνεχώς. Η εξωγενής χορήγηση ορμονών μπορεί να μας εξασφαλίσει μια ανεκτή ποιότητα ζωής όχι όμως και μια βέλτιστη απόδοση και υγεία όπως η φυσική έκκριση τους.


Έτσι ο θυρεοειδής “πέφτει” ηρωικά μαχόμενος στη προσπάθεια του να σπρώξει έναν μεταβολισμό που δεν λειτουργεί σωστά. Το πρόβλημα στ’ αλήθεια δεν αφορά στον θυρεοειδή αλλά στον ίδιο το μεταβολισμό και τους παράγοντες που τον ρυθμίζουν.


Τι Μπορούμε να Κάνουμε

Υπάρχουν όμως ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε την υγεία μας και την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς.


Να διατηρούμε ιδανικά επίπεδα βιταμίνης D. Η βιταμίνη D αυξάνει την απόδοση των χημικών αντιδράσεων σε όλα των κυττάρων και βελτιώνει την έκφραση των γονιδίων.

Να διατηρούμε φυσιολογικό βάρος με χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης. Η αυξημένη ινσουλίνη αποσταθεροποιεί όλο το ορμονικό σύστημα και εμποδίζει την μετατροπή της Τ4 σε ενεργό Τ3. Η λύση της αντίστασης της ινσουλίνης συνδέεται με βελτίωση της θυρεοειδικής λειτουργίας.

Να παρέχουμε στο σώμα τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά. Το ιώδιο, το σελήνιο και το μαγνήσιο είναι στοιχεία ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς, ενώ το χρώμιο, η γλουταμίνη, η κανέλα και το άλφα λιποϊκό οξύ βοηθούν στην μείωση της αντίστασης της ινσουλίνης.

Να απέχουμε από την χρήση επεξεργασμένων τροφίμων και ιδιαίτερα αρτοποιήματα που περιέχουν βρώμιο.

Να φροντίσουμε να εντοπίσουμε και να διαχειριστούμε το μεταβολικό στρες. Μπλοκαρισμένα μεταβολικά μονοπάτια οδηγούν σε μείωση της παραγωγής ενέργειας και σε στρες που οφείλεται σε μεταβολικούς λόγους. Ο θυρεοειδής ζορίζεται ιδιαίτερα υπό τέτοιες συνθήκες και η δυνατότητα του οργανισμού να αποκαταστήσει την φυσιολογική λειτουργία είναι σχεδόν αδύνατη αν δεν επανέλθει η βιοχημική ισορροπία.

Να κάνουμε άσκηση. Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα αδρεναλίνης, σπάει την αντίσταση στην ινσουλίνη και μειώνει το σωματικό βάρος, πράγματα που βοηθούν σε έναν υγιή θυρεοειδή.Να καταναλώνουμε άφθονο νερό. Η έστω και μικρού βαθμού αφυδάτωση μπορεί να μειώσει τον μεταβολισμό μας κατά 40%.

Να διατηρούμε χαμηλά τα επίπεδα του συναισθηματικού στρες μέσα από μια θετική ματιά προς τη ζωή και την αποφυγή βομβαρδισμού από αρνητικά νέα, μια πρακτική καθόλου χρήσιμη και ιδιαίτερα επικίνδυνη για την πνευματική και σωματική μας υγεία. Αν προσέξετε θα παρατηρήσετε ότι η πλειοψηφία των “ειδήσεων” δεν αφορά δεδομένα ή χρήσιμα στοιχεία, αλλά γνώμες συναισθηματικά φορτισμένες και χρωματισμένες

Να διαβάζουμε βιβλία που αυξάνουν την κατανόηση μας και τις δεξιότητες μας σε θέματα που αφορούν τη δουλειά μας και τη ζωή. Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και θα πρέπει να φροντίζουμε να ωφελούμαστε από την αυξημένη πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες. Το πιο ασφαλές κριτήριο είναι πάντα αν αυτό που μαθαίνουμε μας κάνει πιο ικανούς και πιο χρήσιμους σε εμάς και στους γύρω μας.

 


Μπορεί τα παραπάνω να φαίνονται πολύπλοκα και δεσμευτικά, η αλήθεια όμως είναι ότι οτιδήποτε προωθεί την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας δεν χρειάζεται πίεση και προσπάθεια για να γίνει, χρειάζεται απλά κοινή λογική.


Δεν μπορούμε να ζούμε με έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό από τον φυσιολογικό, να πετάμε μέσα στο σώμα μας πράγματα που μοιάζουν με τροφές, που είναι όμως συνθετικά παρασκευάσματα με χρώματα, ενισχυτικά γεύσης και πλαστικές επικαλύψεις, με τη δικαιολογία ότι είναι νόστιμα και δεν θέλουμε να στερηθούμε.


Ο φυσικός τρόπος ζωής έχει αρχίσει να επηρεάζει όλο και μεγαλύτερο μέρος του κόσμου και αυτό γιατί όταν κάποιος αρχίσει να γεύεται τα αποτελέσματα, αποζητά όλο και περισσότερη υγεία και αντιλαμβάνεται την αξία που έχουν το να νιώθεις γεμάτος ενέργεια, να έχεις καλή διάθεση, να αντιλαμβάνεσαι ότι μπορείς να πάρεις την υγεία σου στα χέρια σου και να διαμορφώσεις εσύ το δικό σου μέλλον.








Εναλλακτικός τρόπος για να ξυπνάτε για τα καλά το πρωί...!!!

   




Προσπαθείτε εδώ και καιρό να κόψετε τους πολλούς καφέδες που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, γιατί παραπονιέστε ότι σας «κόβουν» τον ύπνο τα βράδια.

Κι όμως, όσες φορές κι αν το έχετε προσπαθήσει δεν το έχετε καταφέρει. Ιδίως το πρωί!

Τα μάτια σας δε λένε να «ανοίξουν» αν δεν έχετε πιει μερικές γουλιές καφέ!

Ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε έναν εναλλακτικό τρόπο ξυπνήματος…

Τα πρωινά push-ups...!!!

Σύμφωνα με τον Gregory Ferenstein, ο οποίος γράφει στο The Daily Beast, 30 δευτερόλεπτα από push-ups το πρωί κάνουν την ίδια δουλειά με μια κούπα καφέ!

«Όποτε νιώθω ότι χρειάζομαι κάτι να με ξυπνήσει, βρίσκω μια ήσυχη γωνίτσα και κάνω μερικές ασκήσεις που αυξάνουν τους καρδιακούς μου παλμούς. Έχω ανακαλύψει ότι μισό λεπτό από έντονες και δυναμικές ασκήσεις μου προσφέρουν την ίδια πνευματική εγρήγορση όσο ένας καφές» είπε χαρακτηριστικά.

Προκειμένου να αποδείξει επιστημονικά αν οι υποψίες του είναι πραγματικές, χρησιμοποίησε ένα εργαλείο που αξιολογεί τις γνωστικές λειτουργίες μέσα από την ιστοσελίδα quantified-mind.com.

Κάνοντας ένα μικρό τεστ, τη μία φορά αφότου ήπιε μια κούπα καφέ και την άλλη μετά από το μίνι πρόγραμμα γυμναστικής του, βρήκε ότι η γνωστικές του λειτουργίες αυξήθηκαν κατά 6% με τη βοήθεια της καφεΐνης και 12% μετά από μερικά push-ups.

Η καφεΐνη ήταν περισσότερο βοηθητική σε ό,τι είχε να κάνει με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, βελτιώνοντας τις αποδόσεις του κατά 26%, συγκριτικά με ένα 16% μετά από μερικές ασκήσεις.

Πριν από ένα χρόνο ερευνητές από το ινστιτούτο Montreal Heart Institute είχαν βρει ότι η υψηλής έντασης άσκηση βελτιώνει τόσο την ψυχική, όσο και την σωματική υγεία. Επιπλέον, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, αναφέρουν ότι όταν κανείς τρέχει σε διάδρομο ενισχύεται η λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων.








Απλή εξέταση των ματιών «προβλέπει» το εγκεφαλικό


 















 


 


Μία οφθαλμολογική εξέταση ρουτίνας μπορεί να εντοπίζει εγκαίρως τους ασθενείς οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν εγκεφαλικό επεισόδιο, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.


Η εξέταση είναι η βυθοσκόπηση, κατά την οποία ελέγχεται η κατάσταση του βυθού (είναι το πίσω μέρος του ματιού) και των αγγείων του, που αποτελούν τον «καθρέφτη» του αγγειακού μας συστήματος.


Στο πλαίσιο της βυθοσκόπησης ελέγχεται ο αμφιβληστροειδής χιτώνας - η φωτοευαίσθητη μεμβράνη κυττάρων που μπορεί να υποστεί βλάβες από διάφορες παθήσεις, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η υπέρταση η οποία αποτελεί κύρια αιτία των εγκεφαλικών επεισοδίων.


Η νέα μελέτη έδειξε πως όσοι έχουν αυτού του είδους τις βλάβες, οι οποίες σηματοδοτούν την υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και συνεπώς η βυθοσκόπηση θα μπορούσε να αποτελέσει νέο τρόπο για να ανιχνεύονται εγκαίρως οι ασθενείς που κινδυνεύουν.


Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Hypertension», συμμετείχαν 2.907 υπερτασικοί εθελοντές, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου κατά την έναρξή της.


Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε βυθοσκόπηση για να διαπιστωθεί αν και πόσο εκτεταμένες βλάβες είχαν στους αμφιβληστροειδείς τους και, αναλόγως με την έκταση των βλαβών, χωρίσθηκαν σε ομάδες: καμία, ήπια ή μέτρια/σοβαρή.


Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας επί 13 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι 146 από αυτούς έπαθαν εγκεφαλικό.


Όσοι εθελοντές είχαν ήπιας εκτάσεως βλάβες στους αμφιβληστροειδείς τους κατά την έναρξη της μελέτης είχαν κατά 35% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, απ’ ό,τι οι εθελοντές που δεν είχαν καμία βλάβη στους αμφιβληστροειδείς τους.


Η αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου ήταν 137% σε όσους είχαν μέτριας/σοβαρής εκτάσεως βλάβες.


Ειδικά μεταξύ των ασθενών που έπαιρναν φάρμακα για να ρυθμίσουν την πίεσή τους, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν κατά 96% υψηλότερος σε όσους είχαν ήπιες βλάβες και κατά 198% υψηλότερος σε όσους είχαν μέτριες/σοβαρές βλάβες.


Οι αυξήσεις αυτές ίσχυαν ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος, το κάπνισμα και ο βαθμός της υπέρτασης.


Οι ερευνητές επισημαίνουν στο άρθρο τους ότι ο αμφιβληστροειδής και τα αγγεία του παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση των αγγείων του εγκεφάλου, γεγονός που καθιστά την απεικόνισή του έναν μη επεμβατικό, φθηνό και αξιόπιστο τρόπο αξιολόγησης του κινδύνου εγκεφαλικού.

Πάντως επισημαίνουν ότι το εύρημά τους πρέπει να επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες μελέτες, πριν αρχίζει η ευρεία εφαρμογή του.








Κίνδυνος κατάθλιψης μετά από μια αποτυχημένη θεραπεία γονιμότητας ..!!

 

 








 
Οι γυναίκες που δεν καταφέρνουν τα αποκτήσουν παιδιά , ακόμη και μετά από θεραπεία γονιμότητας έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Reproduction. Ο λόγος για τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι η «ανεκπλήρωτη επιθυμία» να αποκτήσουν μια οικογένεια, ισχυρίζονται οι ερευνητές. Ωστόσο, οι γυναίκες που είναι σε θέση να παραμερίσουν την επιθυμία τους για μητρότητα , είναι πιθανό να είναι πιο ευτυχισμένες.


Η μελέτη αξιολόγησε την ψυχική υγεία μιας ομάδας 7.000 γυναικών μετά από μια αποτυχημένη θεραπεία γονιμότητας (όπως διέγερση ωοθηκών, ενδομήτρια σπερματέγχυση και εξωσωματική γονιμοποίηση), για ένα χρονικό διάστημα διάρκειας περίπου δέκα ετών. Κατά τη στιγμή που απαντούσαν στα ερωτηματολόγια της μελέτης, 6%των γυναικών εξακολουθούσαν να ήθελαν να κάνουν παιδιά.
«Βρήκαμε ότι οι γυναίκες που εξακολουθούσαν να επιθυμούν να κάνουν παιδιά είχαν μέχρι και 2,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κλινικά σημαντικά προβλήματα ψυχικής υγείας από τις γυναίκες που δεν διατήρησαν την επιθυμία να γίνουν μητέρες», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Σοφία Γκαμέιρο από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και προσέθεσε ότι «ήταν εντυπωσιακό το εύρημα ότι ακόμα και οι γυναίκες που είχαν παιδιά και επιθυμούσαν περισσότερα παιδιά, ήταν 1,5 φορές πιο πιθανό να έχουν χειρότερη ψυχική υγεία από ό, τι εκείνες που δεν διατήρησαν την επιθυμία να κάνουν κι άλλα παιδιά".


Ωστόσο, η έρευνα αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που ξεκίνησαν την θεραπεία γονιμοποίησης σε μεγαλύτερη ηλικία είχαν καλύτερη ψυχική υγεία από ό, τι εκείνες που ξεκίνησαν σε μικρότερη ηλικία. Επίσης οι γυναίκες που ήταν παντρεμένες ή συζούσαν με το σύντροφό τους είχαν καλύτερη ψυχική υγεία από ό, τι οι γυναίκες που ήταν διαζευγμένες ή χήρες. Τέλος οι καλύτερα μορφωμένες γυναίκες είχαν επίσης καλύτερη ψυχική υγεία από ό, τι το λιγότερο μορφωμένες.
 

   

 




Κληρονομική προδιάθεση για καρκίνο του μαστού: Όλη η αλήθεια ...!!!







Όλοι διατρέχουμε, σε κάποιο βαθμό, κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.  Για κάποιους, όμως, ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ υψηλός και μάλιστα σε νεότερη ηλικία από τη συνηθισμένη, εξαιτίας βλάβης (μετάλλαξης) των γονιδίων, που έχουν κληρονομήσει. Είναι γνωστά περισσότερα από 50 γονίδια/ομάδες γονιδίων που, όταν έχουν κληρονομική βλάβη (μετάλλαξη), ευθύνονται για τον αυξημένο κίνδυνο. Ανάμεσά τους, τα BRCA1 & 2 είναι αυτά που πιο συχνά αυξάνουν την προδιάθεση για καρκίνο μαστού και ωοθηκών. 
Απαντά ο Γεώργιος Λύπας, Παθολόγος Ογκολόγος Υπεύθυνος Μονάδας Γενετικής Ογκολογίας νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ & Επιστημονικός Συνεργάτης Dana Farber/ Harvard Cancer Center

Πώς καταλαβαίνει κάποιος εάν ανήκει σε κατηγορία υψηλού κινδύνου;

Μια γυναίκα που έχει κληρονομήσει μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1/2 διατρέχει πολύ υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού (60-85%) & για καρκίνο της ωοθήκης ( 20-40%). Για να δει κανείς αν μπορεί να ανήκει σε κατηγορία υψηλού κινδύνου, ξεκινά από το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό του δηλαδή συγγενείς εξ αίματος,  που διαγνώστηκαν με καρκίνο, ηλικία διάγνωσης, τύπο καρκίνου & ηλικία που έχουν σήμερα (ή ηλικία που απεβίωσαν).
Πότε κρίνεται σκόπιμος ο έλεγχος για τα γονίδια BRCA1/2;
Αν απαντήσει ΝΑΙ σε ένα από τα πιο κάτω ερωτήματα, είναι σκόπιμο να υποβληθεί σε Γενετική Συμβουλευτική  και έλεγχο για τα γονίδια BRCA1/2:
 1. Έχει εμφανίσει συγγενής σας ή εσείς καρκίνο μαστού πριν από την ηλικία των 50 ετών;
 2. Έχουν διαγνωστεί δύο ή και περισσότερα μέλη  από την ίδια πλευρά της  οικογένειας σας  με καρκίνο του μαστού.
 3.Έχει εμφανίσει συγγενής σας ή εσείς καρκίνο και στους δύο μαστούς ή δύο φορές στον ίδιο μαστό;
4. Έχει διαγνωστεί καρκίνος της ωοθήκης σε εσάς ή σε συγγενή σας (σε οποιαδήποτε ηλικία);
5. Υπάρχει άνδρας στην οικογένειά σας με καρκίνο μαστού;
Ποια είναι τα μέτρα ελάττωσης κινδύνου για φορείς μετάλλαξης BRCA1/2;
Γυναίκες με μετάλλαξη των BRCA1/2, συνδυάζοντας απλή και μαγνητική μαστογραφία   από νέα ηλικία (25 ετών) ανιχνεύουν το νεόπλασμα σε πρώιμο, συνήθως ιάσιμο, στάδιο. Για τον καρκίνο των ωοθηκών δεν υπάρχει αξιόπιστη εξέταση που να μπορεί να τον βρει έγκαιρα και όταν ανιχνεύεται, είναι ήδη προχωρημένος.
Ποια μέθοδος συστήνεται στις φορείς μεταλλάξεων του BRCA1/2;
Στις φορείς μεταλλάξεων του BRCA1/2 συστήνεται η χειρουργική αφαίρεση σαλπίγγων και ωοθηκών, μόλις ολοκληρώσουν την δημιουργία της οικογένειάς τους. Η επέμβαση αυτή γίνεται εύκολα λαπαροσκοπικά και η παραμονή στο νοσοκομείο είναι πολύ σύντομη.  Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο ωοθηκών κατά 97%, αλλά και για καρκίνο του μαστού στο μισό. Για τις γυναίκες που θέλουν να μειώσουν όσο περισσότερο γίνεται τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, η πιο αποτελεσματική επιλογή είναι η διπλή μαστεκτομή. Ο κίνδυνος μειώνεται έτσι κατά 90-95%, όχι όμως 100%.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Γενετικής Συμβουλευτικής;

Η αξιολόγηση, καθοδήγηση και υποστήριξη γίνεται συνήθως από Ογκολόγους με ειδική εκπαίδευση και εμπειρία στη γενετική  συμβουλευτική. Είναι απαραίτητη η σωστή λήψη και ανάλυση του οικογενειακού ιστορικού καρκίνου (μέχρι και συγγενείς 3ου βαθμού).
Με τη Γενετική Συμβουλευτική: 
- Επιλέγεται ο έλεγχος του κατάλληλου γονιδίου, καθώς τα BRCA1 & 2 δεν είναι τα μόνα που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.  
- Ο ασθενής γνωρίζει από πριν για τις αποφάσεις τις οποίες θα κληθεί να λάβει και έχει όλη την αναγκαία υποστήριξη, επιστημονική και ψυχολογική.  
- Καθορίζεται εξατομικευμένα η στρατηγική πρόληψης και μείωσης του κινδύνου, για το κάθε μέλος της οικογένειας.  

- Αν ο εξεταζόμενος δεν έχει κληρονομική προδιάθεση, καθησυχάζεται ο ίδιος και η οικογένειά του.










9 συνήθειες που σας γερνούν πρόωρα












 

Κόψτε τις παρακάτω 9 συνήθειες και βοηθήστε τον εαυτό σας να μην πέσει θύμα του χρόνου, πρόωρα, αλλά όσο το δυνατό πιο καθυστερημένα.



 

Μπορεί αυτό που ουσιαστικά σας γερνάει να είναι τα χρόνια που περνάνε και οι έννοιες της ζωής, αλλά υπάρχουν και μερικές άλλες συνήθειες, η καθημερινή εξάσκηση των οποίων παίζει κι αυτή το ρόλο της στο γερασμένο πρόσωπο και την κακή εικόνα της επιδερμίδας.

Μην υποτιμάτε τις αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου και μην αμελείτε τις ευεργετικές επιδράσεις του νερού στο σώμα και το δέρμα σας. Κόψτε τις παρακάτω 9 συνήθειες και βοηθήστε τον εαυτό σας να μην πέσει θύμα του χρόνου, πρόωρα, αλλά όσο το δυνατό πιο καθυστερημένα.

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Το νερό είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο σώμα, το δέρμα και τον οργανισμό σας. Ρυθμίζει τις πεπτικές λειτουργίες, ενισχύει το ανοσοποιητικό, αυξάνει την ενέργεια, βοηθά στην απώλεια βάρους, ενώ το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του είναι η ενυδάτωση που προσφέρει, φροντίζοντας τη σφριγηλότητα και λάμψη της επιδερμίδας σας. Θυμηθείτε πως το αφυδατωμένο δέρμα, προσφέρει περισσότερο έδαφος για τη δημιουργία ρυτίδων και άλλων σημαδιών που έρχονται με τα χρόνιαΔε φοράτε αντιηλιακό

Είναι αναμενόμενο να βαριέστε κάθε πρωί να βάζετε αντιηλιακό στο πρόσωπό σας, αλλά θα πρέπει να έχετε υπόψη σας πως η καθημερινή έκθεση στον ήλιο προκαλεί πρόωρη γήρανση στο δέρμα σας. Ποτέ δεν είναι αργά να συνηθίσετε να προστατεύετε την επιδερμίδα σας από την ζημιογόνα ηλιακή ακτινοβολία, ακόμα και τις μέρες του χειμώνα, καθώς ακόμα και προχωρημένης ηλικίας άτομα, είδαν σημαντική βελτίωση στο δέρμα τους, από τη στιγμή που αποφάσισαν να κάνουν την αντιηλιακή κρέμα, κομμάτι της καθημερινής τους ρουτίνας.

Δεν πλένετε το πρόσωπό σας το βράδυ

Μην πέφτετε για ύπνο, αν δεν έχετε πλύνει καλά το πρόσωπό σας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι πόροι του δέρματος μαζεύουν ακαθαρσίες και λιπαρά, τα οποία αν δεν φροντίσετε να απομακρύνετε πριν κοιμηθείτε, θα ξυπνήσετε με δέρμα θαμπό και κουρασμένο. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από αυτό που είναι ο αρχικός σας στόχος.

Δεν ενυδατώνεστε

Η κανατάλωση επαρκών ποσοτήτων νερού κάνει καλό καθώς ενυδατώνει το δέρμα από μέσα, που είναι η καλύτερη ενυδάτωση που μπορείτε να πετύχετε. Επειδή όμως δεν τα καταφέρνουμε πάντα να ενυδατώσουμε επαρκώς τον οργανισμό μας, λίγη εξωτερική βοήθεια ποτέ δεν βλάπτει. Η καθημερινή χρήση ενυδατικής κρέμας είναι ουσιώδης, ενώ μια πολύ καλή φυσική εναλλακτική είναι το λάδι καρύδας, καθώς καλό είναι να αποφεύγετε κρέμες με πολλά χημικά στοιχεία στη σύστασή τους.

Τρώτε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα

Η κακή διατροφή παίζει βασικό ρόλο στην πρόωρη γήρανση, εξαιτίας κυρίως των αυξημένων ποσοτήτων ζαχάρων που βρίσκονται σε όλες τις επεξεργασμένες τροφές. Η ζάχαρη είναι βασικός υπεύθυνος για τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, τις ρυτίδες, το αφυδατωμένο δέρμα και σε ορισμένες περιπτώσεις και την ακμή. Αποφεύγετε όσο το δυνατό περισσότερο τις επεξεργασμένες τροφές και προτιμάτε περισσότερο φυσικά προϊόντα.

Πλένετε τα μαλλιά σας καθημερινά

Όταν λούζεστε σε καθημερινή βάση, αφαιρείτε τα φυσικά έλαια από την τρίχα και την αφήνετε στεγνή και ξηρή. Δοκιμάστε να λούζεστε 1-2 φορές την εβδομάδα, ακόμα και αν ταλαιπωρείστε από λιπαρή τρίχα, και θα διαπιστώσετε πως τα μαλλιά σας θα μοιάζουν περισσότερο λαμπερά και υγιή. Να θυμάστε ακόμα, να μη λούζεστε με καυτό, αλλά με χλιαρό νερό, καθώς το ζεστό νερό επίσης ξηραίνει την τρίχα.

Δε φοράτε γυαλιά ηλίου

Το αντιηλιακό δεν είναι αρκετή προστασία από τον ήλιο, δεδομένου ότι δεν μπορείτε να το βάλετε στα μάτια σας και επειδή τα μάτια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα, μην αμελείτε ποτέ να φοράτε γυαλιά ηλίου, με ποιοτικό φακό που θα προστατεύει από όλα τα είδη της ηλιακής ακτινοβολίας. Τα γυαλιά ηλίου όμως, σας προστατεύουν και από τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια, που είναι οι πρώτες που δημιουργούνται, καθώς το δέρμα της περιοχής είναι εξαιρετικά ευαίσθητο. Με τα γυαλιά γλιτώνετε από το ζάρωμα των ματιών και την ταλαιπωρία της ευαίσθητης αυτής περιοχής.

Τρώτε εκτός σπιτιού
Μια καλή και υγιεινή διατροφή είναι ένα από τα κλειδιά για ένα λαμπερό και υγιές δέρμα και κάθε φορά που τρώτε έξω, όσο «εγγυημένο» και να είναι το εστιατόριο στο οποιο γευματίζετε, δεν μπορείτε ποτέ να γνωρίζετε την ποιότητα των πρώτων υλών. Μην κόψετε, ωστόσο, τελείως τη διασκέδαση του να τρώτε έξω, απλά μην το κάνετε και συνήθεια.


Συνήθεια θα πρέπει να είναι η υγιεινή δίαιτα, με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, καθώς μόνο έτσι παρέχετε στο σώμα τις βάσεις για γερό οργανισμό και νεανική εμφάνιση. Το φαγητό που δεν το μαγειρεύετε εσείς, έχει συχνά μεγάλες ποσότητες λίπου, νατρίου και ζάχαρης που έχουν τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, σε δέρμα και φυσική κατάσταση.

Δεν τρώτε αρκετά λίπη

Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, που βρίσκουμε στο αβοκάντο και τους ξηρούς καρπούς, είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για μια υγιή επιδερμίδα. Περιέχουν υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών, απαραίτητα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, τα οποία στοιχεία χαρίζουν μαλακό δέρμα και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν την πρόωρη γήρανση.

 
 



ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ .. ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ






 



 

Πολλά φυτά τα οποία φύονται σε ολόκληρο των κόσμο, έχουν φαρμακευτικές χρήσεις, γιατί περιέχουν ενεργά συστατικά που επιδρούν άμεσα και βοηθούν στο σώμα. Χρησιμοποιούνται και στην βοτανοθεραπεία και στη συμβατική ιατρική. Περιέχουν οφέλη τα οποία συχνά στερούνται τα συμβατικά φάρμακα, βοηθώντας την καταπολέμηση των ασθενειών και στηρίζοντας την προσπάθεια του οργανισμού να ανακτήσει την υγεία και ευεξία του.

 
ΝΥΧΤΟΛΟΥΛΟΥΔΟ – Oenothera biennis

Διετές βότανο που φθάνει σε ύψος τα 20 εκατοστά, με ζαρωμένα λογχοειδή φύλλα, κίτρινα άνθη, βλαστό με κόκκινες κηλίδες και κάψες σπερμάτων. Περιέχει λιπαρά οξέα (λινολεϊκό οξύ). Το βότανο συμβάλλει στη βελτίωση των

φλεγμονωδών παθήσεων και ιδιαίτερα της αρθρίτιδας, η χορήγηση του σε γυναίκες που υποφέρουν από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μειώνει την ευερεθιστότητα, τις κράμπες και την ευαισθησία των μαστών, περιορίζει την ανάπτυξη και συρρικνώνει το μέγεθος των καρκινικών κυττάρων, σκοτώνει τα προ-καρκινικά κύτταρα.

ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ - Eucalyptus Globulus

Αειθαλές δένδρο που φθάνει σε ύψος τα 10 μέτρα, με κυανόγκριζο κορμό και πράσινα μεγάλα φύλλα. Περιέχει πτητικό έλαιο, φλαβονοειδή, ταννίνες και ρητίνη. Το βότανο έχει αντισηπτική δράση και χρησιμοποιείται σε κρυολογήματα,

ερεθισμένο λαιμό και λοιμώξεις του αναπνευστικού. Επίσης είναι αποχρεμπτικό για βρογχίτιδα και πνευμονία. Εξωτερικά το ισχυρό αιθέριο έλαιο του μπορεί να γίνει εντριβή για το στήθος ή το ιγμόρειο και ν' ανακουφίσει το αναπνευστικό.

 

ΝΕΡΑΤΖΙ - Citrus Aurantium

Αειθαλές δένδρο που φθάνει σε ύψος τα 10 μέτρα, με λευκά άνθη, σκληρά σκούρα πράσινα φύλλα και πορτοκαλί αρωματικούς καρπούς. Περιέχει πτητικό έλαιο, φλαβονοειδή, κουμαρίνες, τριτερπένια, καροτένιο και βιταμίνη C. Μπορεί και διεγείρει την πέψη και ανακουφίζει από τον

τυμπανισμό λόγω της ισχυρής όξινης γεύση του. Επίσης ο χυμός βοηθά το ανοσοποιητικό να καθαρίσει το σώμα από τις άχρηστες ουσίες και να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

 

ΝΟΥΦΑΡΟ - Nymphaea Alba

Πολυετές υδρόβιο φυτό, με βαθιές ρίζες, μεγάλα πλατιά φύλλα και άνθη με λευκά μεγάλα πέταλα. Περιέχει αλκαλοειδή, ταννίνες, γλυκοζίτες και ρητίνη. Η στυπτική και αντισηπτική του δράση το καθιστούν γιατρικό για γαστρεντερικές

παθήσεις όπως δυσεντερία και διάρροια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γαργάρες για ερεθισμένο λαιμό, ενώ η ρίζα του για πλύσεις του κόλπου όταν υπάρχουν πολλές εκκρίσεις υγρών και ερεθισμός.

ΠΑΤΑΤΑ - Solanum Tuberosum

Πολυετές φυτό που φθάνει σε ύψος το 1 μέτρο, με σύνθετα φύλλα σε διακλαδωμένους μίσχους, λευκά ή βυσσινί άνθη και μεγάλους καρπούς. Περιέχει άμυλο, βιταμίνες Α, Β, C και Κ, αλκαλοειδή και ιχνοστοιχεία. Χρήσιμος ο χυμός, αν λαμβάνετε με

μέτρο για πεπτικές παθήσεις, όπως έλκη και οξύτητα, λόγω γαστρεντερικών υγρών. Εξωτερικά ο πολτός και η φλούδα, ως κατάπλασμα καταπραΰνει πόνους αρθρώσεων, οσφυαλγίες και δερματικά προβλήματα.

 







Αιφνίδιο εξάνθημα








 

Τι προκαλεί το αιφνίδιο εξάνθημα;



Οφείλεται στο ερπητοϊό 6.Ανήκει στην κατηγορία των ερπητοϊών. Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο αίμα πασχόντων από AIDS το 1986.

Πώς παρουσιάζεται το αιφνίδιο εξάνθημα (Συμπτώματα);

Αφορά παιδιά κυρίως κάτω των δυο χρονών. Προσβάλλονται συνήθως βρέφη 6-12 μηνών και σχεδόν ποτέ βρέφη κάτω των τριών μηνών. Η αρρώστια ξεκινά με ψηλό πυρετό και περίπου το 20% των παιδιών παρουσιάζουν σπασμούς. Ο πυρετός διαρκεί 3-4 μέρες και πέφτει απότομα. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση του εξανθήματος με την πτώση του πυρετού. Το εξάνθημα ξεκινά από το κορμό και επεκτείνεται στα άκρα και στο πρόσωπο. Διαρκεί περίπου τρεις μέρες και εξαφανίζεται. Αποτελείται από μικρές κόκκινες κηλίδες.

Ο χρόνος επώασης

Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την αρρώστια ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με τον ιό και ο τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα γνωστοί με σαφήνεια.

Πόσο διαρκεί η αρρώστια;

Ο πυρετός διαρκεί 3-4 μέρες και το εξάνθημα διαρκεί 2-3 μέρες.

Θεραπεία αιφνιδίου εξανθήματος;
Είναι αρρώστια που ουσιαστικά δε χρειάζεται καμιά θεραπεία.

Αντιβίωση δε χρειάζεται.

Αντιπυρετικά για το πυρετό.
 






Ο ρόλος του θηλασμού στην ψυχική υγεία του μωρού

 



 


Η σημασία του μητρικού θηλασμού


Το γάλα που παράγεται σε κάθε θηλαστικό είναι εξειδικευμένο και περιέχει χαρακτηριστικά ειδικά για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου είδους .Η απομύζηση όμως από το μαστό είναι μια συμπεριφορά κοινή σε όλα τα θηλάστηκα . Νεογνά και βρέφη που έχουν θηλάσει έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν λοιμώξεις . αλλεργία , καρκίνο. Αυτά τα πλεονεκτήματα συχνά διαρκούν για όλη τη ζωή του ατόμου που θηλάζει .Η μητέρα επίσης που θηλάζει έχει μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του μαστού και του ενδομήτριου περιβάλλοντος , οστεοπόρωση , παχυσαρκία , σακχαρώδη διαβήτη . Ο μητρικός θηλασμός , επίσης , έχει αντισυλληπτική δράση , καθώς η ορμόνη προλακτίνη που ενεργοποιεί τον μαστό αναστέλλει την παραγωγή ωαρίων και την πιθανότητα σύλληψης.

Εκτός από τα παραπάνω ο μητρικός θηλασμός είναι ένας τρόπος ανατροφής του βρέφους ο οποίος προσφέρει σωματική και ψυχική επαφή ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος . Η επαφή αυτή είναι αναπλήρωτη και απαραίτητη για την ανάπτυξη της ψυχικής υγείας του βρέφους . Έχει παρατηρηθεί ότι βρέφη που είχαν διακοπτόμενο θηλασμό από τη μητέρα αλλά και από το μπουκάλι μαζί ή μόνο από το μπουκάλι , από τον πρώτο μήνα μόλις μήνα , έγιναν ευερέθιστα σε δυσάρεστα ερεθίσματα , όπως θορύβους , παρουσία αγνώστων ανθρώπων , φωνές γονέων .Απέκτησαν φόβους και πιο δύσκολα μπόρεσαν τα βρέφη αυτά να προσαρμοστούν αρμονικά στο περιβάλλον καθώς μεγάλωναν ως παιδιά κι αργότερα ως ενήλικες . Αν ο μητρικός θηλασμός είναι ικανοποιητικός τότε το βρέφος έχει βασικά θεμέλια να γίνει ανεξάρτητο παιδί κι ενήλικας , ικανό να αντλεί ευχαρίστηση από τη ζωή . Το βρέφος που δεν έχει ικανοποιήσει τις ενστικτώδεις ανάγκες του θηλασμού και της επαφής μέσω του θηλασμού , με τη μητέρα , έχει μεγάλη προδιάθεση να αναπτύξει μεγαλώνοντας νεύρωση .

Ανάπτυξη θωράκισης στο βρέφος από τη στέρηση του μητρικού θηλασμού

Η στιγμή του θηλασμού είναι μια στιγμή ευχαρίστησης για την μητέρα αλλά και για το μωρό . Το στήθος για τη γυναίκα , εκτός από τη λειτουργία του θηλασμού , αποτελεί και μια πολύ ενεργή ερωτογόνα ζώνη . Μητέρες με ψυχική θωράκιση , που δεν αντλούν ερωτική ικανοποίηση από τις θηλές και το μαστό προσφέρουν στο βρέφος ένα ψυχρό στήθος και ενεργειακά νεκρό . Έτσι , όσο και να θέλουν να ικανοποιήσουν το βρέφος οι μητέρες αυτές στην ενστικτώδη του ανάγκη για απομύζηση δεν μπορούν , ενώ η γαλουχία τους παρουσιάζει προβλήματα . Το βρέφος αντιλαμβάνεται την αποξένωση από την μητέρα και συστέλλεται με άγχος, καθώς δεν μπορεί να αντλήσει ευχαρίστηση από τον θηλασμό . Η συστολή αυτή του βρέφους που εκδηλώνεται με απαρηγόρητο κλάμα είναι και το πρώτο σύμπτωμα της θωράκισης του βρέφους . Αυτή η συστολή δεν αναπληρώνεται με το μπιμπερό γιατί τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει το συναίσθημα της ψυχικής επαφής και ευχαρίστησης που νιώθει το βρέφος καθώς θηλάζει στη μητέρα του .

Άτομα που έχουν στερηθεί εντελώς ή σχεδόν εντελώς το στήθος της μητέρας τους , σύμφωνα με τους Παιδοψυχίατρους , η στοματικά απωθημένη ζωή τους γίνεται αισθητή σαν ένα βαρύ καθήκον . Το στόμα είναι η πρωταρχική πηγή από όπου ο άνθρωπος αντλεί ευχαρίστηση , καθώς, στο νεογέννητο βρέφος , οι άλλες αισθήσεις δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί . Αν ο θηλασμός σταμάτησε πρόωρα εκδηλώνεται σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες μια αγχώδη και επείγουσα ανάγκη να έχουν στοματική επαφή . Συχνά εξαρτώνται από τους άλλους και προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις στοματικές τους ανάγκες που όμως δεν μπορούν να ικανοποιηθούν .Αυτό οδηγεί σε συμπεριφορές όπως πολύ φαγητό , πολύ ομιλία , υπερβολικό ποτό και τσιγάρο .Ό, τι προσπαθούν να απολαύσουν δεν είναι όμως ποτέ πραγματικά ικανοποιητικό .
Ο Β. Ράιχ εξήγησε ότι οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν μια βασική επιθυμία να εκφορτίσουν τις εσωτερικές τους εντάσεις .Η ικανοποιητική εκφόρτιση είναι ικανή μόνο αν ο οργανισμός έχει μια δυνατή επαφή με τον έξω κόσμο που να αντλεί ευχαρίστηση από αυτήν . Επομένως , η πρώτη παρόρμηση κάθε ζωντανού όντως , ακόμα και του νεογνού , είναι να απλωθεί προς τα έξω και να έχει επαφή με τον κόσμο, πέρα από τον εαυτό του , για να ανακουφίσει την εσωτερική του ένταση . Επιθυμεί το νεογνό να διαστείλει την ενέργεια του προς το περιβάλλον του και να προσαρμοστεί σε αυτό . Το νεογνό που είναι ενεργειακά ζωντανό και δεν έχει θωράκιση απλώνεται αυθόρμητα προς τον κόσμο χρησιμοποιώντας όλες του τις αισθήσεις , αφή , γεύση , όραση , ακοή και όραση . Την διαστολή αυτή την προάγουν ευχάριστα ερεθίσματα από το περιβάλλον , όπως πολύχρωμα παιχνίδια , το χαμόγελο της μητέρας , ο θηλασμός . Όταν το νεογνό συναντήσει δυσάρεστα ερεθίσματα η ενέργεια του συστέλλεται προς το κέντρο και απομακρύνεται η αιματική ροή από τα αισθητήρια όργανα .Αυτή η συστολή της ενέργειας προς τον εαυτό και μακριά από τον κόσμο εκδηλώνεται στο νεογέννητο σαν άγχος και προσπάθεια απομάκρυνσης μακριά από το δυσάρεστο ερέθισμα . Η προστατευτική αυτή συμπεριφορά μπορεί να γίνει χρόνια και ονομάστηκε από τον Pάιχ « θωράκιση » .Σε σωματικό επίπεδο η χρόνια θωράκιση εκδηλώνεται με ένταση και ακαμψία του μυϊκού συστήματος και ακαμψία των κολλαγόνων ιστών .Σε συγκινησιακό επίπεδο βιώνεται με μια χρόνια αλλαγή και ακαμψία του χαρακτήρα και του χαρακτηριστικού τρόπου που το άτομο αντιδρά προς στους άλλους .Εκδηλώνεται επίσης με την αδυναμία του παιδιού για να αντλήσει ευχαρίστηση από τη ζωή , με τον περιορισμό της αυθόρμητης ροής για ζωή και δημιουργία , κάτω από την επίδραση του ψυχαναγκαστικού άγχους και των φόβων .


Όσοι παρέχουν φροντίδα στα μωρά θα έπρεπε να προστατεύουν τα νεογέννητα , ιδιαίτερα στις πρώτες μέρες τους , από σκληρά ερεθίσματα και κοινωνικές πρακτικές που κάνουν τους οργανισμούς τους να συστέλλονται .Σημεία συστολής στα νεογνά είναι το σφιγμένα και συνοφρυωμένα πρόσωπα , τα σουφρωμένα χείλια , τα σφικτοκλεισμένα βλέφαρα , το μάζεμα των χεριών και των ποδιών κολλητά στο σώμα σε θέση προστασίας , τα κυρτωμένα δάκτυλα των ποδιών , τα κρύα άκρα , το συχνό κρυολόγημα , οι συχνές λοιμώξεις και άλλα . Δυσάρεστα ερεθίσματα μπορούν να έχουν ποικίλες αιτίες όπως ο χωρισμός του νεογέννητου από τη μητέρα μετά τη γέννηση στις πρώτες μέρες για εξετάσεις , κατά τη νοσηλεία στο νοσοκομείο .Δυσάρεστο ερέθισμα είναι οι περίοδοι απομόνωσης από το νήπιο μέσα στη κούνια του , όπου , πολλοί γονείς , το αφήνουν μόνο να κλαίει μέχρι να κοιμηθεί .Επίσης δυσάρεστα ερεθίσματα είναι τα προγραμματισμένα γεύματα που αφήνουν το νήπιο να πεινάει ή αναμιγνύονται με την επικοινωνία με τους ενήλικες, η έκθεση σε έντονο φωτισμό , οι δυνατοί θόρυβοι , οι ακραίες θερμοκρασίες , η έκθεση σε ανθρώπους επιθετικούς , άγριους και βλαβερούς προς το μωρό .

Σε μια ιδεώδη κατάσταση το νεογέννητο θα έπρεπε να συναντάει ευχάριστα ερεθίσματα που του επιτρέπουν να διαστέλλεται , να κάνει επαφή και να ικανοποιεί τις ανάγκες του .Από πρακτική άποψη αυτό σημαίνει ότι ,όταν τα μάτια του μωρού ψάχνουν για τη μητέρα ή κάποιο άλλο πρόσχαρο πρόσωπο θα έπρεπε να βρουν ζεστασιά , θαλπωρή κι επαφή με τα μάτια .Θα έπρεπε να επιτραπεί στο βρέφος να συρθεί και να σκαρφαλώσει όπως επιθυμεί , χωρίς να εμποδίζεται από φασκιές , ρούχα που το περιορίζουν ή σφικτά σκεπάσματα .Όταν το νεογέννητο κλαίει , το άτομο που το φροντίζει πρέπει να θεωρεί το κλάμα σαν συναγερμό σε κάποια ανικανοποίητη ανάγκη ή κάποια εν δυνάμει επιβλαβή κατάσταση και θα πρέπει να επιδιώξει ο ενήλικας να βρει την δυσάρεστη αιτία και να την εξαλείψει . Ιδιαίτερα σημαντικό είναι όταν το μωρό είναι πεινασμένο , η μητέρα να του παρέχει μια ανοικτή και ζεστή αγκαλιά και μια ενεργειακά φορτισμένη θηλή .

Ο θηλασμός βοηθά στην κινητική εξέλιξη του βρέφους

Από κινητική άποψη ο θηλασμός βοηθά στην καλύτερη κινητικότητα του κάτω γνάθου και στη καλύτερη λειτουργία του εύρους της αναπνοής . Ο Γάλλος μαιευτήρας Λεμπουαγιέ αναφέρει ότι οι συντονισμένες κινήσεις του βρέφους κατά την απομύζηση του γάλακτος από το μαστό της μητέρας είναι αποφασιστικός παράγοντας για την πρόληψη της θωράκισης και της δυσκαμψίας στην οπτική και στοματική ζώνη . Ο επιτυχημένος μητρικός θηλασμός μπορεί να απαλύνει ή να αντιστρέψει τα αποτελέσματα του στρες που δέχτηκε κατά την γέννηση ο αυχένας και το κεφάλι του βρέφους. Αντίθετα , το μπουκάλι δεν προσφέρει καμιά ενεργειακή και ψυχική ευχαρίστηση στο βρέφος. Το πρότυπο κίνησης που χρησιμοποιεί το βρέφος στο μπουκάλι είναι τελείως διαφορετικό από αυτό τους θηλασμού από τη μητέρα . Οι μύες των χειλέων πιέζουν την ρόγα με μια κίνηση αφύσικη για αυτή την ηλικία . Οι μασητήρες μύες συστέλλονται για να ληφθεί το γάλα , ενώ η κάτω σιαγόνα παραμένει ακίνητη , κάτι που δεν συμβαίνει στο θηλασμό από το μαστό . Στο θηλασμό από το μαστό συμμετέχουν όλοι οι μύες της κάτω γνάθου , των χειλέων , των παρειών της γλώσσας, του λαιμού , του προσώπου και διευκολύνεται η κινητικότητα τους .

Η αυθόρμητη σχέση μιας αθωράκιστης μητέρας και ενός αθωράκιστου βρέφους δημιουργεί εξαιρετικά νέους τρόπους προσέγγισης του βρέφους, από την αυθόρμητη ανάγκη της ζωής για εξέλιξη , μακριά από πρακτικές που δημιουργούν δυσάρεστα ερεθίσματα .Σύμφωνα με τον μαιευτήρα Ρίγκαρντ παρατηρείται μια αυθόρμητη κίνηση του βρέφους προς τη θηλή αν βρεθεί το βρέφος πάνω στη κοιλιά της μητέρας του .Το βρέφος σύρεται και σκαρφαλώνει μόνο του προς τη θηλή μόλις βρεθεί στην κοιλιά της μαμάς του μετά την γέννηση .Χρειάζεται όμως μια αναμονή από τη μητέρα , για χρόνο από 30 μέχρι 50 λεπτά , για να μπορέσει το βρέφος να συνειδητοποιήσει τη θέση του . Το βρέφος καταφέρνει να σκαρφαλώσει μόνο του και να βρει τη θηλή . Το παιδί κινητοποιεί με αυτόν τον τρόπο το αντανακλαστικό έρπυσης αρκετά πρόωρα , αν βρεθεί σε αυτή τη θέση . Το γεγονός αυτό προάγει τα αναπτυξιακά κινητικά του στάδια και περνάει έγκαιρα από το φυλογενετικό στο οντογενετικό στάδιο , μετά τον 6ο μήνα της εμβρυϊκής ζωής .

Επιπτώσεις διαταραγμένου θηλασμού στην μητέρα

Όταν ο θηλασμός δεν γίνει αμέσως μετά την γέννηση οι επιπτώσεις είναι σημαντικές και πάνω στη μητέρα . Όταν η στενή επαφή της μητέρας με το βρέφος δεν επιτραπεί αμέσως μετά τη γέννηση αλλάζει η ορμονική ισορροπία της μητέρας .Κινδυνεύει η μητέρα να μην αναπτύξει βαθιά και φυσικά μητρικά αισθήματα και να μην παράγει μητρικό γάλα .Όταν η μητέρα βάλει το νεογέννητο στο στήθος της μια μέρα ή ακόμα και ώρες μετά τη γέννηση , μπορεί να είναι πολύ αργά για να εδραιωθεί επιτυχημένος θηλασμός .Η καλύτερη ορμονική ισορροπία της μητέρας για την παραγωγή γάλακτος και την δημιουργία ψυχικής σχέσης με το βρέφος είναι αμέσως μετά τη γέννηση .

Η ιδεώδης σωματική στάση του βρέφους κατά το θηλασμό

Σχετικά με την ιδεώδη στάση του θηλασμού οι Παιδοψυχίατροι αναφέρουν ότι κατά το θηλασμό του μητρικού μαστού θα πρέπει το στομάχι του μωρού να έχει επαφή με το επιγάστριο της μητέρας , έτσι που το μωρό να μη χρειάζεται να γυρίσει το κεφάλι του στο πλάι για να θηλάσει αλλά να βλέπει κατευθείαν στο στήθος . Η στάση αυτή επιτρέπει στο μωρό να θηλάζει εύκολα και του προσφέρει μέγιστη επαφή με το σώμα της μητέρας στο θηλασμό , όπου , αν είναι δυνατόν , η επαφή με το μωρό της μητέρας θα πρέπει να είναι δέρμα με δέρμα και όχι με παρεμβολή ρούχων .

Η χρήση της πιπίλας στους πρώτους μήνες της ζωής

Όπως και η χρήση του μπιμπερό , έτσι και η χρήση της πιπίλας τους πέντε με έξι μήνες του θηλασμού είναι καταστροφική . H πιπίλα εμποδίζει την ικανότητα του νεογέννητου να θηλάσει αλλά χάνεται μαζί και η επαφή με την μητέρα .Προκαλούνται απώλειες γευμάτων , μειωμένη παραγωγή γάλακτος και μη επαρκή πρόσληψη βάρους από το μωρό . Η υποκατάσταση των νυχτερινών γευμάτων με πιπίλα είναι επίσης παράλογη .Στα νεογέννητα πρέπει να ικανοποιούνται η πείνα και η λαχτάρα να είναι μαζί με την μητέρα , άσχετα με την ώρα της μέρας ή της νύχτας . Το βρέφος νιώθει απογοήτευση και ματαίωση όταν θηλάζει μια ξερή λαστιχένια θηλή ενώ θέλει να θηλάσει από τη μητέρα του .

Λόγοι που δεν θηλάζουν οι γυναίκες

Σημαντικός λόγος που δεν θηλάζει μια γυναίκα είναι η ίδια η θωράκιση της , συνέπεια ψυχολογικών τραυμάτων Ο Ράιχ παρατήρησε ότι η ανθρώπινη θωράκιση περιορίζει την ικανότητα του ατόμου να αντέχει συγκινήσεις .Αυτό αντικατροπτίζεται στο άγχος ηδονής , μια αντίδραση φόβου προς κάθε διασταλτικό , ευχάριστο , ηδονικό αίσθημα . Για παράδειγμα , το άγχος μπλοκάρει την ευχαρίστηση σε μια εργασία , μπλοκάρει και την ευχαρίστηση στη σεξουαλική δραστηριότητα . Παρόμοια , ο μητρικός θηλασμός επειδή είναι διεγερτικός και ηδονικός μπορεί να προκαλεί άγχος σε μερικές γυναίκες . Η ηδονή και το άγχος που μπορεί να νιώθει μια γυναίκα που θηλάζει είναι και τα δύο έντονα και αντιμάχονται το ένα το άλλο . Ιδιαίτερα αν η ερωτική διέγερση αφορά , όλο το σώμα και φυσικά τα γενετικά όργανα οι γυναίκες μπορούν να νιώσουν ενοχή γιατί το σεξουαλικό αίσθημα που αναδύεται από το σώμα τους είναι κοινωνικά κατακριτέο κι αυτό τους προκαλεί άγχος .Το άγχος ηδονής είναι ένα παγκόσμιο συμβάν στον θωρακισμένο κόσμο μας και εξηγεί γιατί μια γυναίκα μπορεί να είναι σωματικά ικανή να παράγει γάλα , αλλά συναισθηματικά ανίκανη να θηλάσει . Μια μητέρα με άγχος ηδονής κατά τον θηλασμό δεν θα θηλάσει καθόλου ή θα θηλάσει μηχανικά προσφέροντας στο βρέφος μια νεκρή , χωρίς αισθήματα θηλή , που το βρέφος το αισθάνεται και νιώθει αποξενωμένο από τη μητέρα του .

Οι άλλοι λόγοι που προκαλούν διακοπή της γαλουχίας είναι οι εργαζόμενες μητέρες ,με το έντονο στρες από την εργασία τους , οι καβγάδες στην οικογένεια που αλλάζουν την ψυχική διάθεση της μητέρας. Επίσης , το μεγάλο οικονομικό κόστος που επωμίζεται ένα ζευγάρι στη ανατροφή του παιδιού και το άγχος που δημιουργεί αυτό . Άλλοι κοινωνικοί λόγοι είναι η ανεργία και οι συγκρούσεις που επιφέρει . Όλοι αυτοί κοινωνικοί λόγοι αυξάνουν τις βιολογικές επιπτώσεις της θωράκισης στους γονείς και προκαλούν συναισθηματική σκλήρυνση και ακαμψία που έχει επίπτωση και στις βιολογικές λειτουργίες , όπως τον φυσιολογικό θηλασμό και τον φυσιολογικό οργασμό .

Ο φυσιολογικός χρόνος απογαλακτισμού

Τα θηλαστικά που καθοδηγούνται ελεύθερα από το ένστικτο και αναπτύσσουν μια φυσική τάση προς τον χρόνο διακοπής του θηλασμού .η θωράκιση όμως στον άνθρωπο δεν του επιτρέπει να έχει ζωντανή επαφή με τις ζωτικές του λειτουργίες και τις συγκινήσεις του . Σε πρωτόγονους πολιτισμούς , μητριαρχικής κοινωνίας που οι άνθρωποι ήταν ένα με τη φύση , τον εαυτό τους και την κοινότητα παρατηρήθηκε ότι ο θηλασμός κράτησε τουλάχιστο δύο χρόνια και ο απογαλακτισμός έγινε σταδιακά μέχρι την ηλικία των τριών χρόνων. Το παιδί φυσιολογικά περνάει από το οιδιπόδειο αναπτυξιακό στάδιο , όπου είναι προσκολλημένο στη μητέρα στο φαλλικό στάδιο στο τρίτο έτος , όπότε στο τέλος του δεύτερου έτους λογικά και φυσιολογικά ο θηλασμός ολοκληρώνεται .

Πάντως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την UNISEF ο μητρικός θηλασμός θα πρέπει να είναι αποκλειστικός στους έξι μήνες της ζωής και να συνεχιστεί παράλληλα με τις στερεές τροφές για τουλάχιστον δύο χρόνια . Απότομος απογαλακτισμός προκαλεί σωματικά και συγκινησιακά προβλήματα στη μητέρα και το μωρό , συμπεριλαμβανομένης και της ανάπτυξης ανικανοποίητου στοματικού μπλοκαρίσματος .

Η συγκινησιακή πανούκλα στρέφεται ενάντια στη ζωή

Μερικοί άνθρωποι , λόγο της δικής τους θωρακισμένης χαρακτηροδομής, όχι μόνο δεν αντέχουν και δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους ηδονικά αισθήματα αλλά δεν μπορούν να ανεχτούν να βλέπουν ηδονή σε άλλους ανθρώπους .Δεν αρκούνται να υποφέρουν την νεύρωση τους σιωπηλά αλλά προσπαθούν να συνθλίψουν την αυθόρμητη , ηδονική διέγερση της ζωής με το να επιβάλλουν το δικό τους άκαμπτο τρόπο ζωής στους γύρω τους .Ο Ράιχ ονόμασε αυτό το φαινόμενο συγκινησιακή πανούκλα . Τα άτομα που προσβάλλονται από αυτήν αμύνονται μπροστά στην αναγνώριση των σαδιστικών τους κινήτρων με ηθικούς κώδικες .Οι άνθρωποι αυτοί συχνά ανέρχονται σε θέσεις εξουσίας και όλοι οι οργανισμοί και τα ιδρύματα ακολουθούν τα ίδια χαρακτηριστικά .Ένα παράδειγμα ήταν ο Χίτλερ , η ναζιστική Γερμανία και το μίσος ενάντια στη ζωή που εξαπέλυσαν οι φασίστες .Μόνο που ο φασισμός καθημερινά εκκολάπτεται μέσα στους κοινωνικούς θεσμούς και σε κάθε άνθρωπο μεμονωμένα ,που βάλει ενάντια στη ζωή , δεν είναι μόνο χαρακτηριστικό της ναζιστικής Γερμανίας . Τα νεογέννητα που είναι τα πιο ζωντανά και ελεύθερα ανθρώπινα πλάσματα στον πλανήτη απειλούνται πολύ περισσότερο από τη συναισθηματική πανούκλα των μεγάλων και είναι οι πιο συχνοί στόχοι της, γιατί ο θωρακισμένος άνθρωπος προσπαθεί να μεταδώσει την ηθική του και τους φόβους του στα παιδιά του .

Συμπέρασμα

Όταν η μητέρα μπορεί να ανεχτεί την ηδονική διέγερση και τις αισθήσεις του μητρικού θηλασμού και αφήνεται στα δικά της αυθόρμητα αισθήματα χωρίς να τα καταπιέζει τότε αναπτύσσει υγιή και βαθιά ψυχική επαφή με το βρέφος , εκπληρώνει τις ανάγκες του , όχι μόνο για διατροφή αλλά επίσης για θαλπωρή και αγάπη .το μωρό νιώθει ζωντανό κι αποδεκτό και η μητέρα νιώθει ζωντανή και αποδεκτή επίσης απέναντι στον εαυτό της και το βρέφος .Και η μητέρα και το βρέφος με έναν υγιή θηλασμό αποκτούν ζωντάνια και ένα βαθύ αίσθημα αυτοπεποίθησης που τους στηρίζει δυνατά στην εξέλιξη της ζωής τους . Η μητέρα και το μωρό διεγείρουν αμοιβαία με τον θηλασμό ο ένας τον άλλο , προσφέροντας τη λάμψη και την χαρά της ζωής ,ο ένας στον άλλο , κάτι που είναι τόσο απαραίτητο για την ανάπτυξη και την ωρίμανση της ζωής τους .

Τα μωρά και οι μητέρες έχουν μια φυσική διαίσθηση πιο ισχυρή από τη γνώμη των ειδικών για το πως πρέπει να γίνονται τα πράγματα . Η μητέρα θα πρέπει να ακούει και να ακολουθεί τις ανάγκες του μωρού της και τις δικές της ανάγκες και συγκινήσεις κι όχι να ακούει τη δημοφιλής σοφία που αντιφάσκει τη δική της διαίσθηση . Η διαίσθηση της μάνας από μόνη της θα υποδείξει τι είναι καλό και τι κακό για το παιδί.





Πρακτικές Ιατρικές συμβουλές















· Σε ένα λίτρο βραστό νερό βάζουμε 10 φακελάκια τσάι μέντα το αφήνουμε στο ψυγείο και πίνουμε ένα σφηνάκι κάθε βράδυ πριν τον ύπνο για 1 εβδομάδα (SOS: μαύρα ούρα το πρωί) κάνει αποτοξίνωση στον οργανισμό.

· Βρασμένη ρίγανη και κανέλα για τον πυρετό.
· Βρασμένη ρίγανη για διάρροια και γαστρεντερολογικά.
· υο τρία κρυσταλλάκια μαστίχα στο νερό για δυσπεψία, και ρίχνει την πίεση (130 ασθένειες).
· Στο κρύωμα βάζουμε δίπλα στο κρεβάτι μας μια φέτα κρεμμύδι με κανέλα για να τραβάει τα μικρόβια (ιονιστής).
· Όταν μαγειρεύουμε μοσχάρι, φακές ή σπανάκι ρίχνουμε σταγόνες πορτοκάλι για να αφομοιώνεται o σίδηρος (όχι φέτα, όχι ξύδι).
· Το κατακάθι του καφέ κάνει καλό peeling στο πρόσωπο και διώχνει την κυτταρίτιδα από το σώμα.
· Σε ένα μπουκάλι βάζουμε χαμομήλι βρασμένο και μια κουταλιά σόδα για φαγούρες και εκζέματα και στην ευαίσθητη περιοχή.
· Μαύρο τσάι κάνουμε ποδόλουτρο κάθε βράδυ για 20-30 μέρες για τους μύκητες του δέρματος.
· Ποδόλουτρο με 1 κουταλιά σόδα 1 κουταλιά αλάτι χοντρό και 1 κουταλιά πράσινο σαπούνι για τους μύκητες των νυχιών.
· Σε ελληνικό καφέ στάζουμε 10 σταγόνες λεμόνι για τις ημικρανίες και τον πονοκέφαλο.
· Τσουκνίδα βρασμένη ρίχνει την πίεση.
· Χυμό από λεμόνι σκέτο ρίχνει την πίεση.
· Εχινάκια μέσα στο φαγητό σαν μπαχαρικό στο τέλος του βρασμού για να παίρνουμε βιταμίνη C (σαν 30 πορτοκάλια) και ενισχύει τον μεταβολισμό.
· Ένα κομματάκι μαύρη σοκολάτα δίνει διαύγεια.
· Πράσινο αλάτι με Κάλιο (με πράσινα γράμματα): δεν προκαλεί φούσκωμα, δεν ανεβάζει την πίεση
· Ρόφημα κανέλας ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.
· Χυμός από ωμό λάχανο κοπανισμένο, για εντριβή σε μέση και αυχένα διώχνει τον πόνο.
· Χυμό από τρία λεμόνια και 1 κουταλιά μέλι τα βάζουμε στο ψυγείο και πίνουμε 1 κουταλιά της σούπας κάθε πρωί για απόφραξη των αρτηριών.
· Όταν πέσει κάποιος κάτω a) αν είναι με κλειστά μάτια είναι λιποθυμία και του σηκώνουμε τα πόδια σε ορθή γωνία για να πάει αίμα στο κεφάλι. b) Αν είναι με ανοιχτά μάτια είναι εγκεφαλικό χτυπάμε λίγο την μύτη για να βγει αίμα ή τρυπάμε με μια βελόνα ένα δάχτυλο του αριστερού χεριού εκτός από τον αντίχειρα (πάει κατευθείαν στην καρδιά).
· Σε δηλητηρίαση από χλωρίνη ή χάπια δίνουμε στον παθόντα να πιει ασπράδι αυγού, εγκλωβίζει τις ουσίες.

Πρόληψη της φλεβικής θρομβοεμβολής









Η ασπιρίνη αποτρέπει την επανεμφάνιση των αιματικών θρόμβωσεων.


Η ασπιρίνη ενδεχομένως να είναι μια αξιόλογη εναλλακτική για ασθενείς που δε μπορούν να υποβληθούν σε μακροχρόνια αντιπηκτική αγωγή για την πρόληψη της επανεμφάνισης της φλεβικής θρομβοεμβολής, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Circulation.
Η φλεβική θρομβοεμβολή εκδηλώνεται όταν ένας θρόμβος αίματος σχηματίζεται στις φλέβες των κάτω άκρων. Όταν αυτός «σπάσει», τμήματά του μετακινούνται μέσω της αιματικής κυκλοφορίας προς τους πνεύμονες, μπλοκάροντας τις πνευμονικές αρτηρίες, με συνέπεια την πνευμονική εμβολή.

Τα νεότερα δεδομένα για την ασπιρίνη προέκυψαν από συνδυαστική ανάλυση δύο όμοιων ανεξάρτητων μελετών, σε δείγμα 1.224 ασθενών που είχαν πάρει 100 mg ασπιρίνης την ημέρα για την αντιμετώπιση των θρόμβων αίματος και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον δύο χρόνια. Η μελέτη INSPIRE (International Collaboration of Aspirin Trials for Recurrent Venous Thromboembolism) έδειξε ότι, η ασπιρίνη μείωσε τον κίνδυνο επανεμφάνισης των θρόμβων κατά 42%.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, χωρίς θεραπεία τα άτομα με φλεβικούς θρόμβους αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο 10% κίνδυνο εκδήλωσης άλλου θρόμβου εντός του πρώτου έτους και 5% κίνδυνο ανά έτος, μετέπειτα.
«Η θεραπεία με βαρφαρίνη ή κάποιο νεότερο αντιπηκτικό συνήθως χορηγείται τουλάχιστον έξι με 12 μήνες για την πρόληψη μελλοντικών θρόμβων. Ωστόσο, οι ασθενείς εξακολουθούν να κινδυνεύουν», εξηγεί ο Δρ Τζον Σιμς, επικεφαλής ερευνητής και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας του Συμβουλίου Κλινικών Ερευνών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.
«Η ασπιρίνη δεν απαιτεί εργαστηριακή επίβλεψη και σχετίζεται με δέκα φορές μικρότερη συχνότητα αιμορραγίας, συγκριτικά με άλλα από του στόματος αντιπηκτικά. Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι καλή εναλλακτική για εκτεταμένη πρόληψη της φλεβικής θρομβοεμβολής, μετά από 6-12 μήνες αντιπηκτικής θεραπείας», συμπληρώνει η Δρ Σεσίλια Μπεκατίνι.

Αν και τα αποτελέσματα των μελετών είναι αρκετά ξεκάθαρα, οι ερευνητές σπεύδουν να επισημάνουν ότι οι ασθενείς θα πρέπει να συναποφασίσουν με τον θεράποντα ιατρό τους αν θα πρέπει να πάρουν ασπιρίνη μετά το τέλος της αντιπηκτικής αγωγής.
«Δεν προτείνουμε την ασπιρίνη αντί της αντιπηκτικής αγωγής. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς που έχουν σταματήσει την αντιπηκτική αγωγή ή για εκείνους που δεν μπορούν να υποβληθούν σ’ αυτή για άλλους ιατρικούς λόγους», εξηγεί ο Δρ Σιμς.

Πρόληψη αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου




 
 
Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) αποτελεί την 3η αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες, τη 2η αιτία καρδιαγγειακού θανάτου και την 1η αιτία θανάτου ως αποτέλεσμα νευρολογικών διαταραχών ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας κυμαίνονται μεταξύ 10-30%.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο;
- Ασθενείς με στένωση καρωτίδων και παροδικά ισχαιμικά επεισόδια (TIA’s) έχουν συχνότητα εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (ΑΕΕ) 35% στα πρώτα 5 χρόνια.
- Ο κίνδυνος εμφάνισης ΑΕΕ σε ασθενείς με ασυμπτωματική στένωση καρωτίδας είναι 2% ανά έτος. Οι επιζώντες παραμένουν σε υψηλό ετήσιο κίνδυνο για υποτροπιάζοντα εγκεφαλικά επεισόδια.
Η καρωτιδική αποφρακτική νόσος που δύναται να αντιμετωπιστεί με επέμβαση επαναγγείωσης, εκτιμάται στο 5-12% των νέων εγκεφαλικών επεισοδίων.
Η αντιμετώπιση της καρωτιδικής νόσου μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική (καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή- CEA ή ενδαγγειακή αποκατάσταση με τοποθέτηση ενδονάρθηκα- CAS).
- Η ενδαρτηρεκτομή της καρωτίδος μπορεί να συνιστάται σε ασυμπτωματικούς ασθενείς < 75 ετών και στένωση 70%-99% εάν ο κίνδυνος που σχετίζεται με τη χειρουργική επέμβαση είναι μικρότερος από 3% .
Στις ασυμπτωματικές γυναίκες ασθενείς < 75 ετών, τα οφέλη από την εφαρμογή της CEA είναι σημαντικά μικρότερα σε σχέση με τους άνδρες. Ενδαρτηρεκτομή ενδείκνυται σε γυναίκες νεαρής σχετικά ηλικίας σε καλή γενική κατάσταση.
- Η ενδαγγειακή αντιμετώπιση στένωσης έσω καρωτίδος (Carotid Artery Stenting) θα πρέπει να προσφέρεται σε συμπτωματικούς ασθενείς, εφόσον είναι υψηλού κινδύνου για καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή (CEA), σε κέντρα με μεγάλο όγκο περιστατικών, με τεκμηριωμένα χαμηλά ποσοστά περιεπεμβατικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (ΑΕΕ) και ποσοστά θανάτων ή εντός τυχαιοποιημένων μελετών.
-Η δυνατότητα πρόληψης εγκεφαλικού επεισοδίου μετά από επιτυχές CAS είναι παρόμοια με την CEA.
-Προς το παρόν είναι σκόπιμο να προσφέρουμε CAS σε ασυμπτωματικούς ασθενείς σε κέντρα με μεγάλο όγκο περιστατικών,με τεκμηριωμένα ποσοστά περιεπεμβατικου ΑΕΕ και θανάτων ή εντός μιας καλά οργανωμένης κλινικής μελέτης.
- Για ασυμπτωματικούς ασθενείς «εξαιρετικά» υψηλού κινδύνου η φαρμακευτική αγωγή μόνο μπορεί να είναι και η καλύτερη επιλογή, αντί της οποιασδήποτε επεμβατικής παρέμβασης
-Δεν υπάρχουν ενδείξεις από τη βιβλιογραφία ότι ένας «υψηλού κινδύνου» χειρουργικός ασθενής μπορεί να βρίσκεται και σε υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου εφ’όσον αντιμετωπιστεί ιατρικά. Ως εκ τούτου περιεπεμβατικό ποσοστό ΑΕΕ ή θανάτου > 3% σε ασυμπτωματικούς ασθενείς υψηλού κινδύνου για χειρουργείο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
- Το CAS συσχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά εμβολισμού στους υπερήλικες. Η CEA εκτελείται σε υπερήλικες χωρίς αυξημένο κίνδυνο εμβολισμού και με ένα αποδεκτό ποσοστό νευρολογικών και καρδιακών επιπλοκών.
- Η μορφολογία της αθηρωματικής πλάκας πρέπει να εκτιμάται σε όλες τις περιπτώσεις πριν από μια επεμβατική αντιμετώπιση. Χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή Duplex υπερηχοτομογραφίας η ασπρόμαυρη απεικόνιση των βλαβών ταξινομήθηκε σύμφωνα με μία ενδιάμεση τιμή στην κλίμακα του γκρί (grey scale median-GSM)
Μια τιμή του GSM < 25 (υποηχογενείς, ετερογενείς αθηρωματικές πλάκες) αποτελεί προγνωστικό δείκτη για εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια εφαρμογής της τεχνικής CAS, καθώς συνδέεται με υψηλότερο ποσοστό εμβολής στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
Οι ηχοδιαφανείς καρωτιδικές πλάκες με GSM < 25 πρέπει να αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση (ενδαρτηρεκτομή).
- Το CAS ενδείκνυται σε περιπτώσεις:
Επανεπέμβασης-επαναστένωσης
Ακτινοβολίας
Υψηλού καρωτιδικού διχασμού ή ενδοκρανιακής επέκτασης της καρωτιδικής βλάβης
-Το CAS δε συνίσταται σε ασθενείς με:
εκτεταμένη αορτική πλάκα ή πλάκες στους αορτικούς κλάδους
ασβέστωση και ελίκωση
…εκτός αν εκτελείται σε κέντρα μεγάλου όγκου περιστατικών με τεκμηριωμένα χαμηλά περιεπεμβατικά ΑΕΕ και ποσοστά θανάτου
- Η συσκευή εγκεφαλικής προστασίας(BPD) που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της ενδαγγειακής διαδικασίας δεν μπορεί να προστατέψει από μεταγενέστερο εμβολισμό. Η επιλογή των καρωτιδικών πλακών χαμηλού εμβολογόνου δυναμικού είναι ουσιώδης στο να περιοριστούν μεταγενέστερες επιπλοκές.
- Το CAS θα πρέπει να εκτελείται υπό διπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή με ασπιρίνη και κλοπιδογρέλη.
- Η διπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή θα πρέπει να ξεκινάει πριν το CAS και να συνεχίζεται για 3 μήνες μετά το stenting.
- Οι στατίνες συνιστώνται σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (ΠΙΕ), ασυμπτωματική καρωτιδική στένωση > 50% και/ή συνυπάρχουσα στεφανιαία νόσο, ή στοιχεία αθηροσκληρωτικής προέλευσης (ο βασικός στόχος είναι LDL-C < 100 mg/dl, και < 70 mg/dl για τους ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου με πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου)
- Η αντι-υπερτασική θεραπεία συνιστάται για την πρόληψη των υποτροπιαζόντων εγκεφαλικών επεισοδίων και σε ασθενείς με ιστορικό ισχαιμικού εγκεφαλικού ή ΠΙΕ. Το επιθυμητό επίπεδο της ΑΠ είναι < 140/90 mmHg. Στους ασθενείς με διαβήτη ή νεφρική ανεπάρκεια ο στόχος πρέπει να είναι < 130/80 mmHg.

 

 

 

 

 

Μυστικά για καλύτερο ύπνο





Έχετε προβλήματα με τον ύπνο , δείτε τι μπορείτε να κανέτε.....

Ασκηθείτε καθώς η γυμναστική αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και είναι ένας φυσικός τρόπος να καταπολεμήσετε τις αϋπνίες. 
πείτε "ναι" στα μικρά διαλείμματα για ύπνο μέσα στην ημέρα. Έτσι θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ρυθμίσει εκ νέου τον κιρκαδιανό του ρυθμό και σταδιακά θα αυξήσετε τις ώρες ύπνου το βράδυ και θα μειώσετε εκείνες της ημέρας.
Μειώστε την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνετε καθώς μπορεί η ποσότητα καφέ που καταναλώνατε παλιότερα χωρίς πρόβλημα ύπνου, να σας δημιουργεί πλέον δυσκολίες να αποκοιμηθείτε το βράδυ.
Κλείστε την τηλεόραση την ώρα που θέλετε να κοιμηθείτε γιατί σας κάνει κακό. Το έντονο φως της οθόνης κάνει τον εγκέφαλο να πιστεύει ότι είναι ακόμα ημέρα και περιορίζει την παραγωγή μελατονίνης, της "ορμόνης του ύπνου", όπως έχει χαρακτηριστεί.



Ψείρες (φθείρες) και κόνιδες στα μαλλιά - φυσική πρόληψη και αντιμετώπιση






 
 
Οι ψείρες είναι παρασιτικά έντομα χωρίς φτερά, που ζουν ρουφώντας αίμα από τον άνθρωπο. Επειδή αφήνουν τοξίνες στο δέρμα, συνήθως το ευαισθητοποιούν και γι᾿ αυτό προκαλούν φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής. Γεννούν τα αυγά τους (κόνιδες) στα μαλλιά και
ειδικότερα στο πίσω μέρος του κεφαλιού, στο σβέρκο και πίσω από τα αυτιά. Μπορούν να ζήσουν μακριά από τον άνθρωπο, στον περιβάλλοντα χώρο, περίπου 1 - 2 ημέρες.
Οι ψείρες είναι πιο συχνές στα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, νηπιαγωγείο ή παιδικό σταθμό, απ’ ότι στους ενήλικες, με τις γυναίκες όλων των ηλικιών να προσβάλλονται συχνότερα από τους άντρες, ενώ είναι σπάνιες στα μωρά. Πάντως, τουλάχιστον 1 στα 5 παιδιά, θα έχει σίγουρα ψείρες κάποια στιγμή στη ζωή του.
Δεν φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του μήκους των μαλλιών και της συχνότητας της μόλυνσης. Αντίθετα μάλιστα, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα μακριά μαλλιά εμποδίζουν τη μετάδοσή τους, από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η μεγάλη πλειοψηφία των μολύνσεων γίνεται με άμεση επαφή των κεφαλιών κι έτσι ο συνωστισμός είναι ο σημαντικότερος παράγοντας μετάδοσης.
Παλιότερα είχαν συνδεθεί με τη φτώχεια, την αμάθεια, τη φτωχή υγιεινή και τον υπερπληθυσμό, όμως όπως αποδείχθηκε, οι ψείρες δεν κάνουν κοινωνικές ή άλλες διακρίσεις και μπορεί να προσβάλλουν οποιονδήποτε.
Η διάγνωση γίνεται βρίσκοντας ψείρες, ή τα αυγά τους κολλημένα στα μαλλιά, κοντά στο δέρμα του κεφαλιού. Αντίθετα από τη πιτυρίδα, τα αυγά (κόνιδες) δεν μπορούμε να τα βγάλουμε χτενίζοντάς τα με μια κανονική χτένα.
Αν βρούμε ψείρες, κόνιδες ή και τα δύο στο κεφάλι του παιδιού μας, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, είναι να μην πανικοβληθούμε.
Η φθειρίαση άλλωστε, είναι παγκόσμιο φαινόμενο και συμβαίνει και στις ... καλύτερες οικογένειες.
Τα παλιότερα χρόνια, οι μαμάδες ή οι γιαγιάδες, παίρνανε τα παιδιά κι ένα μαξιλάρι ή μια λευκή πετσέτα, τα βγάζανε στον ήλιο (για να βλέπουν καλά), τα βάζανε πάνω στα γόνατά τους και τα ψειρίζανε (έψαχναν για ψείρες). Αν υπήρχαν ψείρες ή κόνιδες, τα παιδιά ακουμπούσαν το κεφάλι τους πάνω στο μαξιλάρι και οι μαμάδες χρησιμοποιώντας ξυδόνερο ή ελαιόλαδο και μια πυκνή χτένα, υπομονετικά χτένιζαν τα μαλλιά, μέχρι να αφαιρέσουν και την τελευταία ψείρα και κόνιδα.
Το πρόβλημα είναι, πως και μία μόνο κόνιδα να μείνει, μπορεί να ξαναγεμίσει το κεφάλι ψείρες, γιατί οι κόνιδες δεν ψοφάνε πάντα, ούτε με τα φάρμακα (αφού είναι προστατευμένες μέσα στο κέλυφος τους) και με τα χτενάκια δεν φεύγουν όλες, αφού είναι κολλημένες στο κεφάλι.
Γι᾿ αυτό, επαναλάμβαναν την ίδια διαδικασία κάθε 3 - 4 μέρες, μέχρι να τελειώσει το πρόβλημα, δηλαδή να περάσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες, χωρίς να έχει βρεθεί ζωντανή ψείρα.
Σήμερα, διαθέτουμε περισσότερες εναλλακτικές φυσικές λύσεις, για να απαλλαγούμε από το ενοχλητικό παράσιτο, εκτός από τις παλιές (άπλωμα ελαιόλαδου, βουτύρου, μαγιονέζας ή ξυδιού), που όμως στην ουσία, όλες στηρίζουν την δράση τους στην πρόκληση ασφυξίας στις ψείρες .
Η πιο εύκολη και σίγουρη μέθοδος να αντιμετωπίσουμε τις ψείρες, με τη λιγότερη φασαρία, είναι να χρησιμοποιήσουμε ζελέ μαλλιών.
Πρώτα χτενίζουμε και ξεμπλέκουμε τα μαλλιά και έπειτα με τα χέρια μας, απλώνουμε πάνω τους αρκετή ποσότητα ζελέ, ώστε να βραχούν καλά και ειδικά κοντά στις ρίζες. Τα χτενίζουμε με μια χτένα, για να είμαστε σίγουροι ότι ο ζελές έχει πάει παντού. Αφήνουμε το ζελέ να στεγνώσει πάνω στα μαλλιά και αφού περάσουν 5 - 6 ώρες (ιδανικά 8 ώρες), τα βρέχουμε και τα χτενίζουμε προσεκτικά με την ειδική πυκνή χτένα, ώστε ν᾿ αφαιρέσουμε τις ψείρες, αλλά και όσα αυγά (κόνιδες) υπάρχουν.

Τοποθετούμε την πυκνή χτένα στην κορυφή του κεφαλιού, ακουμπώντας την στο κρανίο και την τραβάμε κατά μήκος των τριχών, από τη ρίζα μέχρι το άκρο τους. Μετά από κάθε «τράβηγμα», εξετάζουμε τη χτένα για ψείρες ή κόνιδες και αν βρούμε τις αφαιρούμε προσεκτικά. Καλύτερα είναι να χτενίσουμε ολόκληρο το κεφάλι, αν μπορούμε, δύο φορές.
Εάν βρούμε μόνο κόνιδες, χωρίς ψείρες, μπορεί και να μην υπάρχει ενεργός φθειρίαση, καθώς κόνιδες μπορεί να βρεθούν και μήνες μετά από μια επιτυχημένη θεραπεία.
Ύστερα λούζουμε τα μαλλιά, με το συνηθισμένο μας σαμπουάν. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μετά από δύο μέρες και στη συνέχεια κάθε τρεις μέρες, για διάστημα δύο εβδομάδων.
Αν δεν ακολουθήσουμε ακριβώς το πρόγραμμα, ένας πρόχειρος κανόνας λέει, ότι κάνουμε έλεγχο και επαναλαμβάνουμε τη θεραπεία την 7η, την 10η και την 14η μέρα, από την τελευταία φορά που βρήκαμε ζωντανή ψείρα, για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να έχει παραμείνει κάποιο αυγό και να ξαναμολυνθούμε.
Αν έχει κολλήσει ψείρες το παιδί μας και είναι πολύ μικρό (κάτω από δύο χρονών), ή αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ζελέ, μια απολύτως ασφαλής μέθοδος απομάκρυνσης των ψειρών από τα μαλλιά, είναι το υγρό χτένισμα.
Βρέχουμε τα μαλλιά του παιδιού μας και προσθέτουμε ένα μαλακτικό μαλλιών, ή ξυδόνερο (σε αναλογία 1 μέρος ξύδι με 1 μέρος νερό, γιατί το ξύδι διαλύει την κολλώδη ουσία που χρησιμοποιούν οι ψείρες για να κολλήσουν τις κόνιδες στα μαλλιά), ή ελαιόλαδο.
Χτενίζουμε με το ειδικό χτενάκι τα μαλλιά, (αφού βάλουμε το υλικό που επιλέξαμε) από τη βάση των μαλλιών προς τις άκρες. Χτενίζουμε τα μαλλιά τμηματικά, σκουπίζοντας το μαλακτικό, το ξυδόνερο, ή το ελαιόλαδο από τη χτένα με ένα χαρτομάντηλο, για να απομακρύνουμε τα αυγά και τις ψείρες.
Κάθε τμήμα του κεφαλιού θα πρέπει να το χτενίσουμε τουλάχιστον 2 φορές. Όταν δεν θα βρίσκουμε πια άλλες ψείρες ή αυγά πάνω στη χτένα, ξεπλένουμε ολόκληρο το κεφάλι με ζεστό νερό και το σαμπουάν μας.
Επαναλαμβάνουμε κάθε 3 μέρες για 2 εβδομάδες από την τελευταία φορά που βρήκαμε ώριμη ψείρα.
Η μέθοδος αυτή είναι χρονοβόρα και πρέπει να επαναλαμβάνεται για αρκετές εβδομάδες, είναι όμως δοκιμασμένη στο χρόνο.
Αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο, μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτή τη μέθοδο σε στεγνά μαλλιά και αφού τα βρέξουμε καλά και παντού, με το υλικό που θα επιλέξουμε, να τα τυλίξουμε με μια πετσέτα, ή να τα κλείσουμε μέσα σε πλαστική σακούλα, ή ακόμη καλύτερα να φορέσουμε ένα σκουφάκι μπάνιου. Ιδανικά τ᾿ αφήνουμε 7 - 8 ώρες να ψοφήσουν οι ψείρες και έπειτα χτενίζουμε, ξεπλένουμε και σαπουνίζουμε.
Διαφορετικά, μπορούμε να καταφύγουμε στα δεκάδες φαρμακευτικά φθειροκτόνα σκευάσματα, που κυκλοφορούν στα φαρμακεία σε διάφορες μορφές (σαμπουάν, λοσιόν, ζελέ, κρέμα κ.λ.π.) και μερικά από αυτά είναι αρκετά αποτελεσματικά (για σιγουριά συμβουλευόμαστε τον φαρμακοποιό μας).
Μετά την εφαρμογή της μεθόδου που θέλουμε και αφού λούσουμε το παιδί, πρέπει να του φορέσουμε καθαρά ρούχα και να πλύνουμε τα ρούχα που φορούσε, τα κλινοσκεπάσματα, τις πετσέτες σε ζεστό νερό 60°C και να τα στεγνώσουμε στον ήλιο για όσο γίνεται περισσότερο, (ή με ζεστό αέρα στο στεγνωτήριο, αν υπάρχει, για τουλάχιστον 20' λεπτά).
Πρέπει να πλύνουμε με σχολαστικότητα και με ζεστό νερό, για τουλάχιστον 5 λεπτά, οποιοδήποτε αντικείμενο χρησιμοποίησε το παιδί στη διάρκεια των τελευταίων δύο ημερών.
Αντικείμενα που δεν είναι δυνατόν να πλυθούν και πιστεύουμε ότι το παιδί μας έχει χρησιμοποιήσει, τα φυλάμε κλεισμένα σε μια πλαστική σακούλα για δύο εβδομάδες (οι ζωντανές ώριμες ψείρες θα πεθάνουν σε δύο μέρες και οι κόνιδες που θα εκκολαφθούν, θα πεθάνουν σε συνολικά δύο εβδομάδες).
Στη συνέχεια σκουπίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα πατώματα και έπιπλα, καθώς και τα καθίσματα του αυτοκινήτου.
Εξετάζουμε τα μαλλιά και το κεφάλι όλων των μελών της οικογένειάς μας και εφαρμόζουμε τη θεραπεία, μόνο σε όσους έχουν μολυνθεί.
Ενημερώνουμε το σχολείο του παιδιού μας.
Μαθαίνουμε στο παιδί, ότι δεν χρησιμοποιούμε, ούτε ανταλλάσσουμε χτένες, βούρτσες μαλλιών, καπέλα, σκούφους, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα, παιχνίδια και γενικώς αντικείμενα που χρησιμοποιεί κάποιος που έχει φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής.
Εάν έχουμε κοιμηθεί στο ίδιο κρεβάτι με άτομο που έχει ψείρες, πρέπει να υποβληθούμε κι εμείς σε θεραπεία.
-- Πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι οι ψείρες είναι δυσκολότερο να βρεθούν καθώς κινούνται και κρύβονται. Εάν βρίσκουμε μόνο κόνιδες σε ένα παιδί, που έχει κάνει πρόσφατα θεραπεία, θα πρέπει να τις απομακρύνουμε και να επαναλάβουμε το ξεψείρισμα σε 3 - 4 μέρες.
Σε ένα παιδί όμως που δεν έχει υποβληθεί προηγουμένως σε θεραπεία, αν βρούμε κόνιδα, θα πρέπει ν᾿ αρχίσουμε αμέσως αντιφθειρική αγωγή.
-- Αν έχουμε παιδάκι κάτω των 2 ετών, δεν κάνουμε χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων για θεραπεία, απλώς απομακρύνουμε τις ψείρες με τα χέρια.
-- Στα μέσα της δεκαετίας του ᾿90, χρησιμοποιήθηκε σαν λύση η βαζελίνη, η οποία λόγω σύστασης είχε πολύ καλά αποτελέσματα.
Αλλά επειδή αφενός ήταν παράγωγο του πετρελαίου και αφετέρου επειδή όταν ερχόταν η ώρα να ξεπλυθεί το κεφάλι και τα μαλλιά «κλαίγανε μανούλες», δεν έβγαινε με τίποτα, σταμάτησε να χρησιμοποιείται.

 

 

 

 

Εγκυμοσύνη και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα







Μερικά από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να περάσουν από τη μάνα στο αναπτυσσόμενο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στο παιδί κατά την ώρα του τοκετού. Μερικά μπορεί να προκαλέσουν το θάνατο μέσα στη κοιλιά άλλα μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στην ανάπτυξη του παιδιού, προβλήματα υγείας του νεογέννητου, που μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και το θάνατο. Έγκυες γυναίκες και γυναίκες που πρόκειται να μείνουν έγκυες θα πρέπει να ελέγχονται για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Μερικά από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να περάσουν από τη μάνα στο αναπτυσσόμενο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στο παιδί κατά την ώρα του τοκετού. Μερικά μπορεί να προκαλέσουν το θάνατο μέσα στη κοιλιά άλλα μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στην ανάπτυξη του παιδιού, προβλήματα υγείας του νεογέννητου, που μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και το θάνατο. Έγκυες γυναίκες και γυναίκες που πρόκειται να μείνουν έγκυες θα πρέπει να ελέγχονται για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Έρωτας - Ασφάλεια και ικανοποίηση
Η ερωτική πράξη είναι ένα από τα πιο δυνατά πράγματα στην ανθρώπινη φύση. Είναι φυσιολογικό να θέλουμε να δυναμώσουμε την αγάπη με το να κάνουμε έρωτα. Επίσης όμως είναι φυσικό να θέλουμε να κάνουμε έρωτα χωρίς να έχουμε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αλλά και χωρίς να κολλήσουμε ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Ο μόνος ασφαλής τρόπος για να αποφύγουμε μια εγκυμοσύνη, είναι να αποφύγουμε να έλθει σε επαφή το σπέρμα με τον κόλπο ή το αιδοίο. Ο μόνος ασφαλής τρόπος να μην κολλήσουμε κάποιο νόσημα, είναι να μην έχουμε σεξουαλική επαφή με κανέναν. Το προφυλακτικό βοηθάει άνδρες και γυναίκες να ελαττώσουν σημαντικά τον κίνδυνο της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Το προφυλακτικό

Tι είναι το προφυλακτικό;

Το προφυλακτικό είναι ένα κάλυμμα το οποίο φοριέται επάνω στο πέος. Γίνεται από διάφορα υλικά. Αυτό μαζεύει το σπέρμα πριν κατά και μετά την εκσπερμάτιση.
Ποιος ο σκοπός του και πώς δουλεύει;
Το προφυλακτικό προσφέρει, ασφαλή έρωτα. Προστατεύει και τους δύο συντρόφους κατά τον κολπικό ή πρωκτικό έρωτα.
Το προφυλακτικό προλαβαίνει την εγκυμοσύνη. Εμποδίζει την είσοδο του σπέρματος στον κόλπο. Μόνο 2% των γυναικών που χρησιμοποιούν πάντοτε προφυλακτικό είναι δυνατόν να μείνουν έγκυες.
Μεγαλύτερη προστασία είναι δυνατόν να επιτευχθεί με την ταυτόχρονη χρήση αφρού, κρέμας, ή υπόθετων. Αυτά μπορεί να ακινητοποιήσουν τα σπερματοζωάρια αν τυχόν σπάσει το προφυλακτικό. Μερικά προφυλακτικά επικαλύπτονται με σπερματοκτόνες ουσίες προκειμένου να αυξηθεί η αντισυλληπτική τους δράση.
Το προφυλακτικό προστατεύει από πολλά σεξουαλικά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του AIDS. Προσφέρει την καλύτερη προστασία έναντι των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων από κάθε άλλη μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων. Σταματάει την ανταλλαγή των υγρών του σώματος τα οποία μπορεί να είναι μολυσμένα

Το προφυλακτικό προσφέρει προστασία από:
κολπίτιδα
τριχομονάδες
βακτηρίδια
πυελική φλεγμονή
γονόρροια
χλαμύδια
σύφιλη
μαλακό έλκος
HIV

Εάν το προφυλακτικό σπάσει...
.. κατά την διάρκεια της επαφής, σταματήστε αμέσως και αντικαταστήστε το. Οι άνδρες θα πρέπει να μπορούν να καταλάβουν αν το προφυλακτικό έσπασε κατά τη διάρκεια της επαφής. Για να μάθει τι αισθάνεται όταν σπάει το προφυλακτικό, ο άνδρας μπορεί να σπάσει μερικά πάνω στο πέος του.
...και το σπέρμα χυθεί έξω, πλύνετε το σπέρμα με νερό και σαπούνι.
... και το σπέρμα χυθεί στον κόλπο κατά τι γόνιμες μέρες της γυναίκας, ρωτήστε έναν γιατρό για επείγουσα αντισύλληψη.

Μην αφήνετε την αμηχανία να γίνει κίνδυνος για την υγεία σας
Τελευταία, πολλές γυναίκες όπως και οι άνδρες αγοράζουν και έχουν μαζί τους προφυλακτικά και πολλοί άνθρωποι τα χρησιμοποιούν κάθε φορά που κάνουν έρωτα. Εάν αισθάνεστε αμηχανία να μιλήσετε με τον σύντροφό σας για τη χρήση του προφυλακτικού, εξασκηθείτε πριν βρεθείτε σε μια σεξουαλική διέγερση. Τότε επιλέξτε το σωστό χρόνο για να μιλήσετε. Μην περιμένετε μέχρι που η θέρμη του πάθους σας καταλάβει. Αυτό μπορεί να ανατρέψει τις καλές σας προθέσεις.
Μην δειλιάσετε, να είστε ευθείς. Να είστε ειλικρινείς γύρω από τα αισθήματά σας και τις προτιμήσεις σας. Συζητώντας με το σύντροφό σας γύρω από τη χρήση του προφυλακτικού, το κάνει πιο εύκολο και για τους δύο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να κάνει τον έρωτα περισσότερο απολαυστικό.

Μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσετε για το προφυλακτικό. Αυτό γίνεται ευκολότερο αν έχετε ερωτικό δεσμό ο οποίος σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα για σας και την σύντροφό σας. Σε κάθε περίπτωση μην αφήνετε την αμηχανία να γίνει κίνδυνος για την υγεία σας.
Παρενέργειες

Τα προφυλακτικά δεν έχουν παρενέργειες εκτός από τα άτομα που είναι αλλεργικά στο latex.
Επιλογή και αγορά ενός προφυλακτικού.
Όλα τα προφυλακτικά ελέγχονται για ελαττώματα αλλά όλα φθείρονται με τον καιρό. Εάν αποθηκευθούν σωστά, τα προφυλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξεως.
Να μην συγχύζεστε με την σκέψη ότι θα πρέπει να πάτε σε ένα μαγαζί και να ζητήσετε ένα προφυλακτικό. Να είστε αγέρωχοι. Αγοράζοντας προφυλακτικά σημαίνει ότι είστε υπεύθυνος και ότι δέχεστε την σεξουαλικότητα σαν ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής σας.
Είμαστε όλοι ερωτικοί από την γέννηση έως το θάνατο. Όταν αποφασίσουμε να έχουμε ερωτική ζωή, θέλουμε αυτή να είναι ευχάριστη , είτε είμαστε άνδρες ή γυναίκες, παντρεμένοι ή όχι, νέοι ή ηλικιωμένοι, ετεροφυλόφιλοι ή όχι.
Πολλοί από μας αναλαμβάνουν κινδύνους με την ερωτική ζωή, κίνδυνοι που περιλαμβάνουν και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Έτσι παίρνουμε πολλούς κινδύνους που τουλάχιστον ο ένας στους τέσσερις από εμάς μπορεί να μολυνθεί κάποια στιγμή της ζωής μας. Πολλά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Διαρκούν ισόβια
Δημιουργούν ένταση στη σχέση
Προκαλούν στειρότητα
Προκαλούν αποβολές
Οδηγούν σε σοβαρές ασθένειες και τον θάνατο.
Γνωρίζουμε ότι η ασφαλής ερωτική πράξη, ελαττώνει τον κίνδυνο. Αλλά πολλοί από εμάς δεν κάνουν την προσπάθεια, επειδή νομίζουν ότι η ασφαλής σεξουαλική πράξη, μπορεί να ελαττώσει την ευχαρίστηση. Αυτό δεν πρέπει να γίνεται. Μερικοί από μας νομίζουν ότι ασφαλές sex είναι μόνο το προφυλακτικό. Δεν είναι. Μπορεί να νομίζουμε ότι είναι μόνο η προφύλαξη από το AIDS. Δεν είναι. Ασφαλές SEX είναι κάτι παραπάνω. Είναι επίσης η ερωτική ευχαρίστηση Αναζητώντας το ασφαλές SEX, κάνουμε το SEX περισσότερο ευχάριστο. Έτσι το ασφαλές SEX μπορεί να:

βελτιώσει την επικοινωνία με τον σύντροφο
αυξήσει την οικειότητα και την εμπιστοσύνη
παρατείνει το ερωτικό παιχνίδι
εντείνει τον οργασμό
προσθέσει ποικιλία στο ερωτικό παιχνίδι
ελαττώσει την ανησυχία
δυναμώσει τη σχέση
Ασφαλές sex
Τι είναι ασφαλές SEX;
Ασφαλές SEX είναι οτιδήποτε που κάνουμε για να ελαττώσουμε τον κίνδυνο του να κολλήσουμε ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Είναι περίπου το να έχουμε την περισσότερη ευχαρίστηση με τον λιγότερο κίνδυνο.
Τρία βήματα για ασφαλές SEX
Γίνετε ειλικρινείς με τους εαυτούς σας γύρω από τους κινδύνους που παίρνετε.
Αποφασίστε ποιους από τους κινδύνους είστε πρόθυμοι να πάρετε, και ποιους δεν είστε διατεθειμένοι να πάρετε.
Βρείτε τρόπους να κάνετε το ασφαλές ερωτικό παιχνίδι όσο το δυνατόν ευχάριστο.
Ο πιο σίγουρος τρόπος να ελαττώσετε τον κίνδυνο είναι να φυλάξετε τα σωματικά υγρά του συντρόφου σας μακριά από το σώμα σας. Τα σωματικά υγρά που πρέπει να προσέχετε περισσότερο είναι το αίμα, το σπέρμα, το προ της εκσπερμάτισης έκκριμα, τα κολπικά υγρά, και τα υγρά από πληγές που προκαλούνται από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Υπάρχουν δύο βασικοί κανόνες.
Αποφύγετε ανάμειξη των υγρών του σώματος του συντρόφου σας με τον κόλπο σας, τον πρωκτό, και το στόμα.
Μην έρχεστε σε επαφή με πληγές οι οποίες προκαλούνται από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Ασφαλές SEX επίσης σημαίνει προστασία του συντρόφου σας. Έτσι ανταποδίδετε τα αισθήματα.
Μην επιτρέπετε στα σωματικά σας υγρά να περάσουν στο σώμα του συντρόφου σας.
Μην κάνετε έρωτα αν έχετε πληγές ή άλλα συμπτώματα των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων.
Εξετασθείτε για αυτά τα νοσήματα κάθε χρόνο, και πάρτε την σωστή θεραπεία μόλις μολυνθείτε.
Η κολπική και η πρωκτική επαφή έχουν τους υψηλότερους κινδύνους για τα περισσότερα από αυτά τα νοσήματα.
Λιγότερο επικίνδυνο ερωτικό παιχνίδι είναι:
Αυνανισμός
Το φιλί
Η κολπική επαφή με προφυλακτικό
Η πρωκτική επαφή με προφυλακτικό
Είναι ασφαλές το να έχουμε επαφές μόνο με έναν σύντροφο;
Ίσως. Το ιδεώδες για πολλούς ανθρώπους είναι να έχουν επαφές μόνο με ένα σύντροφο. Άνδρες και γυναίκες δεν πρέπει να φοβούνται ότι θα κολλήσουν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα:
εάν κανένας από τους δύο συντρόφους δεν είχε ποτέ επαφή με κάποιον άλλον
εάν κανένας από τους δύο συντρόφους δεν μοιράστηκε ποτέ σύριγγες
εάν κανένας από τους δύο συντρόφους δεν έχει ποτέ στο παρελθόν μολυνθεί.
Οι περισσότεροι από μας είχαν περισσότερους από έναν συντρόφους κατά την διάρκεια της ζωής μας. Μπορεί να μην ήταν στα σχέδιά μας , αλλά έτσι, έτυχε να γίνει. Εμείς μπορεί επίσης να κολλήσαμε μια τέτοια ασθένεια και να την μεταφέραμε σε κάποιον άλλον. Οι σύντροφοι που μας κόλλησαν:
μπορεί να μην γνώριζαν ότι είχαν την αρρώστια
μπορεί να ήλπιζαν ότι δεν θα μας κολλούσαν
μπορεί να μην ήταν απόλυτα ειλικρινείς γύρω από το σεξουαλικό τους ιστορικό.
Μερικοί από εμάς έχουν μόνο έναν σύντροφο, αλλά ο σύντροφός μας μπορεί να μας απατά. Εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να εγκαταλείψετε το ασφαλές SEX επειδή είστε αποφασισμένοι να μην έχετε επαφή με κανέναν άλλον. Πριν το κάνετε βεβαιωθείτε ότι κανείς από τους δύο δεν είναι μολυσμένος. Μερικές φλεγμονές, όπως το AIDS , θέλουν πολλά χρόνια για να εμφανίσουν συμπτώματα.
Έτσι μπορεί να μην γνωρίζετε ακόμη ότι είσθε φορέας. Επισκεφθείτε τον γιατρό σας για έλεγχο για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Ποιόν μπορούμε να εμπιστευόμαστε;
Πολλοί από μας γνωρίζουν πως αισθάνονται όταν ανακαλύψουν ότι ένας ερωτικός σύντροφος ήταν ανειλικρινής μαζί μας. Περισσότερο από ένας στους τρεις κρύβει τα αισθήματά του προκειμένου να έχει ερωτική επαφή με κάποιον. Το ίδιο περίπου ποσοστό κρύβει το προηγούμενο ιστορικό του. Ο ίδιος περίπου αριθμός κρύβει το κατά πόσο ή όχι είναι φορέας του AIDS!
Εάν έχετε:
κολπική ή πρωκτική επαφή χωρίς προφυλακτικό, είστε σε υψηλό κίνδυνο για:
τριχομονάδωση
γονόρροια
χλαμύδια
σύφιλη
μαλακό έλκος
ιό κονδυλωμάτων ο οποίος προκαλεί τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων
ιό του απλού έρπητα ο οποίος προκαλεί έρπητα γεννητικών οργάνων
πυελική φλεγμονή, η οποία προκαλεί στείρωση
ιό της ηπατίτιδας β
κυτομεγαλοιό
ψείρες εφηβαίου
HIV ο οποίος προκαλεί AIDS
Εάν έχετε στοματική επαφή χωρίς προφυλακτικό είστε σε υψηλό κίνδυνο για:
γονόρροια
σύφιλη
μαλακό έλκος
 έρπητα
κυταρομεγαλοϊό
ηπατίτιδα
Εάν έχετε ερωτικό παιχνίδι χωρίς σεξουαλική επαφή είστε σε υψηλό κίνδυνο για:
έρπητα
κυταρομεγαλοϊό
ιό κονδυλωμάτων
ψείρες εφηβαίου
ψώρα
Πολλές άλλες αρρώστιες, από την γρίπη έως τη μονοκυττάρωση, μπορούν επίσης να μεταδοθούν σεξουαλικώς Ο καθένας είναι διαφορετικός. Ο καθένας έχει να αποφασίσει ποίους κινδύνους είναι αποφασισμένος να πάρει και μετά τι να κάνει.
Αν είστε γυναίκα.

Ο κίνδυνος να κολλήσετε ένα από αυτά τα νοσήματα είναι μεγαλύτερος απ' ότι ένας άνδρας. Ο κόλπος σας και το έντερό σας είναι πολύ πιο εύκολο να μολυνθούν απ' ότι το πέος. Οι πιθανότητες να μολυνθεί μια γυναίκα από έναν άνδρα με τον ιό του AIDS είναι διπλάσιες από αυτές του να μολυνθεί ένας άνδρας από μια γυναίκα. Οι γυναίκες γενικά έχουν λιγότερα συμπτώματα απ' ότι οι άνδρες. Είναι λιγότερο πιθανό να γνωρίζετε αν μολυνθήκατε. Έτσι μπορεί να προκληθεί βλάβη, ακόμη και αν δεν έχετε συμπτώματα. Πολλές γυναίκες αναπτύσσουν πυελική φλεγμονή επειδή δεν γνωρίζουν ότι έχουν κάποιο τέτοιο νόσημα. Η πυελική φλεγμονή αυξάνει τον κίνδυνο στειρώσεως και εξωμήτριου κυήσεως. 








3 τροφές που καταπραΰνουν τα συμπτώματα της περιόδου

Γνωρίζατε ότι μερικές ιδιαίτερα θρεπτικές τροφές, μπορούν να μειώσουν τους πόνους της περιόδου; ΚΙ όμως ναι! Δείτε παρακάτω ποιες είναι αυτές.
Καλά λίπη: Τα καλά λίπη που βρίσκονται στο αβοκάντο, στον σολομό, στους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο μπορούν να μειώσουν τους πόνους της περιόδου. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του κάθε κυττάρου του οργανισμού μας με αποτέλεσμα να μειώνουν το πρήξιμο στο στήθος, τους πόνους στην κοιλιά αλλά και τις γενικότερες ενοχλήσεις.
Γιαούρτι: Ένα γιαούρτι, κατά προτίμηση με χαμηλά λιπαρά, μπορεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα του ασβεστίου στον οργανισμό μας τις δύσκολες μέρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας τα επίπεδα του ασβεστίου πέφτουν, τα οποία προκαλούν πρήξιμο του σώματος και κακή διάθεση.
Μπανάνες: Ένα φρούτο απαραίτητο για τις δύσκολες μέρες, καθώς περιέχει ποτάσιο. Τα χαμηλά επίπεδα ποτάσιου στον οργανισμό μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σας και να προκαλέσουν κράμπες.
Ξεχάστε λοιπόν τις μέρες που κλεινόσασταν στο σπίτι σας λόγω των συμπτωμάτων της περιόδου σας και αντιμετωπίστε αυτές τις μέρες σαν όλες τις άλλες.



Μικρές και χρήσιμες συμβουλές υγείας




1)Ποδόλουτρο με 1 κουταλιά σόδα 1 κουταλιά αλάτι χοντρό και 1 κουταλιά πράσινο σαπούνι για τους μύκητες των νυχιών.

2)Στο κρύωμα βάζουμε δίπλα στο κρεβάτι μας μια φέτα κρεμμύδι με κανέλα για να τραβάει τα μικρόβιο (ιονιστής).

3)Σε ένα μπουκάλι βάζουμε χαμομήλι βρασμένο και μια κουταλιά σόδα για φαγούρες και εκζέματα (και στην ευαίσθητη περιοχή)

4)Μαύρο τσάι κάνουμε ποδόλουτρο κάθε βράδυ για 20-30 μέρες για τους μύκητες του δέρματος.

5)Εχινάκια μέσα στο φαγητό σαν μπαχαρικό στο τέλος του βρασμού (μέσα σε φίλτρο) για να παίρνουμε βιταμίνη C (σαν 30 πορτοκάλια) και ενισχύει τον μεταβολισμό.

6)Όταν πέσει κάποιος κάτω αν είναι με κλειστά μάτια είναι λιποθυμία και του σηκώνουμε τα πόδια σε ορθή γωνία για να πάει αίμα στο κεφάλι. Αν είναι με ανοιχτά μάτια είναι εγκεφαλικό χτυπάμε λίγο την μύτη για να βγει αίμα ή τρυπάμε με μια βελόνα ένα δάχτυλο του αριστερού χεριού εκτός από τον αντίχειρα (πάει κατευθείαν στην καρδιά).

7)Αν βάλει το παιδί κάτι στην μύτη του βάζουμε να εισπνεύσει πιπέρι,φτερνίζεται και το βγάζει.

8)Ένας νεαρός ψεκάζοντας το γρασίδι του με φυτοφάρμακα θέλησε να ελέγξει τη στάθμη του βαρελιού για να δει πόσο υπάρχει ακόμη. Άνοιξε το καπάκι και άναψε τον αναπτήρα του, αμέσως τον τυλίξανε οι φλόγες από τις αναθυμιάσεις του φυτοφάρμακου.Πήδηξε από την καρότσα του φορτηγού του ουρλιάζοντας. Μια γειτόνισσά του ακούγοντας τις φωνές και βλέποντας το περιστατικό έτρεξε από το σπίτι της με μια ντουζίνα αυγά
φωνάζοντας "φέρτε μου αυγά!". Τα έσπασε, διαχωρίζοντας το ασπράδι από τον κρόκο.Κατόπιν τα άπλωσε στο πρόσωπο του άτυχου νέου. Όταν το ασθενοφόρο κατέφθασε και οι νοσοκόμοι είδαν τον ασθενή ρώτησαν ποιός το έκανε αυτό. Όλοι δείξανε την γειτόνισσα που είχε αναλάβει πρωτοβουλία. Την συγχαρήκανε και της είπανε "του σώσατε το πρόσωπο". Προς το τέλος του καλοκαιριού ο νεαρός επισκέφτηκε την γειτόνισσά του με ένα μπουκέτο λουλούδια. Το προσωπό του ήταν σαν μικρού παιδιού.Θαυματουργή επίδραση στα καψίματα Θυμηθείτε αυτή την θεραπεία για καψίματα η οποία διδάσκεται στους νέους πυροσβέστες. Πρώτα πρώτα ψεκάστε κρύο νερό στην καμένη περιοχή μέχρι η θερμότητα να μειωθεί και το κάψιμο ιστού να σταματήσει.Κατόπιν, απλώστε ασπράδια στην καμένη περιοχή.



10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
 
1. Τρώτε ποικιλία τροφίμων
Χρειάζεστε περισσότερα από 40 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να έχετε καλή υγεία και κανένα τρόφιμο δε μπορεί να τα παρέχει όλα. Η παροχή τροφίμων στις μέρες μας διευκολύνει το να τρώμε ευρεία ποικιλία τροφίμων είτε αγοράζοντας φρέσκα τρόφιμα και να τα μαγειρεύουμε, είτε εκμεταλλεύοντας προμαγειρεμένα πιάτα και γεύματα είτε παραγγέλνοντας απ’ έξω. Ισορροπήστε τις επιλογές σας σε βάθος χρόνου! Αν φάγατε μεσημεριανό με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, φάτε ένα χαμηλό σε λίπος βραδινό. Αν μια μέρα φάτε μια μεγάλη μερίδα κρέατος για βραδινό, προτιμήστε ίσως το ψάρι την επόμενη μέρα.
2. Βασίστε τη διατροφή σας σε πολλά τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε αρκετά τρόφιμα όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, άλλα δημητριακά και πατάτες. Περισσότερες από τις μισές θερμίδες στη διατροφή σας πρέπει να προέρχονται από αυτά τα τρόφιμα. Δοκιμάστε επίσης ψωμί, ζυμαρικά και άλλα δημητριακά ολικής άλεσης για να αυξήσετε την πρόσληψη ινών.
3. Απολαύστε πολλά φρούτα και λαχανικά
Οι περισσότεροι από εμάς δεν τρώμε αρκετά από αυτά τα τρόφιμα παρότι παρέχουν σημαντικά προστατευτικά θρεπτικά συστατικά. Προσπαθήστε να τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες ημερησίως και, αν δεν σας αρέσουν πολύ στην αρχή, δοκιμάστε νέες συνταγές ή δείτε τι έτοιμα πιάτα υπάρχουν διαθέσιμα στο σούπερ μάρκετ.
4. Διατηρήστε υγιές σωματικό βάρος και νιώστε καλά
Το σωστό βάρος για εσάς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων το φύλο, η ηλικία, το ύψος σας και η κληρονομικότητα. To υπερβάλλον σωματικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο για πολλές παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές και ο καρκίνος. Το υπερβάλλον σωματικό λίπος προκύπτει όταν τρώτε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεστε. Αυτές οι επιπλέον θερμίδες μπορεί να προέρχονται από οποιοδήποτε θρεπτικό συστατικό με θερμιδική αξία – πρωτεΐνη, λίπος, υδατάνθρακας ή αλκοόλ – αλλά το λίπος είναι η πιο συμπυκνωμένη πηγή θερμίδων. Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας καλός τρόπος να αυξήσετε την ενέργεια (θερμίδες) που δαπανάτε και μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ωραία. Το μήνυμα είναι απλό: αν παίρνετε βάρος, πρέπει να τρώτε λιγότερο και να είστε περισσότερο δραστήριοι.
5. Τρώτε μέτριες μερίδες – μειώστε κάποια τρόφιμα, μην τα αποκλείετε
Αν κρατάτε το μέγεθος της μερίδας σε λογικά επίπεδα, είναι ευκολότερο να τρώτε όλα τα τρόφιμα που σας ευχαριστούν χωρίς να χρειαστεί να αποκλείσετε κάποια. Παραδείγματος χάριν, λογικές μερίδες είναι: 100g κρέατος· ένα μέτριο φρούτο, μισό φλιτζάνι ωμά ζυμαρικά και 50ml παγωτού. Τα προμαγειρεμένα γεύματα μπορούν να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να ελέγξετε το μέγεθος της μερίδας και συχνά έχουν τη θερμιδική αξία στη συσκευασία για να βοηθήσουν όσους μετρούν θερμίδες. Αν τρώτε έξω, θα μπορούσατε να μοιραστείτε τη μερίδα με κάποιο φίλο.
6. Τρώτε συχνά γεύματα
Η παράλειψη γευμάτων, ειδικά του πρωινού, μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη πείνα η οποία συχνά έχει ως αποτέλεσμα την υπερφαγία. Τα μικρά γεύματα (σνακ) μεταξύ των κυρίων γευμάτων μπορούν να κατευνάσουν την πείνα, αλλά μην τρώτε τόσο πολύ ώστε να αντικαταστήσουν τα κανονικά γεύματα. Μην ξεχνάτε να υπολογίζετε τα σνακ ως μέρος της συνολικής πρόσληψης θερμίδων.
7. Πίνετε πολλά υγρά
Οι ενήλικοι πρέπει να πίνουν τουλάχιστον 1.5 λίτρο υγρών ημερησίως! Ή ακόμα περισσότερο αν κάνει πολλή ζέστη ή αν είναι σωματικά δραστήριοι. Το απλό νερό βρύσης είναι προφανώς μια καλή πηγή υγρών αλλά η ποικιλία μπορεί να είναι και απολαυστική και υγιεινή. Εναλλακτικές επιλογές είναι οι χυμοί, τα αναψυκτικά, το τσάι, ο καφές, το γάλα, κ.τ.λ.
8. Κινηθείτε
Όπως είδαμε, πολλές θερμίδες και λίγη σωματική δραστηριότητα μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα αύξηση του σωματικού βάρους. Η μέτρια σωματική δραστηριότητα βοηθά στην καύση αυτών των επιπλέον θερμίδων. Είναι επίσης καλή για την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα και για τη γενικότερη υγεία και ευεξία. Άρα, βάλτε τη σωματική δραστηριότητα στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί του ασανσέρ (προς τα πάνω και προς τα κάτω!). Πηγαίνετε μια βόλτα στο μεσημεριανό σας διάλειμμα. Δεν χρειάζεται να είστε αθλητές για να γίνετε δραστήριοι!
9. Ξεκινήστε τώρα! Και κάντε τις αλλαγές σταδιακά
Οι σταδιακές αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι πιο εύκολες από τις δραστικές αλλαγές αμέσως. Για τρεις μέρες, καταγράψτε τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνετε στα κυρίως και ενδιάμεσα γεύματα – Μήπως τρώτε πολύ λίγα φρούτα ή/και λαχανικά; Μια καλή αρχή είναι να προσπαθήσετε να τρώτε ένα παραπάνω φρούτο ή μία μερίδα λαχανικών την ημέρα. Μήπως τα αγαπημένα σας φαγητά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και σας κάνουν να παίρνετε βάρος; Μην τα αποκλείσετε, και νιώσετε δυστυχισμένοι αλλά προσπαθήστε να επιλέξετε εκδοχές τους χαμηλές σε λιπαρά ή να τρώτε μικρότερες ποσότητες. Και αρχίστε να χρησιμοποιείτε τις σκάλες στη δουλειά!
10. Να θυμάστε ότι η ισορροπία είναι το παν
Δεν υπάρχουν «καλά» ή «κακά» τρόφιμα, μόνο καλή ή κακή διατροφή. Μη νιώθετε ενοχές για τα τρόφιμα που σας αρέσουν αλλά καταναλώστε τα με μέτρο και επιλέξτε άλλα τρόφιμα που θα σας παρέχουν την ισορροπία και την ποικιλία που απαιτούνται για καλή υγεία.

Τα 5+1 παρεξηγημένα τρόφιμα της διατροφής μας!
 
5-1-pareksigimena-trofima-diatrofis
Κατά καιρούς ακούμε πολλά για το τι πρέπει να προτιμάμε να τρώμε, τι απαγορεύεται, τι μας παχαίνει και τι όχι. Ισχύουν όμως όλα αυτά που ακούμε και διαβάζουμε ή πολλές φορές πέφτουμε σε παγίδες που επηρεάζουν την υγεία μας και τις διατροφικές μας συνήθειες;
  1. Ζυμαρικά: βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας μαζί με άλλα αμυλούχα τρόφιμα τα οποία πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, όπως το ψωμί και το ρύζι. Επιπρόσθετα, τα μακαρόνια είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος, προστατεύει την καρδιά από τις αρρυθμίες και μαζί με το νάτριο διατηρεί την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό. Επιπλέον, μία μερίδα μακαρόνια (200γρ) δεν έχει παραπάνω από 180 θερμίδες. Επιπρόσθετη διατροφική αξία έχουν τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως τα οποία έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συγκριτικά με τα κλασικά ζυμαρικά. Έτσι, βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και σε συνδυασμό με τους σύνθετους υδατάνθρακες συντελούν ώστε να επέρχεται γρήγορος κορεσμός. Συγχρόνως, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως δεν προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μπορούν να καταναλώνονται και από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, η κατανάλωση ζυμαρικών ολικής αλέσεως δεν προκαλεί απότομες διακυμάνσεις σακχάρου και ινσουλίνης, ρυθμίζοντας καλύτερα το σωματικό βάρος. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τρόπο μαγειρέματος, μιας και η προσθήκη κρέμας γάλακτος, βούτυρου επαυξάνει το περιεχόμενο σε θερμίδες και λιπαρά. Αντίθετα, μία απλή μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά, μανιτάρια, βασιλικό και λίγο ελαιόλαδο, αποτελεί ένα ιδανικό πιάτο με λίγες θερμίδες (250 θερμίδες) και πολλά θρεπτικά συστατικά (κάλιο, βιταμίνη Ε, λυκοπένιο, καροτίνη).
  1. Μπίρα: Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μπίρα είναι η καλύτερη επιλογή και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, μιας και έχει τις λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά. Μην ξεχνάτε ότι οι θερμίδες ενός αλκοολούχου ποτού εξαρτώνται από την περιεκτικότητα του σε αλκοόλ. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα του σε αλκοόλ τόσο περισσότερες θερμίδες περιέχει. Πιο συγκεκριμένα η μπίρα περιέχει 43 θερμίδες ανά 100 ml σε αντίθεση με τα υπόλοιπα οινοπνευματώδη ποτά που δίνουν 250 θερμίδες ανά 100 ml. Επιπλέον, η μπίρα δεν έχει συντηρητικά. Συνεπώς, η μέτρια κατανάλωση μπίρας μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό μας παρέχοντας αντιοξειδωτικά αλλά και μια ασπίδα προστασίας κατά των καρδιακών νοσημάτων. Τέλος, προκειμένου να απολαύσουμε την αγαπημένη μας μπίρα χωρίς καμία τύψη είναι σημαντικό να την συνοδεύουμε ελαφριά πιάτα όπως μια ποικιλία τυριών ή θαλασσινά και όχι με τηγανιτούς μεζέδες.
  1. Ελιές: οι περισσότεροι αγνοούμε τις θρεπτικές ιδιότητες των ελιών και συχνά τις απορρίπτουμε από τη διατροφή μας, θεωρώντας ότι έχουν πολλές θερμίδες και μας παχαίνουν. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι 5 μικρές ελιές ή 3 μεγάλες μας δίνουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο, δηλαδή 45 θερμίδες. Επίσης, οι ελιές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, η οποία έχει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών και της επιδερμίδας. Επιπλέον, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και οι τοκοφερόλες που περιέχονται στις ελιές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προσφέροντας προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσημάτα, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον καρκίνο.
  1. Ξηροί καρποί: όχι μόνο δεν παχαίνουν αλλά έχουν και πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά, που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση με αποτέλεσμα να προσφέρουν καρδιοαγγειακή προστασία. Ταυτόχρονα, η υψηλή περιεκτικότητα των ξηρών καρπών σε ασβέστιο και πρωτεΐνη ενισχύει την οστική και μυϊκή υγεία και αποτελούν ιδανική επιλογή για χορτοφάγους ή για άτομα που νηστεύουν και δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά και κρέας. Τέλος, το αυξημένο περιεχόμενο των ξηρών καρπών στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, ενισχύει τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε ωμούς, ανάλατους και μη καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, προκειμένου να επωφελείστε από όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.
  1. Μπανάνα: αποτελεί το απόλυτο σνακ αφού δίνει μια άμεση διαρκή και ουσιαστική ώθηση ενέργειας, χάρη στο υψηλό περιεχόμενό της σε υδατάνθρακες, οι οποίοι αυξάνουν την αντοχή. Επιπλέον, η μπανάνα έχει Βιταμίνη C και Β6, με αποτέλεσμα να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και τη μνήμη. Ιδανική για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση και μυϊκές κράμπες, χάρη στην αυξημένη περιεκτικότητά της σε κάλιο. Η μπανάνα δεν παχαίνει αφού έχει ισοδύναμη θερμιδική αξία με όλα τα υπόλοιπα φρούτα (66Kcal/100gr) και δεν περιέχει λίπος και χοληστερόλη. Αντίθετα, η πλούσια περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες μειώνει την απορρόφη του λίπους των τροφών.
  1. Light τρόφιμα: Για να υπάρχουν αποτελέσματα στη μείωση του βάρους με την κατανάλωση light τροφίμων θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια πλήρη και θρεπτικά ισορροπημένη δίαιτα, να επιλέγονται προϊόντα που εκτός από χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος και ζάχαρη να έχουν και χαμηλή θερμιδική αξία και να καταναλώνονται με μέτρο και σε ποσότητες όχι μεγαλύτερες από τα μη διαιτητικά τρόφιμα. Επιπλέον, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι και να διαβάζουν πάντα την διατροφική ετικέτα, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνουν τα τρόφιμα αυτά σε μικρές ποσότητες στο διαιτολόγιό τους.
Πηγή : Εδώ
 
Πρακτικές ιατρικές συμβουλές...



  ΚΑΠΟΙΑ ΤΑ ΞΕΡΕΤΕ ..
ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΛΙΣΤΑ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ...

Για χτύπημα στο κεφάλι βάζουμε βούτυρο όχι πάγο.


Βρεγμένη μπατονέτα με πιπέρι στο αυτί για τον πονόδοντο.


Σε ένα λίτρο βραστό νερό βάζουμε 10 φακελάκια τσάι μέντα το αφήνουμε στο ψυγείο και πίνουμε ένα σφηνάκι κάθε βράδυ πριν τον ύπνο για 1 εβδομάδα (SOS: μαύρα ούρα το πρωί) κάνει αποτοξίνωση στον οργανισμό.


Βρασμένη ρίγανη και κανέλα για τον...

πυρετό.

Βρασμένη ρίγανη για διάρροια και γαστρεντερολογικά.


Δυο τρία κρυσταλλάκια μαστίχα στο νερό για δυσπεψία, και ρίχνει την πίεση (130 ασθένειες)

Γλυκάνισο βρασμένο σαν τσάι για τους πόνους της περιόδου.


Στο κρύωμα βάζουμε δίπλα στο κρεβάτι μας μια φέτα κρεμμύδι με κανέλα για να τραβάει τα μικρόβιο (ιονιστής).


Μισό κρεμμύδι σε μια λεκάνη ρίχνουμε βραστό νερό και κάνουμε
εισπνοές - ξεβουλώνει την μύτη.


Όταν μαγειρεύουμε μοσχάρι, φακές ή σπανάκι ρίχνουμε σταγόνες
πορτοκάλι για να αφομοιώνεται o σίδηρος (όχι φέτα, όχι ξύδι).


Το κατακάθι του καφέ κάνει καλό peeling στο πρόσωπο και διώχνει την κυτταρίτιδα από το σώμα.


Σε ένα μπουκάλι βάζουμε χαμομήλι βρασμένο και μια κουταλιά σόδα για φαγούρες και εκζέματα και στην ευαίσθητη περιοχή.


Μαύρο τσάι κάνουμε ποδόλουτρο κάθε βράδυ για 20-30 μέρες για τους μύκητες του δέρματος.


Ποδόλουτρο με 1 κουταλιά σόδα 1 κουταλιά αλάτι χοντρό και 1
κουταλιά πράσινο σαπούνι για τους μύκητες των νυχιών.


Σε ελληνικό καφέ στάζουμε 10 σταγόνες λεμόνι για τις ημικρανίες και τον πονοκέφαλο.


Τσουκνίδα βρασμένη ρίχνει την πίεση.


Χυμό από λεμόνι σκέτο ρίχνει την πίεση.


Εχινάκια μέσα στο φαγητό σαν μπαχαρικό στο τέλος του βρασμού για να παίρνουμε βιταμίνη C (σαν 30 πορτοκάλια) και ενισχύει τον
μεταβολισμό.


Ένα κομματάκι μαύρη σοκολάτα δίνει διαύγεια.


Πράσινο αλάτι με Κάλιο (με πράσινα γράμματα): δεν προκαλεί
φούσκωμα, δεν ανεβάζει την πίεση.


Ρόφημα κανέλας ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.


Χυμό από βρασμένο λάχανο για εντριβή σε μέση και αυχένα διώχνει τον πόνο.

Χυμό από τρία λεμόνια και 1 κουταλιά μέλι τα βάζουμε στο ψυγείο και πίνουμε 1 κουταλιά της σούπας κάθε πρωί για απόφραξη των αρτηριών.


Για τους άντρες μετά το σεξ να γίνεται η ούρηση καθιστοί για να αδειάζει η κύστη και να καθαρίζει.


Όταν πέσει κάποιος κάτω αν είναι με κλειστά μάτια είναι λιποθυμία και του σηκώνουμε τα πόδια σε ορθή γωνία για να πάει αίμα στο κεφάλι. 

Αν είναι με ανοιχτά μάτια είναι εγκεφαλικό χτυπάμε λίγο την μύτη για να βγει αίμα ή τρυπάμε με μια βελόνα ένα δάχτυλο του αριστερού χεριού εκτός από τον αντίχειρα (πάει κατευθείαν στην καρδιά).

Αν έχει πόνους στο στήθος και χτυπάνε πίσω στην πλάτη και μουδιάζει το χέρι είναι καρδιά βάζουμε μια ασπιρίνη κάτω από την γλώσσα.


Σε έγκαυμα ρίχνουμε οινόπνευμα και μετά απλώνουμε επάνω
ασπράδι αυγού δεν αφήνει κανένα σημάδι.


Σε δηλητηρίαση από χλωρίνη ή χάπια δίνουμε να πιει ασπράδι αυγού εγκλωβίζει τις ουσίες.


Αν βάλει το παιδί κάτι στην μύτη του βάζουμε να εισπνεύσει πιπέρι, φτερνίζεται και το βγάζει.


Ο καφές με το γάλα κάνει μούχλα στο στομάχι.


Ο νεσκαφέ είναι χημικό που γίνεται σαν κόλα στο στομάχι.


0 σχόλια to “ΥΓΕΙΑ”

Δημοσίευση σχολίου

 

Komitis News Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger Templates